En Sıcak Konular

PKK'ya karşı ortak imza!

8 Ağustos 2007 01:19 tsi
PKK'ya karşı ortak imza! Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile Başbakan Erdoğan arasında bugün imzalanan ve türlü konuları içeren mutabakat muhtırasına göre Türkiye'den bir heyet Irak'a gidecek.

Türkiye'ye 1 günlük ziyarette bulunan Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında bugün imzalanan ve türlü konuları içeren mutabakat muhtırasında, özellikle terörle mücadeleye vurgu yapıldı ve PKK/KONGRA-GEL terör örgütü dahil olmak üzere, Irak'ta faaliyet gösteren tüm terör örgütlerinin ve faaliyetlerinin tecrit edilmesi, pasifize edilmesi ve varlıklarına son verilmesi amacıyla her türlü çabayı göstermek hususlarındaki mutabakat teyit edildi.

Maliki ve Erdoğan'ın, Başbakanlık'ta başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerinin ardından düzenlenen basın toplantısında imzaladıkları mutabakat zaptı, Türkiye ve Irak'ın, karşılıklı saygıya, dayanışmaya, dostluğa ve birbirlerinin iç işlerine müdahale etmemeye dayalı iyi komşuluk ilişkilerine olan taahhütlerini ortaya koyuyor.

Terör örgütüne vurgu

İki ülkenin, aralarındaki tüm işbirliği olanaklarını harekete geçirme kararlılıklarının vurgulandığı, terörizm ve örgütlü suçun önlenmesi ve durdurulmasında Türkiye ile Irak arasında bir işbirliği çerçevesi de oluşturan mutabakat zaptında şu ifadeler yer aldı: ''Her iki ülke güvenlik ve kanun uygulama konularında mevcut işbirliğini teyit ederek, bu işbirliğini terörizmle mücadele etmek için güçlendirmeyi ve genişletmeyi kabul etmişlerdir.

İki başbakan, terörizmle mücadele konusundaki kararlılıklarını vurgulamış, bu çerçevede PKK/KONGRA-GEL terör örgütü dahil olmak üzere, Irak'ta faaliyet gösteren tüm terör örgütlerinin ve faaliyetlerinin tecrit edilmesi, pasifize edilmesi ve mevcudiyetlerine son verilmesi amacıyla her türlü çabayı göstermek hususlarındaki mutabakatlarını teyit etmişlerdir.''

Mutabakat zaptında, iki ülkenin hukuki ve adli konularda, 5 Haziran 1926 tarihinde imzalanan Ankara Antlaşması, 29 Mart 1946 tarihinde imzalanan Türkiye ve Irak Arasında Dostluk ve İyi Komşuluk Antlaşması ve 19 Eylül 1989 tarihinde imzalanan Türkiye Cumhuriyeti ile Irak Cumhuriyeti Arasında Hukuki ve Adli İşbirliği Sözleşmesi'nin yürürlükte olduğunu kabul ettikleri belirtildi.

Irak'tan Türkiye'ye heyet

BM Güvenlik Konseyi'nin 2001 yılı 1373 sayılı, 2004 yılı 1546 ve 1566 sayılı ve 2005 yılı 1624 sayılı kararlarının tam olarak uygulanması hususundaki taahhütlerini yerine getirecek olmalarının yanısıra, terör gruplarının gerçekleştirdikleri terör eylemlerine karşı etkin mücadele etme konusunda ortak bir işbirliği yapma isteğine sahip olmalarının ayrıca vurgulandığı mutabakat zaptında, iki ülke arasında terörle mücadele konusundaki çalışmalara da hız verilmesi yönündeki kararlılık dile getirildi.

Bu çerçevede, iki başbakanın ülkeleri arasında imzalanacak ''Terörle Mücadelede İşbirliği Anlaşması'' ve ''İçişleri Bakanlıkları Arasında Terör ve Organize Suçlarla Mücadele Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Muhtırası'' çalışmalarının hızlandırılarak 2 ay içinde sonuçlandırılması talimatını verdikleri, söz konusu anlaşmaları hazırlamak amacıyla Irak içişleri Bakanı'nın Türkiye'yi 2 hafta içinde ziyaret edeceği vurgulandı.

Enerji alanında işbirliği

Mutabakat muhtırasında ayrıca Maliki'nin Türkiye ziyareti vesilesiyle iki ülke enerji bakanları arasında imzalanan ve doğalgaz alanına özel önem veren işbirliği mutabakat muhtırasına da atıfta bulunuldu ve bundan duyulan memnuniyet dile getirildi. İki başbakanın, Irak'ın dünya ekonomisine ve ticaret sistemine entegrasyonu kolaylaştıracak nitelikte bir Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Antlaşması'nın karma ekonomik komisyon çerçevesinde en kısa sürede sonuçlandırılmasını teminen yetkili kuruluşlarına talimat verdiği de belirtildi.

Başkonsolosluklar

Mutabakat muhtırasında, Türkiye'nin gelecek dönemde Basra Başkonsolosluğu'nu hizmete sokma kararının Irak Başbakanı tarafından memnuniyetle karşılandığı, Irak'ın bu konuda Türkiye'ye gereken desteği verme kararlılığının vurguladığı ifade edildi, bu çerçevede Irak tarafının da Türkiye'de, muhtemelen Gaziantep'te ikinci bir başkonsolosluk açma niyetinin de beyan edildiği kaydedildi.

Mutabakat muhtırasında ayrıca, Şarm El Şeyh'te yapılan ilk genişletilmiş Irak'a komşu ülkeler bakanlar toplantısında, sürecin ikinci toplantısının İstanbul'da yapılması yönünde dışişleri bakanlarının mutabık kaldığı hatırlatıldı. İki başbakanın bu çerçevede söz konusu toplantılara verdikleri önemin altını çizdikleri, ikinci toplantının yapılması hazırlıklarını ele aldıkları belirtildi.

haber7.com



Bu haber 319 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,523 µs