En Sıcak Konular

Maliki: Kardeşlik ilişkileri ebedidir

7 Ağustos 2007 22:30 tsi
Maliki: Kardeşlik ilişkileri ebedidir Irak Başbakanı Maliki ile Başbakan Tayyip Erdoğan arasında bir anlaşma imzalandı. Başbakan Erdoğan ile Irak Başbakanı Maliki, iki ülke arasında ele alınan konularla ilgili ortak basın toplantısı düzenledi.

Maliki: Terörün üstesinden gelme konusunda kararlıyız
      Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Türkiye ile terörün üstesinden gelme konusunda kararlı olduklarını belirterek, ilerleyen günlerde Iraklı uzmanların Türkiye’ye gelerek, bu alandaki işbirliğinin ana hatlarını belirleyeceklerini kaydetti.
      Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından kabulünün ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ortak basın toplantısı düzenleyen Nuri El Maliki, Recep Tayyip Erdoğan’a, kendisi ve heyetine gösterilen yakın ilgiden dolayı teşekkür etti.
      Maliki, görüşmelerin içeriğini Erdoğan’ın ayrıntılı bir biçimde aktardığını hatırlatarak, "İlişkilerin geliştirilmesi ve yeni işbirliği olanaklarının yaratılmasının ülkelerimiz yararına olacağına inanıyoruz" dedi.
      Ziyareti çerçevesinde iki ülke bakanlarının birbirleriyle görüşerek kimi alanlarda mutabakatlara vardıklarını belirten Maliki, iki ülkenin ilgili kurumlarının ortak çıkarlar çerçevesinde mevcut işbirliğini gelecek dönemde daha da geliştireceklerini kaydetti.
      Maliki, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2003 yılında 950 milyon dolar olduğunu ve 2006 yılında bu rakamın 3 milyar doları geçtiğini ifade ederek, Türk müteahitlik firmalarının Irak’ta uygulamaya geçirebileceği çok fazla proje olduğunu ve Türk firmalarını Irak’ta görmekten memnun olacaklarını bildirdi.
      Gaziantep’te bir başkonsolosluk açmayı düşündüklerini dile getiren Maliki, terörle mücadelede işbirliği konusuna ilişkin şöyle konuştu:
      "Dünya terörden çok çekiyor. Irak’taki durum da malumunuz. Irak’ta terörün üstesinden gelinebilirse diğer ülkelerdeki terör faaliyetlerinin sona ermesine de çözüm bulunmuş olacaktır. İleriye dönük olarak PKK terör örgütü ve diğer örgütlerle mücadelede işbirliği hususunda aramızda ortak bir mutabakat var. PKK ve benzeri örgütlerin Irak topraklarında bulunmasına izin verilmemektedir ve bundan sonra da verilmeyecektir. Bu alandaki işbirliğinin gecikmeden başlamasını istiyoruz." Maliki, Irak’a komşu ülkelerin İstanbul’da biraraya geleceklerini hatırlatarak, kardeş bir ülke olarak gördükleri Türkiye’nin desteğinin sürmesini istediklerini anlattı.
      "Güvenlik alanında işbirliğini samimi olarak istiyoruz" diyen Maliki, ziyaretinin hedefine ulaştığını, çünkü yetkili bakanların muadilleriyle verimli görüşmeler yaptıklarını ve işbirliği olanaklarını birbirlerine aktardıklarını söyledi.
      Maliki, Irak’ın yeniden yapılanması ve diğer kimi alanlarda işbirliği olanakları bulunduğunu ifade ederek, "Halkın beklentilerine yanıt verebilirsek terörün de üstesinden gelinebilir, biz buna da katkıda bulunmuş oluyoruz" diye konuştu.
      Konuk başbakan, ilgili komisyonların görüşmeleri sonucunda iki ülke arasında yakın gelecekte bir dizi anlaşma imzalanacağını ifade ederek, bu çerçevede bir güvenlik heyetinin Türkiye’ye geleceğini bildirdi.
      Erdoğan ile imzaladıkları muhtıraya ilişkin soru üzerine Maliki, "Biz birlikte terörün üstesinden gelme konusunda kararlıyız. Çünkü terör, işbirliğimizin gelişmesini engellememeli" dedi.
      Maliki, bu alanda somut olarak nasıl bir işbirliğine gideceklerinin sorulmasına karşılık da, Irak’ta teröre her gün kurban verdiklerini ve terörden çekmekte olduklarını dile getirerek, terör örgütü üyelerinin sınırdan sızarak Türkiye’de terör faaliyetinde bulunmalarını hiçbir zaman kabul edemeyeceklerini kaydetti.
      "Biz bunu büyük bir üzüntüyle karşılıyoruz" diyen Maliki, bu terör kaynaklarının belki başka yerlerde de olabileceğini ama herşeye karşın Türkiye’nin teröre maruz kalmasının kendilerini çok üzdüğünü bildirdi.
      Maliki, "Kardeşlik ilişkileri edebidir ve bu alanda işbirliği yapacağız" diye konuştu.
      İmzalanan mutabakat muhtırasının çok alanı içerdiğini anlatan konuk başbakan, yakın gelecekte güvenlik alanındaki muadilleriyle görüşmek üzere Iraklı uzmanların Türkiye’ye geleceğini ve işbirliğinin ana hatlarını belirleyeceklerini kaydetti.
      İmzalanan muhtıranın Irak’taki Kürt yönetimini de bağlayıp bağlamayacağının sorulması üzerine Maliki, şu açıklamayı yaptı:
      "Irak Kürdistanı Irak’ın bir bölümüdür. İki devlet arasında varılan mutabakat, ülkelerin bütününü ilgilendirir, sorumluluk alanına sokar.
      Dolayısıyla bütün tarafları bağlayacaktır." Maliki, "PKK’yı resmen bir terör örgütü olarak tanımlayabiliyor musunuz?" sorusuna karşılık da şunları söyledi:
      "Taraflar arasında imzalanan belgede buna açıkca değinilmiş ve belirtilmiştir. Birlikte, başta PKK olmak üzere terör örgütleriyle mücadele alanında işbirliği yapacağız denilmiştir."

Milliyet



Bu haber 268 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,631 µs