En Sıcak Konular

Müdahale için Arap ülkelerinden destek istedi

9 Eylül 2013 08:19 tsi
Müdahale için Arap ülkelerinden destek istedi ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye’ye düzenlenecek olası askeri operasyona destek istemek amacıyla Paris’te bazı Arap ülkelerinin temsilcileriyle biraraya geldi.

Kerry, Paris’teki ABD Büyükelçiliği'nde gerçekleşen görüşmede, ülkesinin Suriye’ye yapacağı askeri operasyon konusundaki kararlılığını yinelerken Arap ülkelerinden kararlı ve açık destek istedi. Toplantıya Arap Birliği’ne üye toplam 9 ülkenin dışişleri bakanı katıldı.
 
Kerry, görüşmeden önce Mısırlı mevkidaşı Nebil Fehmi ile biraraya  geldi.
 
John Kerry, ABD yönetiminin, Esed rejiminin halkına karşı kimyasal silah kullandığını kanıtlayan görüntüleri, Kongre üyelerine dağıttığını söyledi. Kerry, bu görüntülerin  Şam rejiminin halkına karşı kimyasal silah kullandığını açık bir şekilde gösterdiğini ifade etti.
 
Fabius: Avrupa ülkelerinin askeri katkısına ihtiyaç yok
 
Öte yandan, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, "France 3" televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Fransa ve ABD'nin Suriye’ye olası müdahale için bütün Avrupa ülkelerinin askeri katkısına ihtiyacı olmadığını söyledi.
 
Fabius, "Onların önemli bir kısmının bu konuda yeterli kapasitesi de yok zaten. Bizim için önemli olan siyasi destek" ifadelerini kullandı.
 
KİK'ten müdahale çağrısı
 
Bu arada, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Abdullatif el-Zayani, Suriye halkının "kurtarılması" için uluslararası toplumun derhal müdahale etmesi çağrısında bulundu.
 
Zayani, yaptığı açıklamada, "Suriye'de halkın maruz kaldığı soykırım ve vahim insan hakları ihlalleri, uluslararası toplumun derhal müdahale etmesini zorunlu kılıyor" ifadesini kullandı.
 
Kerry, Hague ile Suriye'yi görüşecek
 
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İngiliz mevkidaşı William Hague ile Suriye konusunu görüşecek ve daha sonra iki bakan ortak basın toplantısı düzenleyecek.
 
İngiliz Parlamentosu'nda geçen hafta yapılan oylamada, Suriye'ye olası askeri müdahaleye onay çıkmamasının, İngiltere'nin en yakın müttefiki ABD'yi "hayal kırıklığına" uğrattığı basına yansıdı.
 
İngiltere Dışişleri Bakanı Hague, yaptığı açıklamada, ABD'nin İngiliz Parlamentosu'nun aldığı karara saygı duyduğunu, ülkesinin ABD ile özel ilişkileri bulunduğunu ve bunların başında istihbarat paylaşımının geldiğini söyledi.
 
İngiltere'nin, olası askeri müdahaleye katılmayacağı açıklansa da Suriye konusunda istihbarat topladığı ve bu bilgileri müttefiki ABD ile paylaştığı biliniyor. Ayrıca Şam yakınlarında geçen ay meydana gelen kimyasal silah saldırısından alınan numunelerin bir kısmı İngiltere'de inceleniyor.
 
ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Londra temasları öncesi Arap Ligi ülkelerinin dışişleri bakanlarıyla Paris'te görüştü ve Suriye'ye olası askeri müdahaleye ilişkin destek istedi.
 
Kerry'nin, İngiltere'ye üç günlük resmi ziyarette bulunan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile de bugün bir araya gelmesi bekleniyor.
 
aa


Bu haber 642 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,354 µs