En Sıcak Konular

Merkel'e 'kadınlar için adım atmadın' suçlaması

10 Eylül 2013 12:43 tsi
Almanya'da Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) önde gelen kadın siyasileri, Başbakan Angela Merkel’i Federal Almanya tarihinin ilk kadın başbakanı olarak kadınlar için hiç adım atmamış olmakla suçladı.

SPD’li Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Başbakanı Hannelore Kraft, Mecklenburg-Vorpommern Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Manuela Schwesig ve Rheinland-Pfalz Başbakanı Malu Dreyer yaptıkları açıklamada, ülkede kadın haklarının pek iyileşmediğini ve Federal Almanya tarihinin ilk kadın başbakanı Angela Merkel’in kadınlar için çok az adım attığını belirtti.

Başkent Berlin’de ortak basın toplantısı düzenleyen SPD’li kadın politikacılar, kendi partilerinin kadınlar için daha fazla gayret ettiğini vurguladı. Almanya’da kadınların seçimlerde oy hakkının çok eskiye dayanmadığını söyleyen Schwesig, “Babaannem belki benim yaşlarımda oy kullanamıyordu. Kadınların oy kullanma hakkı önemli bir kazanım. 22 Eylül’de kadınların sandığa gidip demokratik hakları kullanacaklarını düşünüyorum.” dedi.

Günümüzde kadınların meslek ve annelik arasında tercih yapmak zorunda kalmasının üzüntü verici olduğunu kaydeden Schwesig, “En düşük işlerde düşük gelirle kadınlar çalışıyor. Yönetici pozisyonunda çalışan kadın oranı çok düşük." diye konuştu.

Süreli işlerde ve basit işlerde çalışanların üçte ikisinin kadın olduğuna dikkat çeken KRV Başbakanı Kraft ise kadınların meslek şanslarının az olduğunu kaydetti. Çalışma piyasasında kadınlara yönelik iyileştirmelerin gönüllülük esasına göre yapılmadığını ifade eden Kraft, “Bu durumda yasa çıkarılmalı.” dedi.

Almanya’nın yeni bir çalışma kültürüne ihtiyacı olduğuna işaret eden Rheinland-Pfalz Başbakanı Dreyer ise “Meslek, aile ve toplum arasında iyi bir uyumun sağlanması gerekiyor. Çalışma şartlarının daha rahat ayarlanabilir olması, annelik sonrası işe geri dönme, süreli çalışmaların şartlanın iyileştirilmesi lazım." açıklamasını yaptı.

Dreyer, SPD’nin iktidar olmasıyla birlikte ilk yüz günde kadınların çalışma ve yaşam şartlarında iyileşmeler olacağı vaadinde bulundu. Aynı işi yapan kadın ile erkeğin farklı ücretler aldığını söyleyen Kraft da yasal düzenlemeyle adaletsizliğin giderileceğini belirtti.

Bir gazetecinin “Araştırmalara göre SPD’nin oyları Yeşiller’le iktidar olmaya yetmiyor. Hıristiyan Demokratlar ile büyük koalisyon yaparsanız kadın politikalarını nasıl uygulayacaksınız?" sorusuna SPD’li politikacılar “Hedefimiz Yeşiller ile koalisyon kurmak. Seçmenler genelde son üç günde karar veriyor. Kamuoyu araştırma şirketlerinin sonuçlarını dikkate almıyoruz. Geçtiğimiz 12 eyalet seçiminde de farklı sonuçlar gördük." cevabını verdi.

cihan



Bu haber 621 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,891 µs