En Sıcak Konular

ODTÜ ve 28 Şubat zihniyeti

7 Eylül 2013 11:06 tsi
ODTÜ ve 28 Şubat zihniyeti "Öğrendikçe tevazusu artan, ne kadar şey bilmediğini daha fazla öğrenen bilgeliğin yerini, bu öğrenilmiş cehalet alınca ortaya böylesi bir faşizm çıkıyor. "

Yeni Şafak  gazetesi yazarı Yasin Aktay'ın köşe yazısından ilgili kısım:

Bu nasıl bir kimlik duygusu? Bu nasıl bir şımarıklık? Bu nasıl pişkinlik? ODTÜ gibi bir üniversitede başkalarına bu kadar tahammülsüz bir neslin yetişebiliyor olması tek kelimeyle endişe verici bir durum. İstediklerine örgütlenme imkanı sunabilen, istemediklerine sunmayabilen bir makam bu. Sanırsınız ODTÜ'de bir öğrenci değil, insanlara neyin doğru neyin yanlış olduğuna karar verebilecek bir ilahlık makamı. Sokrates'ten beri (tabi felsefe tarihi itibariyle, yoksa daha kadim bilgelik tarihi itibariyle Hz. Adem'den beri bilinen) bilginin en büyük paradoksu, insanın cehaletini daha fazla artırma ihtimali. Öğrendikçe tevazusu artan, ne kadar şey bilmediğini daha fazla öğrenen bilgeliğin yerini, bu öğrenilmiş cehalet alınca ortaya böylesi bir faşizm çıkıyor. Faşizmin en önemli özelliği zaten kendini, yani sınırlarını, yani haddini bilmez oluşudur.

Aydınlanmış despotizmin, o en kendini bilmez halinin ODTÜ'de ortaya çıkıyor olması bu paradoksun tarih boyunca hep tekrarladığının önemli bir göstergesi. Başka insanlara şu veya bu nedenlerle tahammülsüzlük, ırkçılık, iktidar ve hegemonya duygusu en arkaik insani duygulardır ve ODTÜ'de kendini devrimci görenlerin tam da bu arkaik duygulara esir olduklarını görmek trajik bir durum. 


A Haber’de Sevilay Yükselir’in moderatörlüğünü üstlendiği “%100 Siyaset’in dün geceki konukları RP Eski Milletvekili Şeref Malkoç, Yeşiller ve Sol Gelecek Kurucularından Ufuk Uras, Dünya Mağdurlar Derneği Başkanı Avukat Yunus Akyol ve Gazeteci-Yazar Hikmet Genç’ti. 28 Şubat postmodern darbesinin enine boyuna tartışıldığı programda ODTÜ’de başörtülü öğrencilere yapılan saldırı da konuşuldu. Saldırı görüntülerini görünce sinirlenen Ufuk Uras, olayı ‘Kültürel ırkçılık’ olarak değerlendirdi.

Uras’ın o açıklamaları:

“Dünyanın her yerinde bu olay kültürel ırkçılık kategorisine girer. Solun temel değerleriyle alakası yok. Fikri jandarmalık yaparak ‘Benim gibi düşünmeyen insana üniversitede yer yok’ demek üniversitenin özgürlükçü ruhuna aykırı. Cemaatçilik eleştirisi yaptığınızda aslında kendiniz cemaatçi bir tutum alıyorsunuz. Benim cemaatimin dışında başka cemaatler olamaz diye bir şey olur mu?  Bu çok üzüntü ve utanç verici bir durum. Üniversitede her görüş kendini özgürce ifade etmeli ve kılık kıyafetinden ve kendini ifade etme biçiminden dolayı dışlayıcı tavrın kabul edilebilir yanı yok. 28 Şubat tarihi vaka gibi bakarken burnumuzun dibinde o zihniyet kendini yeniden üretebiliyor.”



Bu haber 1,290 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,529 µs