En Sıcak Konular

Ankara perişan

8 Ağustos 2007 08:31 tsi
Ankara perişan
18 saat arayla meydana gelen ana boru patlamasıyla Ankara'daki su kesintisinin boyutları daha da büyüyor. Patlayan borular yüzünden Ankaralılar günlerce susuz kalma şoku yaşıyor...

İki gündür suyu kesik olan bölgeler, beş gün susuz kalacak

Barajlarda sadece yüzde 4.4 oranında su kaldığı için 1 Ağustos'ta başlatılan su kesintisi yüzünden zaten sıkıntılı günler yaşayan Ankaralılar, önceki gün 18 saat arayla iki ana boru hattında birden patlama olması üzerine, perşembe gecesi saat 24.00'e kadar susuzluğa mahkum oldu. Ankara'nın zaten 2 gündür suyu kesik olan bölgeleri ise 5 gün susuz kalacak. İki boru hattının tamir edilmesinin ardından Ankara'nın tamamına bir süre kesintisiz su verilecek.

Başkenti, yaz ortasında susuzluğa mahkûm eden süreç şöyle gelişti:


Barajlar kurudu
Başkente içme suyu sağlayan ve toplam kapasiteleri 1 milyar 509 milyon 319 bin metreküp olan Çubuk-2, Kurtboğazı, Çamlıdere, Eğrekkaya, Akyar ve Bayındır barajlarındaki toplam kullanılabilir su miktarı, 30 Temmuz'da 66 milyon 701 metrekübe ve yüzde 4.4 doluluk oranına indi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, 1 Ağustos'tan itibaren 48 saatlik, dönüşümlü su kesintisi programı uygulanacağını açıkladı. ASKİ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın oturduğu Keçiören'in de bulunduğu bazı mahalleleri 1. Bölge ve Çankaya Köşkü'nün olduğu bazı mahalleleri 2. Bölge olarak niteleyerek, kentin yarısına su verilen 48 saatte diğer yarısında su kesileceğini bildirdi.


Su bir türlü akmadı
3 Ağustos'ta su alması gerekli 1 Bölge'deki bazı mahallelerde çeşmeden su akmayınca kesinti programında ciddi aksaklıklar ortaya çıktı. Bazı mahallelere 4 Ağustos'ta da su ulaşmaması vatandaşı isyan ettirdi. Benzer tablo 5 Ağustos'ta 2. Bölge'de yaşandı.

Günlerdir su almayan mahalleler varken, önceki gün sabaha karşı 04.00'te GİMAT Sitesi önündeki Anadolu Bulvarı altındaki ana boru hattında patlama meydana geldi. Dün su alması gereken 1. Bölge susuz kaldı. Patlama bölgesindeki gıda toptancılarına ait işyerleri maddi hasara uğradı.


18 saat sonra 2. Bölge
Önceki gün gece 22.00'de, Demetevler Mahallesi'ndeki Cemre Parkı'nın yanındaki arazi altındaki diğer ana boru hattında patlama oldu. 2. Bölge'deki ev ve dükkanları su bastı. Başkenttiler Gökçek'i istifaya çağırdı.
Ankara'yı besleyen iki ana su borusu hattında 18 saat arayla yaşanan patlamalar sonucunda tüm Başkentliler, dünden itibaren susuz kaldı; Gökçek sessizliğe büründü. Başbakan'ın Gökçek'e, polemiğe neden olmaması için susması ve sadece teknik açıklama yapılması yönünde talimat verdiği öğrenildi.

 
Üç gün su yok
ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Torun, basın toplantısı yaparak, kenti besleyen iki ana boru hattında patlama olduğunu ve kente 72 saat sonra su verilebileceğini açıkladı. Torun, peş peşe iki patlama olmasını "Bu bir kazadır" diye değerlendirdi. Boruları tamir etmek için özel bir yapıştırıcı kullanıldığını belirten Torun, "Toprak altında, ömürleri 50 yıl olan söz konusu su boruları, 20-25 yıllık. Yeniden patlama oluşmaması için suyu yavaş şekilde vereceğiz. Boruları tamir etmemiz 36 saat sürecek. Yavaş yavaş şebekeye su vermemiz de yine 36 saat sürecek" dedi.

Bazı mahallelere cumartesi...
Ankara'nın perşembe gecesi saat 24.00'e kadar susuz kalacağını açıklayan Torun, tüm şebekeye su verildikten sonra Ankara'nın yüksek kotlarındaki abonelere su ulaşması için de 36 saat geçeceğini, yüksek kesimlerdeki abonelere cumartesi günü su ulaşabileceğini söyledi.
Ankara'da yeniden ne zaman su kesintisine başlanacağına daha sonra karar verileceğini belirten Torun, patlamalar nedeniyle yaklaşık 20 bin metreküplük su kaybedildiğini ve bunun birkaç mahalleye verilen su olduğunu ifade etti. Torun, belediyeden yapılan, "36 saatin sonunda tüm Ankara doyana kadar kesintisiz su verilecek" ifadesini açıklarken, "Şebekeye, tüm abonelere su ulaşana kadar su vermeye devam edeceğiz" dedi.


Gökçek: Kesinti hafifletilecek
Başkan Gökçek, Ankara'da uygulanan su kesinti programının hafifletileceğini belirtti. Haber Türk'e konuşan Gökçek, Demetevler semtindeki boru hattının patlamasıyla ilgili olarak, "Boruların tamiratı için 36 saatin sonunda yeni bir kesinti programı uygulayacağız. Ana cazibe hatlarına sürekli su verilecek, sadece yüksek kotlardaki bölgelere iki günde bir su verilecek" dedi.

milliyet



Bu haber 352 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,774 µs