En Sıcak Konular

Meşrubat çocukları saldırgınlaştırıyor mu?

9 Eylül 2013 22:40 tsi
Meşrubat çocukları saldırgınlaştırıyor mu? Çok tatlı limonatanın pek sağlıklı olmadığını hemen herkes bilir. Fakat Amerikalı bilim insanları şimdi Cola, Fanta ve benzeri içeceklerin çocukların davranışları üzerinde bile etkili olduğunu saptadı.

Okulöncesi çocuklar ne kadar çok meşrubat içerlerse o kadar saldırgan davranıyor. Çok fazla tüketildiğinde ise çocukların konsantrasyonu bozuluyor ve çeverelerinden uzaklaşıyorlar (Journal of Pediatrics). Meşrubat üreticileri genelde “Hayatı yaşa”, “Hayatın tadı” veyahut da “Mutluluğu yakala” gibi sloganlarla tüketiciye ulaşmaya çalışıyor.

Burada insanlar kişi başına yılda 170 litre civarında meşrubat içiyor. Türkiye yılda 31 litre ile orta sıralarda yer alıyor. Oysa bilim meşrubatın ne kadar zararlı olduğunu çok uzun süre önce kanıtladı. Gençlerle gerçekleştirilen araştırmalar aşırı meşrubat tüketiminin saldırganlık, depresyon ve intihar girişimiyle ilgili olduğunu gösterdi. Amerikalı bilim insanları şimdi ilk kez sistematik bir araştırma yaptı, %52’si erkek, beş yaşındaki 2.929 çocuğun verileri değerlendirilildi. 20 Amerikan büyükşehrinde yaşayan çocukların anneleri çocukların doğumundan hemen sonra, 12 ay sonra, 16 ay sonra ve 5 yıl sonra kendi durumlarını, çocukların durumlarını, yaşam biçimlerini ve eş ilişkilerini değerlendiren bir araştırmaya da katıldı. Son olarak da annelerden çocukların meşrubat tüketimi ve son iki aydaki davranışları hakkına bilgiler alındı.

Beş yaşındaki çocukların %43’ü günde en az bir kez meşrubat içiyor. Hatta %4’ü, dördü günde dört veya daha fazla. Saldırgan davranışların içilen her meşrubatla biraz daha arttığını gördük, diyor Columbia Üniversitesi’nden Shakira Suglia. Söz konusu çocuklar eşyalara daha fazla zarar veriyor, daha fazla kavga ediyor veya diğer çocuklara saldırıyor. Konsanstrasyon bozukluğu sadece en çok meşrubat tüketen çocuklarda saptanmış. Günde iki kez veya daha fazla meşrubat tüketen çocuklar ise kendilerini çevrelerinden soyutluyor.

Bununla birlikte meşrubatın bu etkisinin neye dayandığını bilim insanları henüz kesin olarak bilemiyorlar. Tahminler arasında yüksek şeker oranı var ama bazı meşrubatlar kafein ve aspartam veya fosforik asit gibi birçok katkı maddesi içeriyor. Diğer olasılık da, söz konusu çocukların kan şekeri seviyesi düşük olduğu için saldırgan olmaları ve bu yüzden de daha fazla meşrubat içmeye ihtiyacı duymaları olabilir. Araştırmanın zayıf noktası, meşrubat tüketimi için sadece annelerin sözlerine güvenmek. Fakat uzmanlar bir konuda hemfikir. Çocuğuna Cola yerine su verenler hem çocuğun sağlığını korur hem de kendi sinirlerini. 

Bu haber 982 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,571 µs