En Sıcak Konular

''Çözüm sürecinde ciddi sıkıntı olmaz''

9 Eylül 2013 08:43 tsi
''Çözüm sürecinde ciddi sıkıntı olmaz'' Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Buenos Aires dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını cevapladı.

Başbakan Erdoğan Buenos Aires dönüşü uçakta olimpiyat kararı, yerel seçimler ve terör konusunda çarpıcı açıklamalar yaptı. İstanbul'un final oylamasında kaybetmesini "Tokyo daha önce almıştı. İstanbul almamıştı. Adil davranılmadı. Bir yönüyle 1,5 milyarlık İslam dünyası ile bağları da kesip atıyorlar" şeklinde değerlendiren Başbakan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"İstanbul'un hiçbir eksiği yok. Belki organizasyon eksikleri olabilir. Mersin'de Akdeniz Olimpiyatları'nı yapmamış olsaydık, burada ilk ikiye kalamazdık. Fransa'nın önüne geçtik. Bu olimpiyatı almış olsaydık bir sürü avantajı olacaktı. Bunlar tabii bizi üzdü..."
 
BÜTÜN MADALYALARI TOPLAMALIYIZ

 
"Madrid elendikten sonra Avrupa ülkeleri de bize oy verir diye bekledik ama olmadı. Her olayda bir hayır vardır. Bunda da vardır" diyen Erdoğan, Türkiye'nin yeni olimpiyat hedefini "madalyaları toplamak" olarak açıkladı. Erdoğan, "Buraya dünyanın parasını harcayacaktık. Bakanım Suat Bey'e de söyledim. Biz bu yatırımları sporculara yapalım ve madalyaları alalım.
 
Atletizm ve yüzme gibi alanlarda şimdi yurtdışından antrenör getiriyoruz. Belki bir mayalanma sağlar diye dışarıdan devşirme bir iki sporcu da getiririz" dedi. Başbakan, "'Halterde çok ciddi bir şamar yedik. Doping konusunda çok daha hassas olmamız lazım" uyarısının ardından, olimpiyatlar öncesi özellikle atletizmde gelen doping cezalarıyla ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulundu:
 
'JAPONLAR SPONSORUMUZ BORÇLUYUZ' İTİRAFI
 
"Aslında bunların bir kısmı bilinçli doping değil, beslenme veya ilaç kullanma hataları. Aferin adlı ağrı kesici bile doping nedeni olabiliyor. Bu nedenle ödül alan sporcuların ödül madalyalarını geri almadık. Bir de atletizmde mesela 15 günde çıkması gereken testleri 3 ay sonra açıklayıp, biyometrik pasaport gibi yeni uygulamalarla çocukları yakıyorlar. Bunda Senagalli Uluslararası Atletizm Federasyonu başkanının da rolü var.
 
Kendisi olimpiyat için açıktan Tokyo'yu destekledi. Bana sponsor firmalar nedeniyle 'onlara borçluyuz' dedi. Böyle şey olmaz... Bize Gezi'yi kimse sormadı ancak Japonlara nükleer sızıntı konusu soruldu. Cevaplayamadılar. 6 yıl içinde sorunu çözeceklerini söylediler. Peki ya halledemezlerse ne olacak?"
 
Türkiye'de bazılarının Tokyo'nun kazanmasına sevinmesine çok şaşırdığını söyleyen Başbakan Erdoğan, "Ben Türk bayrağını yerden kaldırıyorum. Bizim hamurumuzda bu var. Dolayısıyla bazılarının Türkiye kaybetti diye sevinmesini anlayamıyorum" şeklinde tepki gösterdi.
 
'Çözüm sürecinde ciddi sıkıntıya ihtimal vermiyorum'
 
Çözüm sürecinde çok ciddi sıkıntı olacağına ihtimal vermiyorum" diyen Başbakan Erdoğan, terör örgütünün kamuoyunda sıkıntıya sebep olan açıklamaları ve uygulamalarını da şu şekilde değerlendirdi: "81 ilde yapılan anketimize göre Güneydoğu'da da durumumuz çok iyi. BDP yüzde 35, AK Parti yüzde 55 gözüküyor. Çözüm süreci öncesinde yüzde 35'e kadar inmişti AK Parti. Tabii bu durumdan rahatsız olanlar var. Dağ ve parti en son birbiriyle çelişen açıklamalar yaptı. İyi polis-kötü polisi oynuyorlar sanki...
 
AKİLLERİN RAPORU ÜZERİNDEN ÇALIŞIYORUZ
 

Evet partinin açıklamaları İmralı ile uyumlu. Sanırım mesajlar Dağ'a geç ulaşıyor ya da acele ediyorlar. Bizden, 4 partinin uzlaşmadığı hususlarda yasa çıkarmamızı istiyorlar. Diğer partilerin kabul etmediğini bize fatura etmeye çalışıyorlar. Bizim Akil İnsanlar'ın raporları doğrultusunda reform paketi çalışmalarımız devam ediyor.
 
ASAYİŞ BİRİMLERİ İŞİNİ MEDYA ABARTIYOR
 
Çözüm sürecinde çok ciddi sıkıntı olacağına ihtimal vermiyorum. En önemlisi halk sürecin devamını istiyor. Geri çekilmeyi durdurmak ifadesi gerçekçi değil. Zaten çekilenler kadın, hasta ve çocuklar... Bazı şehirlerde örgütün kendince 'asayiş' birimleri oluşturduğu iddiası gerçek ama bir kısım medya tarafından abartılıyor.
 
 Örgüte bazı katılımlar olduğu da doğru ama bunun propagandasını yapıyorlar. Belki yerel seçimler öncesi bu devreyi geçiş süreci gibi kullanmayı istiyorlar. KCK da bu şekilde çıkmıştı. Belediyelerin yasal imkanlarını gayriresmi yoldan kullanmaya başlamışlardı. Yargı devreye girdi."
 
'Adayları temayülden sonra açıklayacağız'
 

Yerel seçim mitinglerine ilk etapta büyükşehirlerle devam edeceğini belirten Başbakan Erdoğan, başkan adaylarının isimlerini yakın zamanda açıklamaya başlayacaklarını ifade etti. Erdoğan, "81 ilde kamuoyu araştırması yaptık. İlk sunumları bize yapıldı. İl il genel durum değerlendirmesi bunlar. Aday isimlerini ise temayül yoklamasının ardından belirleyeceğiz. Burada sorular isimleri de içerecek ama açık uçlu olacak" diye konuştu.
 
OYUMUZ YÜZDE 50'NiN ÜSTÜNDE
 

81 il anketine göre AK Parti'ye yerel seçim için genel desteğin yüzde 50'nin üzerinde olduğunu vurgulayan Başbakan, adaylar açıklandığında bunun daha da yükselmesinin söz konusu olabileceğini dile getirdi.
 
"Tabii bazen üzerine katkı sağlayacak, karşılığı olan veya şehri ve teşkilatı tümden kucaklayacak adaylar çıkaramayabiliyoruz. Geçmişte Şanlıurfa ve Van'da bu tarz hatalarımız oldu. Rakiplerin durumu da önemli bir etken" diyen Erdoğan, yine de adaylar açıklandıktan sonra oyların artması yönündeki beklentisini dile getirdi.
 
BAKANLARIN ADAY GÖSTERİLMESİ
 

AK Parti'de üçüncü dönemini dolduran bazı milletvekili ve bakanları yerel yönetimlere aday göstereceklerinin de işaretini veren Erdoğan, bunun göze alınması gereken bir risk olduğunu şu sözlerle ifade etti:
 
"Olağan bir şey bu. Vekillerin adaylık halinde görevlerinden istifa etmelerine gerek yok. Seçilirlerse istifa etmeleri gerekiyor. Ancak bakanlar için aday olmaları halinde istifa etmeleri gerekiyor. Tabii bunlar risk. Ama riski göze almak gerekiyor. Bazı iller buna değer..."

Erhan Başyurt - Bugün



Bu haber 701 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    12,797 µs