En Sıcak Konular

Gökçek, Ankara'nın üstünü süslerken altını unuttu

8 Ağustos 2007 10:45 tsi
Gökçek, Ankara'nın üstünü süslerken altını unuttu Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ASKİ'nin 350 milyon dolarını yol ve kavşak yapımına harcarken, 250 milyon dolarlık Işıklı Barajı yatırımını ihmal ettiği belirtiliyor

Su kesintileri ve ardından yaşanan dev su borusu patlamaları Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in kentin altyapı sını ihmal ettiği iddialarını bir kez daha gündeme getirdi. Gökçek'in son 10 yılda; Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi'ni (ASKİ), su yatırımı dışındaki yol ve köprülü kavşak projelerini inşa etmekte kullanarak, kurumun esas yapması gereken su yatırımlarını ihmal etmesine neden olduğu belirtiliyor. Gökçek, Ankara'nın 3 bölgesinde iddialı biçimde başlattığı ve 300 milyon dolardan fazla para harcadığı metro inşaatlarını da, elektronik ve mekanik ak sam için gerekli olan yaklaşık 1.5 milyar doları bulamadığı için adeta çürümeye terk etti. Gökçek, kenti süslemeye yönelik onlarca köprülü kavşak, yüzlerce kilometre yol genişletme çalışmaları, sayıları 5'i bulan büyük parkların yapılması veya yenilenmesi inşaatlarını ise ağırlıkla Hazine Müsteşarlığı ve BOTAŞ'a ödeme mesi gereken borç paralarını kullanarak gerçekleştirdi.
     
     ASKİ'ye görev dışı iş yaptırıldı

      Referans'ın sorularını cevaplandıran Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Karayalçın, ASKİ'nin son dönemde 350 milyon dolar kaynağı su yerine yol ve duvar yatırımlarına yatırdığını belirtirken; "Havaalanı yolunu ve birçok kavşağı ASKİ yaptı. Gerede suyu için gerekli olan Işıklı Barajı için ise 250 milyon dolarlık yatırım gerekiyordu. Bu rakamlar bile karşılaştırma için yeterli" dedi. Karayalçın, başkentte yaşanan sorunlardan belediyenin sorumlu olduğunu, Gökçek'in su yatırımlarını 'metroya öncelik vereceğim' diyerek gerçekleştirmediğine dikkat çekerek "Öncelikli diyorlar ama 13 yıldır 3 güzerg âhta 1 metre ray döşenmedi" dedi. Kendi yönetim döneminde hazırlanan Su Ana Planı'na göre Gerede Suyu'nun 2004 yılında bitirilmiş olması gerektiğini kaydeden Karayalçın, "Verilere göre de Gerede suyu temiz ve ucuzdur. Bu su için gerekli olan Işıklı Barajı'nın yapımı için Devlet Su İşleri (DSİ ) kredi buldu, ancak büyükşehir belediyesi kendi kaynağıyla yapabileceğini belirterek istemedi" dedi.
     
     Kızılırmak ihalesini kimse bilmiyor

      Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz da, büyükşehir belediyesinin yaptığı hiçbir çalışmada sağlıklı bilginin bulunmadığını ve son 13 yıldır Gökçek'in 1 metrelik dahi altyapı yatırımı yapmadığını ileri sürdü. Eryılmaz, yapılan çalışmaların nasıl ihale edildiği hakkında da bilgi bulunamadığını kaydederek, "Kızılırmak suyunun getirilmesi için çalışmalar 2 ay önce başladı. Ama suyun kim tarafından getirildiğini bilmiyoruz. İhalesi de yeni yapılmış. Ama bu işin nasıl yapıldığını kimse bilmiyor" diye konuştu. Eryılmaz, "Bu suyun nasıl arıtılacağını da bilmiyoruz. Su yatırımı yapmayan ASKİ, İncek Yolu'nu yaptı. Eskişehir-Konya yolunu 3 kere yaptılar. Bu yönetimle tüm dünyaya rezil oluyoruz" dedi.
     
     Metro hatları 10 yıldan önce bitmez

      Ankara Belediyesi'nin çalışmalarını yakından izleyen CHP Parti Meclisi Üyesi Avukat Levent Gök ise Keçiören, Sincan ve Çayyolu'nda süren metro çalışmalarının "çukur açmaktan " ibaret olduğunu belirtti. Gök metronun şu ana kadar yapılan kısmının inşaat kısmı olduğunu ve tüm projenin yalnızca yüzde 20'lik kısmını oluşturduğunu söylerken, esas yekün tutacak kısmın kalan elektronik ve mekanik aksam kısmı olduğuna dikkat çekti. Gök, şu ana kadar metro çalışmalarına yaklaşık 350 milyon dolar harcandığını belirtirken, projenin tamamlanması için ihtiyaç duyulan kaynağın ise 1.5 milyar dolar olduğuna dikkat çekti. Belediyenin EGO'nun özelleştirmesiyle metroya bu kaynağın aktarılacağını ifade ettiğini belirten Gök, "EGO'nun özelleştirmesi 2 yılda tamamlanacak ve özelleştirmeye biçilen değer de 2 milyar dolar. Ancak büyükşehir belediyesinin devlete ve BOTAŞ'a borcu ise zaten 3 milyar 750 milyon dolar. Dolayısıyla özelleştirmenin ardından geriye kaynak değil yine borç kalacak" dedi. Gök, metro çalışmalarının 10 yıldan önce tamamlanmasının mümkün olmayacağını iddia ederken, "Metro inşaatları 5 yıl sürer. Özelleştirme süreci de 2 yıl süreceğine göre ben metronun 10 yıldan önce bitirilebileceğini öngöremiyorum" dedi. Gök, bu süreç içinde tamamlanan inşaatların da çürümeye terkedilmiş olacağına dikkat çekti.
     
     Hizmete yönelik icraatları beğenildi

      Gökçek'in 13 yıllık görev süresince halktan ilgi ve takdir toplayan çalışmalarının başında kaliteli ve ucuz "Halk Ekmek " üretimi geliyor. Gökçek'in yoksul kesimlere yaptığı gıda, kömür ve sağlık yardımları da başlangıçta büyük ilgi çekerek destek gördü. Ancak bunlar daha sonra, politik yatırım olduğu gerekçesiyle eleştirildi. Gökçek'in Ankara trafiğinde büyük zaman kaybına neden olan Et-Balık Kavşağı ve Akay Kavşağı yatırımları ise genellikle beğeni topladı. Ayrıca aile yaşam merkezleri, hanım lokalleri, yaşlılar merkezi, alo doğum ve alo cenaze, meslek edindirme ve beceri kursları, asfaltlama çalışmaları da ilgi gördü. Gökçek, en son Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ ) desteğiyle yürüttüğü Esenboğa Yolu'na kötü bir görünüm veren binlerce gecekondunun yıkılarak, evsahiplerine apartman dairesi verilmesi projesinde de artı puan topladı.
     
     'Suyun yüzde 30'u kötü borular yüzünden kayboluyor'

      İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), ASKİ'nin resmi verilerine göre başkentte içmesuyu şebekesindeki kayıp oranının yüzde 30 olduğunu, sorunun çözülmesi için ASKİ'nin kendi uzmanlık alanında çalışması gerektiğini belirtti. İMO, su azlığına esas çözümün ise Gerede'den getirilecek su olacağını kaydetti. İMO tarafından hazırlanan "Ankara Su Sorunu Raporu"nda, başkente verilmesi planlanan Kızılırmak suyunun içinde ciddi oranda sülfat bulunduğu belirtildi. Ankara içme suyunda 21 mg/L olan sülfatın Kızılırmak suyunda 336.8 mg/L olduğuna dikkat çekilen raporda, ASKİ'nin Kızılırmak suyunu İvedik'e getirerek diğer suyla karıştırarak kente verme projesinin bilimsel sonuçları hakkında kimsenin fikri olmadığı vurgulandı. Mayıs ayında başlaması gereken su kesintilerinin seçim nedeniyle ağustosa bırakıldığı belirtilen raporda, durumun sadece kuraklıkla açıklanamayacağı vurgulandı. Belediyenin kaynakları israf ettiğine de dikkat çekilen raporda, içme suyu amaçlı Kayaş-Bayındır Barajı'nın büyükşehir tarafından "Mavi Göl" olarak rekreasyon amaçlı kullanıldığına da işaret edildi. Avrupa'da yüzde 10 düzeyinde olan şebeke kayıplarının Ankara'da resmi rakamlara göre yüzde 30 olduğu kaydedilen raporda, su sıkıntısının giderilmesi için alınacak önlemlere de yer verildi. Buna göre sıkıntının giderilmesi için ASKİ uzmanlık alanı ile ilgili hizmet vermeli, Gerede suyu çalışmalarına hız verilmeli, Kızılırmak suyu 2030 yılında yürürlüğe girmeli ve park-bahçe sulamalarında kuyu suyu kullanılmalı.
     
     Hazine'ye 3.8 BOTAŞ'a 1 milyar YTL borç var

      Ankara Büyükşehir Belediyesi yıllardır biriken borçlarını ödemiyor. Belediyenin Hazine'ye toplam 2 milyar 124 milyon YTL borcu var. Hazine Müsteşarlığı'nın haziran ayı verilerine göre bunun 975 milyon YTL'sinin vadesi geçmiş. Vadesi gelmemiş de 1 milyar 149 milyon YTL'lik borcu bulunuyor. Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (ASKİ) ise toplam 448 milyon YTL Hazine'ye borcu var. ASKİ'nin borcunun 233 milyon YTL'sinin vadesi geçmiş. Yine Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraklerinden olan EGO'nun da toplam Hazine'ye borcu 1 milyar 271 milyon YTL ve 1 milyar 167 milyon YTL'sinin vadesi geçti . Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden borç da tahsil edilemiyor. 2004 'ten beri Ankara Büyükşehir Belediyesi Hazine'ye herhangi bir ödemede bulunulmadı. EGO; 2004 'te 34 milyon YTL ödeme yaptı. 2005 'te herhangi bir ödeme yapmayan EGO; 2006 'da 36 milyon YTL ve 2007 'nin haziran ına kadar da 63 milyon YTL'lik ödeme gerçekleştirdi. ASKİ ise 2004 'te 46, 2005'de 36, 2006'da 32 ve 2007 'nin haziran ayına kadar da 1 milyon YTL'lik borcunu ödedi. Bu arada mayıs ayında EGO'nun özelleştirilmesine ilişkin yasa çıktı ve 12 Haziran tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı. Düzenlemeye göre EGO en geç iki yıl içinde özelleştirilecek ve satıştan elde edilecek gelirden BOTAŞ'a olan 1 milyar YTL'yi geçen borçların ana parası ile Hazine'ye olan borçlar ödenecek.

Gökçek'in karnesi

Yaptıkları...
 
- Esenboğa Yolu'na 80 milyon YTL harcadı.
- Kenti tanesi 3 bin YTL'lik binlerce aydınlatma direği ile donattı.
- Su İdaresi'ne 30'a yakın köprülü kavşak yaptırdı.
- Ankara'nın çeşitli yerlerindeki 250 km.'lik yolu genişletti.
- Yeni 5 büyük parka onlarca milyon YTL harcadı.
- Gecekondu sorununun çözülmesi yönünde önemli adımlar attı.

Yapmadıkları...
 
- 3 bölgede metro inşaatı başlattı, 13 yıldır bitiremedi.
- Yeni baraj yapmadı, "yapman gerek" diyeni de suçladı.
- Dağıtım altyapısı yenilemediği için su kesintisinde sorun çıkıyor.
- Hazine'ye ve BOTAŞ'a milyarlarca YTL'lik borcunu ödemedi.
- Sivil toplum kuruluşlarının iyi niyetli uygulamalarını dinlemedi.

Referans Gazetesi



Bu haber 333 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,160 µs