En Sıcak Konular

ŞİÖ Zirvesi, Kırgızistan'da

11 Eylül 2013 13:25 tsi
Çin ve Rusya’nın üyesi olduğu Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Zirvesi, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te yapılacak.

Bişkek, zirve için bütün hazırlıklarını tamamladı. 13 Eylül’de yapılacak zirveye, 8 ülke devlet başkanı katılacak. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, zirve öncesinde Kırgızistan’a geldi.

Zirve için Bişkek’e bin 200 kişiden oluşan heyet gelecek. Örgüte üye ülke heyetleri 1+12 şeklinde temsil edilecek. Devlet başkanlarının yanı sıra zirvedeki görüşülecek konuları ilgilendiren ilgili devlet yetkilileri de heyette yer alacak. Kırgızistan Devlet Başkanı Almazbek Atambayev’in ev sahipliğindeki zirveye, örgüte üye ülkeler liderleri; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov ve Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman katılacak. Zirveye ayrıca Moğolistan, İran ve Afganistan devlet başkanları da yerini alacak.

ZİRVENİN ANA GÜNDEMİ: SURİYE, AFGANİSTAN VE ORTADOĞU

Dünyanın iki büyük ülkesi Rusya ve Çin’in üyesi olduğu Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Zirvesi’nin gündemi oldukça yoğun. Liderler, dünya gündemini oldukça meşgul eden Suriye’deki son durumu değerlendirecek. Ayrıca, Afganistan ve Ortadoğu’daki durumlar masaya yatırılacak.Uzmanlara göre, zirve sonunda imzalanacak Bişkek Bildirisiyle örgüte üye ülkeler dünyada gelişen olaylar ve bölgesel güvenliğin güçlendirilmesine yönelik pozisyonunu belirleyecek. Ayırca, zirvede liderlerin üye ülkeler arasındaki ikili ilişkilerin ve ticaret ile ekonomik münasebetlerin güçlendirilmesi yönünde önemli kararlar alması bekleniyor. Görüşülecek konular arasında örgütün çoğrafik alanının genişletilmesi de gündemde. Devlet başkanları, İran, Pakistan ve Hindistan’ın örgüte üyelik sürecini değerlendirecek. Çok sayıda üst düzey yetkilinin katılacağı zirve için geniş güvenlik önlemleri alındığı açıklandı. 3 bin polis zirvenin güvenliğinin sağlayacak. Ayrıca, 2 bin polis de hazır bekletilecek. ŞİÖ Zirvesi’ne yabancı basın mensupları da büyük ilgi gösterdi. 350’in üzerinde yabancı gazeteci zirveyi takip edecek. Şanghay İşbirliği Örgütü’ne Çin, Rusya, Kırgızistan, Kazakistan ve Tacikistan üye. Hindistan, İran, Pakistan, Moğolistan ve Afganistan gözlemci statüsüne sahip. Türkiye ise örgütün diyaloğ ortağı.

cihan


Bu haber 573 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,297 µs