En Sıcak Konular

Ergenekon ve Zirve ‘Kozmik Oda’da

12 Eylül 2013 09:35 tsi
Ergenekon ve Zirve ‘Kozmik Oda’da Başbakan Yardımcısı Arınç’a yönelik suikast iddialarıyla ilgili ‘Kozmik Oda’ soruşturmasının kapsamı genişliyor.

Soruşturmayı yürüten başsavcılık, Ergenekon davasına bakan mahkemeden mühimmat ve suikast’ listelerini istedi. Emniyet bünyesinde de dosyalar arasındaki bağlantıları araştırmak için iki ayrı ekip oluşturuldu.
 
Ankara Başsavcılığı, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a yönelik suikast girişimi iddialarının ardından, 4 yıl önce başlatılan ‘Kozmik Oda’ soruşturmasını derinleştirme kararı aldı. Başsavcılık, ‘Ergenekon ve Kozmik Oda’ arasındaki derin bağlantıları araştırıyor. Bu kapsamda Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nden mühimmat listesi, suikast listesi ve benzeri evrakı istedi. Soruşturmayı yürüten Savcı Mustafa Bilgili, belgelerde yer alan bilgilerin araştırılması için Emniyet’ten de taleplerde bulundu. Bu kapsamda Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü bünyesinde iki ayrı ekip oluşturuldu. Ekiplerden dokümanlardaki olaylara yönelik araştırma yapması istendi. Bilgili’nin bu yöntemle belgelerin doğruluğunu çapraz olarak onaylatmak istediği ifade ediliyor. Malatya’daki Zirve Yayınevi davasına bakan mahkeme de Kozmik Oda belgelerini talep etti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gönderilen belgeler Zirve dosyasına eklendi. Bu gelişme üzerine Savcı Bilgili de iki dava arasındaki bağlantıları incelemeye başladı. 2009’da Bülent Arınç’ın evinin önünde muvazzaf askerlerin eve ait krokilerle yakalanması sonrasında soruşturma başlatılmış ve ‘Kozmik Oda’ olarak adlandırılan Genelkurmay Seferberlik Tetkik Kurulu’nda arama yapılmıştı.
 
Suikast planlarına ve listelerine yönelik iddialar Ergenekon soruşturması kapsamında da araştırıldı. Ergenekon yapılanmasının Kozmik Oda bağlantıları, İstanbul Başsavcılığı’ndan istenen doküman ve belgeler mercek altına alındı.
 
Kozmik Oda’dan çıkan verileri tek tek inceleyen Savcı Bilgili, suç içeren durumlarla ilgili olarak soruşturmayı çok yönlü yürütme kararı aldı. Bu kapsamda Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü bünyesinde iki ayrı ekip oluşturuldu. Ekiplerden dokümanlardaki olaylara yönelik araştırma yapması istendi. Bilgili’nin bu yöntemle belgelerin doğruluğunu çapraz olarak onaylatmak istediği ifade ediliyor. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Kadir Kayan, Aralık 2009’da Kozmik Oda’da 26 gün süren aramalar yapmıştı.  Belgeler sadece Hâkim Kayan tarafından okunarak not alınmıştı. İncelemeyi tamamlayan Kayan da hazırladığı raporu Savcı Bilgili’ye vermişti. Üç yıldır beklemede olan ve Bilgili tarafından hazırlanacak olan iddianame bekleniyor.
 
Aralık 2009’da Ankara Emniyeti’ne gelen bir ihbar üzerine harekete geçen ekipler, Bülent Arınç’ın evinin de bulunduğu Çukurambar semtindeki sokakta operasyon düzenleyip, biri albay diğeri binbaşı iki subayı kiralık bir aracın içinde gözaltına almıştı. Subaylardan birinin elinde Arınç’ın ev adresinin yazılı olduğu bir kâğıt ile Arınç’ın evine ait suikast krokisi olduğu ve polisi görünce bu kâğıdı yutmaya çalıştığı kamuoyuna yansımıştı. Savcının talimatı üzerine Binbaşı İbrahim G. ile Albay Erkan B.’nin evinde arama yapılarak bilgisayar hard disklerine el konulmuştu. Serbest bırakılan iki subay, savcılık ifadelerinde görevli olarak bir albayı takip ettiklerini, Arınç ile bağlantılarının bulunmadığını belirtmişlerdi. Genelkurmay Başkanlığı da, “Söz konusu askerî personel, bilgi sızdırdığı iddia edilen bir asker hakkında bilgi topluyordu.” açıklaması yapmıştı.

zaman
 



Bu haber 808 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,743 µs