En Sıcak Konular

Kimyasal'dan sonra nükleer...

9 Eylül 2013 22:14 tsi
Kimyasal'dan sonra nükleer... Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Genel Direktörü Amano, Şam’da bulunan nükleer arıştırma reaktöründe 1 kilogram yüksek düzeyde zenginleştirilmiş uranyum bulunduğunu söyledi.


Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Direktörü Yukiya Amano, Suriye’nin başkenti Şam’da bulunan nükleer arıştırma reaktöründe 1 kilogram kadar yüksek düzeyde zenginleştirilmiş uranyum bulunduğunu söyledi. Amano, Rusya'nın bu konuda ABD'ye uyarıda bulunduğu uyarı mektubunu kendilerine de ilettiğini bildirdi.

Amano, düzenlediği basın toplantısında, bir soru üzerine UAEA müfettişlerinin son olarak Ağustos 2012'de Suriye’de denetim yaptıklarını ifade ederek, Şam’daki reaktör ve içindeki nükleer malzeme konusunda Şam yönetiminden detaylı bilgi istediklerini belirtti. Suriye’nin Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması (NPT) ile Güvence Denetimleri Antlaşması'na taraf olduğu için nükleer tesislerinin Ajans'ın denetiminde olduğunu ve düzenli olarak denetim yapıldığını açıkladı.  Amano, "Şam'ın elinde 1 kilogram yüksek düzeyde zenginleştirilmiş uranyum var" dedi.

Rusya Federasyonu'nun Suriye'ye askeri harekat planlayan ABD yönetimine reaktör hakkında yazdığı uyarı mektubunu kendileriyle de paylaştığını açıklayan Amano, UAEA olarak kendilerinin de mektubu Yönetim Kurulu üyesi 35 ülkenin heyet başkanlarına tebliğ ettiğini söyledi. Mektuba Yönetim Kurulu toplantısında bir tepki gelip gelmediği yolundaki soruya ise Amano, “ABD, Rusya ve Küba temsilcilerinin sözlü beyanda bulunmak için başvuruda bulundukları" yanıtını verdi.  

“2020 OLİPİYATLARINA DAHA ÇOK ZAMAN VAR”

Japonya’daki Fukuşima nükleer reaktöründeki kaza sonrası ülkedeki denetimlerini düzenli olarak sürdüklerini anlatan Amano, Japonya yönetimine ve nükleer enerji otoritelerine yardımcı olmaya hazır olduklarını belirtti. Japonya yönetimi ile nükleer enerji otoritelerinin UAEA ile şeffaf bir işbirliği yürüttüğünü ifade eden Amano, 2020 olimpiyatları için bir tehlike olup olmadığı yolundaki soruya, “Şu anda nükleer çerçevede bir tehlike yok. 2020 olimpiyatlarına daha çok zaman var. Şimdiden somut bir şey söylemek durumunda değilim” yanıtını verdi.     

UAEA Yönetim Kurulu olağan toplantısının 13 Eylül'de sona ermesi bekleniyor.

AA



Bu haber 771 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,473 µs