En Sıcak Konular

İsrail'in 'kimyasal sırrı' ortaya çıktı!

11 Eylül 2013 10:52 tsi
İsrail'in 'kimyasal sırrı' ortaya çıktı! CIA'den Tel Aviv'e tatsız süpriz...

Amerika'da yayınlanan ünlü uluslararası ilişkiler dergisi Foreign Policy son zamanlarda "kimyasal silahlar" konusunda yayınladığı haberler ile dikkat çekici bir mesaj veriyor. İki hafta önce ABD'nin Saddam Hüseyin'in İran'a düzenlediği sinir gazı saldırılarını bildiği ancak bu konuda hiçbir şey yapmadığını, gizliliği zaman aşımından dolayı kaldırılan bir takım CIA belgelerine dayanarak iddia etmişti. Bu haberin tam da Suriye'deki korkunç kimyasal saldırının hemen üzerine gelmesi dikkat çekmişti. Bu haberin peşi sıra gene aynı dergi, bu kez Suriye'deki kimyasal saldırının sorumlularının Amerikan istihbaratı tarafından tespit edildiğini "belgelere dayanarak" iddia etmişti.

Bu serinin üçüncü haberi dün yayınlandı. Bu kez kimyasal iddianın göbeğinde, ABD ve Suriye'den sonra İsrail yer alıyor. "1983 tarihli CIA'in gizli istihbarat tahminlerine" dayandırılan habere göre İsrail 1960 ve 70'lerde kimyasal silah geliştirmiş. İsrail için neredeyse büyük bir hezimet olan 1973 Yom Kippur savaşı sonrası Arap devletlerine karşı kullanmak için kimyasal silah çalışmalarına hız veren Tel Aviv, başkentin güneyinde bulunan İsrail Biyolojik Araştırmalar Enstitüsü'nde araştırma ve geliştirme laborotuarlarında kimyasal çalışmalarına hız vermiş. 1982 yılında Amerikan uyduları Negev Çölü'nde kimyasal silahların üretildiği ve depolandığı binalar tespit etmiş. CIA İsrail'in "kesin olarak öldürücü kimyasal silahlara sahip olduğunu" doğrulayamasa da sinir sistemini etkileyecek, hardal gazı gibi çeşitli ürünlere sahip olduğu yönünde bir inanca sahipmiş. Raporların 'kesin bir dille' İsrail'in kimyasal silahlara sahip olduğunu iddia etmemesi dikkat çekici bir nokta.

İsrail Başbakanı Netanyahu, 25 Ağustos tarihinde Suriye'de kimyasal silahların kullanıldığı saldırıyı "trajik sonuçları olan korkunç bir suç" olarak nitelendirmiş, Suriye rejiminin elindeki kimyasal silahların İsrail için bir tehdit oluşturması halinde kendi vatandaşlarını nasıl koruyacaklarını bildiklerini kaydetmişti. Bunun haricinde Suriye'ye askeri operasyon konusunda Yahudi lobilerinin etkinliği de sıkça yazılıp çizildi, bu dönemde. Ve şimdi kendisine karşı kullanılabilir diye Suriye'nin vurulmasında ısrarcı olan İsrail'in kendisinin kimyasal silah sahibi olabileceğine dair bir haber ortaya çıktı.

Nükleer silah mevzuunda olduğu gibi, İsrail kimyasal silahlar konusunda da tüm dünyayı uzun bir süre "kandırmış"a benziyor. Bunun şimdi CIA vasıtası ile ortaya çıkması ne anlama geliyor?

www.iyibilgi.com özel

Bu haber 4,727 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,414 µs