En Sıcak Konular

Doğu Akdeniz'de sular ısınıyor

8 Ağustos 2007 08:18 tsi
Doğu Akdeniz'de sular ısınıyor KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, Akdeniz'de tek taraflı olarak petrol arama anlaşmaları yapan Rumların, Türkiye'yi eleştirmesine tepki göstererek 'Doğu Akdeniz'de sular ısanacak' dedi.

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, Doğu Akdeniz'de petrol ve doğal gaz arama çalışmaları konusunda gerginliğin tırmanmasının beklenmesi gerektiğini söyledi. Erçakıca, düzenlediği haftalık basın toplantısında, Kıbrıs Rum tarafının Doğu Akdeniz'de petrol ve doğal gaz arama çalışmalarının bazı gerginliklere neden olduğunu hatırlatarak, Kıbrıs Rum tarafının bu konudaki çabalarının devam ettiğini ve ihalelerin 16 Ağustos'ta sonuçlanmasıyla beraber gelişmelerin hızlanmasının beklendiğini kaydetti.

PARSELLEMEYE ÇALIŞIYORLAR

Kıbrıs Rum tarafının bu çabalarına karşılık olarak, Türkiye'nin de Doğu Akdeniz'in bazı bölgelerinde petrol ve doğal gaz arama çalışmaları başlattığının bilindiğini ifade eden sözcü, şöyle konuştu: “Bütün bunlar Kıbrıs Rum tarafının, Doğu Akdeniz'i Mısır ve Lübnan gibi komşu ülkelerle işbirliği yaparak, onları da kendi çabalarına ortak ederek Doğu Akdeniz'i parsellemeye çalışmasıdır. Türkiye'nin yaptığı buna engel olma girişimidir. “Önümüzdeki günlerde petrol ve doğal gaz arama çalışmalarının başka bölgelere kayması halinde karşılıklı suçlamaların gündeme gelmesinin beklenmesi gerektiğini söyleyen Erçakıca, “Madem ki, bu çabalar tarafların birbirlerinin pozisyonlarını dikkate almadan, Kıbrıs sorunu çözümlenmeden devam ediyor, bu gerginliğin tırmanması beklenmelidir”dedi.


SORUN ÇÖZÜLMEDEN ASLA

Rum yönetimi sözcüsü Vasilis Palmas'ın yaptığı açıklamada,”Türkiye'nin henüz daha karasularını ihlal etmediğini” sözlerine de itiraz eden Erçakıca, Palmas'ın karasularından bahsederken aslında kendine göre karasularından söz ettiğini bildirerek, Kıbrıs'ın hava sahası ve karasularının tartışmalı konular olduğunu belirtti. Erçakıca, bu kaynakların kimler tarafından kullanılacağından önce, sorunun çözümüyle ilgilenmesini istedi.


Rumlar ilerlemeden kaygılı

Kıbrıs Rum kesiminde yayınlanan Simerini gazetesi, Rumların hükümete gönderdikleri bir mektubu yayınladı. “Kaygı Duyuyoruz” başlıklı mektupta Rumlar, KKTC'de bir çok alanda yaşanan gelişmelerle ilgili eleştirilerini şöyle sıraladı. “İşgal bölgelerindeki inşaat patlamasından kaygı duyuyoruz, Yerleşiklerin artmasından kaygı duyuyoruz, İşgal bölgelerinde yasadışı üniversitelerin sayısının artmasından kaygı duyuyoruz.” Rumlar KKTC ile ters orantılı olarak turizmin çökmekte olduğunu belirtiyorlar. Dikkat çektikleri bir başka nokta ise Kıbrıs Rum kesimindeki doğum oranının düşüklüğü. Rumlar gönderdikleri mektupta Kıbrıs sorunuyla ilgili şu ifadeleri kullanıyor. “Milli sorunumuzun bataklığa saplanmasından kaygı duyuyoruz”

yenişafak



Bu haber 395 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,079 µs