En Sıcak Konular

Şam'dan o teklife olumlu tepki

9 Eylül 2013 20:09 tsi
Şam'dan o teklife olumlu tepki Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye rejiminin elindeki kimyasal silahları uluslararası idareye devretmesini, ardından da bu silahların imha edilmesini önerdi. Şam'ın bu teklife ilk tepkisi olumlu oldu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Güvenlik Konseyi'nden, "Suriye'nin kimyasal silah stoklarının ülke içinde bir yere nakledilerek uygun bir şekilde imha edilmesini talep etmelerini isteyeceğini" açıkladı.     

Lavrov'un önerisine cevap veren Muallim ise Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Suriye Arap Cumhuriyeti, Rusya'nın girişimini olumlu karşılamaktadır. Bunda Suriye yönetiminin vatandaşlarımızın can güvenliğinden ve ülkemizin güvenliğinden endişe etmemizin ve halkımıza karşı gösterilen Amerikan saldırganlığını engellemeye çalışan Rusya yönetiminin bilgeliğine olan güvenimiz etkili oldu" dedi.

Anadolu Ajansı'nın bildirdiğine göre, Rus devlet haber ajansları da Suriye'nin elindeki kimyasal silahların uluslararası denetime sunulması teklifinde bulunan Moskova'ya Şam'dan olumlu yanıt verildiğini belirtti. (Hürriyet)

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Güvenlik Konseyi'nden, Suriye'deki kimyasal silah stoklarının ülke içinde bir yere nakledilerek uygun bir şekilde imha edilmeleri için girişimde bulunmalarını isteyeceğini söyledi.

Ban, New York'ta düzenlediği basın toplantısında, G20 Zirvesi'ndeki temaslarını ve Suriye'ye ilişkin son gelişmeleri değerlendirdi.

Görüşmelerinde 21 Ağustos'ta Şam'da düzenlenen saldırı ve BM heyetinin hazırlamakta olduğu raporun önemli bir yer tuttuğunu kaydeden Ban, olayın Ake Sellström ve heyetinin raporuyla netleştirilmesi durumunda uluslararası toplumun bu rapor doğrultusunda uygun cevabı verebileceğini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi'nin, raporun sunulmasının ardından "utanç verici eylemsizliği" bırakarak birlik olması gerektiğini ifade eden Ban, "Eğer Sellström'ün raporunda kimyasal silah kullanıldığı belirlenirse, Güvenlik Konseyi'ne sorumluların yargı önüne çıkarılmasını ve bir daha bu iğrenç yöntemin başkaları tarafından kullanılmasının önlenmesini sağlamalarını teklif edeceğim" dedi.

Kimyasal silah stoklarına yönelik daha fazla güvenlik ihtiyacı olduğunu vurgulayan Ban, Cenevre-2 Konferansı'nın toplanmasını ve çatışmaların durudurulmasının önemine değinerek, "Suriye halkının barışa ihtiyacı var" ifadesini kullandı.

Lavrov'un teklifi

Ban Ki-mun, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, Suriye'deki kimyasal silahların uluslararası denetim altına alınması teklifine ilişkin soru üzerine, Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin yaptıkları önerileri not aldığını kaydederek, "Bu fikirlerden memnuniyet duydum. Güvenlik Konseyi'nden, Suriye'nin kimyasal silah stoklarının bir an önce Suriye içinde bir yere nakledilerek uygun bir şekilde imha edilmesini talep etmelerini isteyeceğim. Suriye'ye de Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (OPCW) taraf olması çağrısı yapıyorum " dedi.

Tarafların kabul etmesi durumunda uluslararası toplumun çok hızlı bir şekilde harekete geçeceğine ve bu stokların imha edilmesini sağlayacağına inandığını ifade eden Ban, "Ama öncelikle Suriye'nin buna olumlu yanıt vermesi gerekir" diye konuştu.

Ban Ki-mun, Suriye'ye askeri müdahale tartışmalarının Cenevre-2 Konferansı'nın toplanmasını olumsuz etkileyebileceğini de kaydederek, kendilerinin Cenevre Konferansı'nın mümkün olan en kısa sürede toplanmasını sağlamaya çalışacaklarını söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban, bu amaçla sürekli liderlerle temasta olduklarını ifade ederek, Suriye'de tek makul seçeneğin siyasi çözüm olduğunu tekrar vurguladı.

Suriye'de iki konunun birlikte götürülmesi gerektiğini ifade eden Ban, hem kimyasal silah stoklarının güvenli bir şekilde imha edilmesi hem de gelecekte bunun tekrar kullanılmasını önlemek için kimyasal silah kullandığı tespit edilenlerin bunun hesabını vermesi gerektiğini dile getirdi. (AA)



Bu haber 713 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,616 µs