En Sıcak Konular

CHP'den Cami-cemevi projesine tepki

11 Eylül 2013 17:09 tsi
CHP MYK toplantısından sonra açıklamalarda bulunan parti sözcüsü Haluk Koç, Cami-cemevi projesine tepki gösterdi. Koç, Demokratikleşme Paketi konusunda da "paketten tavşan mı çıkacak" dedi

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, başkanlığında toplandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Partis Sözcüsü Haluk Koç, toplantı sürürken düzenlediği basın toplantısında MYK'nın gündemi ve ele alınan konular hakkında açıklamalarda bulundu.

Gezi Parkı odaklı eylemlerde 7 kişinin hayatını, 11 kişinin de gözünü kaybettiğini, 200 kişinin beyin travması geçirdiğini, 4 bin gözaltı gerçekleştiğini, 8 bin kişinin de yaralandığını ifade eden Koç, iktidarın vicdanını kaybettiğini, yaşananlara körleştiğini ileri sürdü.

Hatay'da yaşamını kaybeden Ahmet Atakan'ın ölüm nedeninin yüksekten düşme olduğu yönündeki açıklamaları hatırlatan Koç, "Birisi kurşuna atlıyor, kafasını kurşuna denk getiriyor, öteki damdan atlıyor. Bu açıklamalar karşısında daha önce yapılan açıklamalardaki saçmalıklar göz önüne alındığında Ahmet'in ölümüyle ilgili 'düştü de öldü' açıklaması insanlarda çok ciddi soru işaretleri oluşturuyor" diye konuştu.

Taksim'deki izinsiz gösterilere karşı sıkılan gazlardan dolayı Kasımpaşa'da oynanan uluslararası bir futbol maçına ara verilmek zorunda kalındığını hatırlatan Koç, "Ve bu ülke olimpiyat alacak. Hepimiz istiyoruz İstanbul'da olimpiyat yapılmasını ama bu tarzda yönetilen bir Türkiye'de olimpiyat değil ölümpiyat çalışıyor şu anda. Belki destan yazan polisler atıcılıkta birinci olurlar olimpiyatta"dedi.

Basın açıklaması yapmak isteyen herkese şiddet uygulandığını ve engellenmeye çalışıldığını ileri süren Koç, "Doğrudan bu şiddet kullanma emrini veren kişi Başbakan" dedi. Hükümetin her yerde muhalif avında olduğunu iddia eden Koç, diğer yandan da terör örgütü PKK'nın isyan, şantaj peşinde olduğunu söyledi.

"BOŞ BEKLENTİ YARATMAK SÜRECİ DAHA DA ZORLAŞTIRIR"

Koç, Terör örgütünün sınır dışına çekilmenin durduğu yönündeki açıklamalarını da değerlendirdi. "PKK ile görüşme trafiğini ayarlayan ve devleti meşru muhattap haline getiren kişi bizzat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dır. Bu görüşmeler, muhattaplık sırasında ne almıştır, ne vermiştir?" diye soran Koç, şunları söyledi:

"(Eylemsizlik kararı devam edecek, çekilmeyi durduruyoruz) diyen gruplar silahı ve terörü siyaseti rehin alma, siyasete şantaj yapma halinde tutarak bu süreci devam ettirmek istiyorlar. Yani (silah ve terör masanın bir kenarında duracak, bundan sonraki süreci bunların rehinliğinde, şantajında götüreceğiz) plan bu. Ve sen koskoca Türkiye olarak teslim oluyorsun."

"Kapana kısıldın, kuyruğu kaptırdın" ifadelerini kullanan Koç, Hükümetin vaad ettiği gibi sorunu çözemediğini savundu. Koç, "Bu tablonun sonunda Kürt kardeşlerimizi, bir kere daha Başbakan'ın en üst noktada aldattığı gerçeği ortaya çıkıyor. Boş beklenti yaratmak süreci daha da zorlaştırır Sayın Başbakan" diye konuştu.

"BAŞBAKAN TORBADAN TAVŞAN MI ÇIKARACAK?"

Açıklanması beklenen demokratikleşme paketine de değinen ve "Başbakan sihirbaz mı? Demokrasi, sihirbazın torbası mı? Başbakan torbadan tavşan mı çıkaracak? Ne bekliyorsunuz?" diye soran Koç, Başbakan'ın demokrasi anlayışının kendi siyasi çıkarları ile sınırlı olduğunu savundu. Koç, "Başbakan'ın söyledikleri, yaptıkları değerlendirildiğinde bu beklentilerin ve ihtirasların şekillendirdiği bir kimlikten demokratikleşme çıkmaz. Başbakan'dan bir demokratikleşme beklemek yaz ortasında kar yağar mı diye dua etmeye benzer. Böyle bir olay olmaz" dedi.

 "CEMEVLERİ İBADETHANE STATÜSÜ ALMALIDIR"

Cami-cemevi projesiyle ilgili olarak da din ve vicdan özgürlüğünün iktidarın en çok sömürdüğü alan olduğunu savunan Haluk Koç, şunları kaydetti:

 "Cami-Cemevi tartışması, naif, saf girişimlerle takiye konusu yapılamayacak kadar önemli bir konudur. Cemevleri ibadethane statüsü almalıdır. Diğer inançların ibadet yerlerinin genel ve yerel bütçeden aldığı tüm katkılar, haklar cemevlerine de tanınmalıdır. Mezhep tercihli bir iç, dış politika takipçisi iktidarın bunu yerine getirmesi mümkün değildir. Farklı inançtan olan yurttaşlarımızın birlikte barış içinde yaşamalarının yolu, değişik tartışmalara konu olduğu gibi, devlet dairesi gibi ibadet kompleksleri oluşturmak değil, herkesin hakkı olanı hakkı olana teslim etmekten geçer."

OBAMA'NIN SURİYE TAVRI

Konuşmasında dış politikaya da değinen Koç, Suriye'ye müdahale konusunda gelinen noktaya dikkati çekti. "Dünyada savaş isteyen 1,5 insan kaldı" diyen Koç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu yaklaşımları nedeniyle eleştirdi. Koç, ABD Başkanı Barack Obama'nın bile müdahale konusunda yeni bir yaklaşım içine girdiğini söyledi. CHP'nin Suriye'de çatışan tarafların değil, halkın yanında olduğunu vurgulayan Koç, Hükümetin tavrının ise Türkiye'yi dünyada itibarsızlaştırdığını, söylendiği gibi değerli değil, ürkütücü ve tedirgin edici bir yalnızlığa sürüklediğini ileri sürdü. Hükümetin, CHP'nin Irak ve Mısır ziyaretlerini "Biz kiminle bozuşsak CHP oraya gidiyor" şeklinde ifade ettiğini söyleyen Koç, bu sözlerin AK Parti iktidarının herkesle arasının bozulduğunun itirafı niteliğinde olduğunu kaydetti.

CHP'NİN MISIR ZİYARETİ

 CHP'nin hükümetin kırıp döktüğü ilişkileri düzeltmek için ziyaretler gerçekleştirdiğini söyleyen Koç, Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu ve İstanbul Milletvekili Osman Korutürk'ün devam eden Mısır ziyareti hakkında bilgi verdi. Loğoğlu, ve Korutürk'ün Mısır'da tüm kesimlerle bir araya geldiğini belirten Koç, İhvan yetkilileri ile yapılan görüşmede kendilerine "Biz Türkiye'de hiç kimseyi ayırt etmiyoruz" mesajı verildiğini söyledi. Koç, "İhvan dahi Türkiye'ye dönük bir ayrım yapmıyor, sen Mısır halkına dönük bir ayrımın içine giriyorsun. Üstüne vazife olmadığı halde" değerlendirmesinde bulundu. İktidarın dış politikada yapıcı değil, yıkıcı bir yaklaşım içinde olduğunu ileri süren Koç, "Bir devlet politikası değildir Türkiye'nin dış politikası, AKP politikasıdır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti AKP'den büyüktür. Çoğulculuğa davanan bir sistemi vardır" dedi.

CHP heyetinin Mısır ziyaretine ilişkin "darbecilerden darbe öğrenmeye gittiniz" şeklindeki eleştirinin de ucuz bir yaklaşım olduğunu ifade eden Koç, Sudan Devlet Başkanı El Beşir'in Türkiye ziyaretini hatırlattı. Koç, "Eliniz nasır tuttu diktatör eli sıkmaktan. Şimdi kalkmışlar CHP'ye laf söylüyorlar" ifadelerini kullandı.

Bu haber 812 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,108 µs