En Sıcak Konular

Duştan 1 dakika önce çıkın, yılda 18 ton su kurtarın!

7 Ağustos 2007 21:37 tsi
Duştan 1 dakika önce çıkın, yılda 18 ton su kurtarın! Dünya su kaybediyor. İçilecek su kaynakları hızla tükeniyor. Tüm dünya su kullanımı konusunda hızla bilinçleniyor. Peki su kaynaklarını korumak için biz ne yapabiliriz? İşte cevabı:

Mine Şenocaklı'nın haberi: 

“Biz ne yaptık! Bu iklim kıyametinde dünyada yaşayan her insanın sorumluluğu var”

Şöyle bir düşündüm, ben TEMA ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin organize ettiği ’Suyunu Boşa Harcama’ kampanyası sayesinde artık her damla suyun değerini öğrendim. Gerçekten de sudan tasarruf ederek de bal gibi temiz yaşanabilirmiş bunu anladım. Ne gerek var ki, çamaşır makinesinde çamaşırları iki kez durulamaya, bir kerede de durulanıyor işte. Ya da duşta 15 dakika kalmaya... Gerçeği söyleyeyim, ben suçluyum, tıpkı sizler, onlar gibi... Şimdi suçlardan arınma zamanı, ki cezasını çekmeyelim. Kampanyadan zihnime kazınan bir cümle var, hepimizin her gün birkaç kez tekrarlaması gereken; “Bugün boşa harcanan her damla su, yarının göz yaşları olacak.”

Bir alyans 300 ton zehirli atık demek

Sudan tasarruf etmek de tek başına üstümüzde dolaşan felaketi bertaraf etmeye yetmiyor. Her cümlesinde bir kez ’israf’ sözcüğüne vurgu yapan Nihat Gökyiğit, “Bir kalemden, bir kağıttan, üretilen her şeyden tasarruf etmemiz gerek. Zira her birinin üretimi için litrelerce su harcanıyor” diyor.

“Etsiz sofraya oturmam” diyenler, size kötü haber; bir dilim bonfile için harcanan su miktarı tam 9 bin 800 litre... Hayvanın otundan bakımına, kesiminden kasaba gelmesine kadar harcanan suyu bir düşünün. Hele ki lüks tüketim ürünleri! Hesaplaması bile insanı üzüyor. Bir altın alyansı parmağınıza taktığınızda tam 300 ton zehirli atığın sulara karışmasından siz de sorumlu oluyorsunuz. Saymakla bitmiyor. Nişantaşı barlarının önünde gösterişli duran o 4x4’ler var ya, işte küresel ısınmaya tuz biber eken araçların başında onlar geliyor.

Bize çağdaşlık kişi başına daha fazla elektrik tüketimi, et tüketimi, o tüketimi, bu tüketimi diye öğretildi ya, ne çekiyorsak bundan çekiyoruz aslında. Bu dünyada çağdaş çağdaş yaşamanın tek bir yolu var artık, kişi başına ne kadar tasarruf yapılacağı... İşte size Nihat Gökyiğit’ten en acil tasarruf planları... Merak etmeyin, ne aç ne açıkta kalacaksınız, ne de pislik içinde!

Bulaşıkları elde değil makinede yıkayın!

18 TON: Musluğu açık bırakmayın. Sebze meyveleri elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkarsanız çok daha az su tüketirsiniz. 4 kişilik bir aile bu yöntemle yılda ortalama 18 ton su kurtarabilir.

26-40 TON: Bulaşıkları elde değil, makinede yıkayın. 4 kişilik bir aile günlük bulaşığını elde yıkarsa, ortalama 84-126 litre su harcanır. Oysa bulaşık makinesi aynı bulaşığı sadece 12 litre su ile yıkar. Bu da bir yılda ortalama 26-40 ton su tasarrufu demektir.

48 TON: Diş fırçalarken, tıraş olurken suyu kapatın. Kullanılmadığı halde açık bırakılan su miktarı, yılda kişi başına ortalama 12 ton. 4 kişilik bir ailede bu rakam yaklaşık 48 ton.

18 TON: Daha kısa duş alın. 5 dakikalık bir duş sırasında ortalama 60 litre su harcanır. 4 kişilik bir ailenin her bir ferdi duş süresini 1 dakika azaltırsa yaklaşık 18 ton suyu kurtarır.

16 TON: Sifonu gereksiz yere çekmeyin. Dört kişilik bir ailenin fertleri günde bir kez sifonu amacı dışında çekerse, yılda 16 ton su harcamış olur.

2 TON: Rezervuara, su dolu 1,5 litrelik pet bir şişe yerleştirin. Bu basit önlemle bile, yılda 2 ton su tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Duş başlığını yeni çıkan suyu daha iyi püskürten ekonomik duş başlıklarıyla değiştirin. Böylece suyu daha az açarak daha tazyikli suyla duş alabilirsiniz.

1 TON: Muslukların su kaçırmadığından emin olun ve gerekirse tamir ettirin. Her saniye bir damla damlayan musluk, yılda 1 ton su harcar.

Su kaçaklarını engelleyin. Ev ya da apartmanınızdaki su borularını yenileriyle değiştirin ya da tamir ettirin.

9 TON: Çamaşır makinesini ekonomik kullanın. Tek bir çalıştırmada yaklaşık 176 litre su harcayan çamaşır makinesi haftada bir kez az kullanılsa, yılda 9 ton su tasarruf edilir.

Vatan



Bu haber 717 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,774 µs