En Sıcak Konular

Gaz piyasasında değişiklik hazırlığı

6 Eylül 2013 16:27 tsi
Doğalgaz Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin düzenleme, Bakanlar Kurulunun onayı için Başbakanlığa gönderildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının hazırlıklarını tamamladığı Doğalgaz Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin düzenleme, Bakanlar Kurulunun onayı için Başbakanlığa gönderildi.

Bakanlar Kurulunda gelecek hafta ele alınması beklenen düzenlemede, doğal gaz piyasasında son kaynak tedarikçisi, organize doğal gaz toptan satış piyasaları, uluslararası enterkoneksiyon, lisans sahibi şirketlerde yazılı sözleşme zorunluluğu, dengeleme ve uzlaştırma piyasası, LNG terminal işletmeciliği, serbest tüketici, yaptırımlar, tarife, arz güvenliği, depolama yükümlülüğü, BOTAŞ'ın faaliyet ayrıştırması ile üçe bölünmesi, BOTAŞ'ın alım ve satım kontratları, İGDAŞ'ın özelleştirme modeli, LNG yatırımlarının teşvik edilmesi gibi birçok konu yer alıyor.

Türkiye'nin doğal gaz depolama kapasitesinin yetersiz olması nedeniyle mevsimsel olarak ortaya çıkan arz-talep uyumsuzluğunu gidermek için LNG terminal işletmeciliğinin düzenlendiği çalışmada, bu işletmecilik teşvik edilerek tarifeleri serbest bırakılıyor.

Düzenlemede ayrıca İGDAŞ'ın özelleştirilmesi talebi konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi, özelleştirme konusunda ise Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) yetkilendiriliyor. Ayrıca 10 yıllık süre için İGDAŞ'a ABD doları cinsinden yeni tarife düzenleniyor.

''BOTAŞ'TA ŞEFFAF BİR HESAP AYRIŞTIRMASI YETERLİ''

Konuya ilişkin bilgi veren Enerji Yatırım Uzmanı Cengiz Güneş, piyasa düzenlemelerinin fiili durumları kavraması ve fiili durumların gerisinde kalmamasının esas olduğunu vurguladı. Düzenlemelerin doğal gaz piyasasının rekabetçi bir şekilde işlemesi açısından önemli olduğunun altını çizen Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Piyasaya yönelik olarak BOTAŞ payının sınırlandırılması, dengeleme piyasasının açılması ve bu piyasa işlemlerine paralel olarak türev ürünlerin gündeme gelmesi, piyasanın ihtiyaç duyduğu konular, özellikle ithal edilen gazın yarısından fazlasının elektrik üretiminde kullanılması nedeniyle elektrik piyasası ve gaz piyasasının risklerin yönetilmesi açısından birbirini tamamlayıcı düzenlemeler içermesi beklenir. Bu açıdan gaz piyasasının EPİAŞ'a eklemlenmesi önemli. Çünkü gaz piyasası çalışmadan elektrik piyasasının çalışması zor."

Düzenlemede, BOTAŞ tarafından devredilecek doğal gaz alım veya satım sözleşmeleri için kontrat veya miktar devrine imkan tanıyan ihaleler yapma yetkisinin korunduğuna dikkat çeken Güneş, "BOTAŞ'ın üçe ayrılmasına ilişkin düzenlemede ise dikkatli olunması gerekir. BOTAŞ uluslararası bir şirkettir ve mali açıdan güçlendirilmesi gerekir, bize göre şeffaf bir hesap ayrıştırması yeterlidir. Fiili durumda 2012 yılı verilerine göre, gaz piyasasında yüzde 75 kamu ağırlığı bulunuyor" diye konuştu.

Güneş, ÖİB'nin İGDAŞ'ın özelleştirme ihalesinin "Anadolu ve Rumeli" olarak ayrı ayrı gerçekleştirilmesine de karar verebileceğini ifade etti.

Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,345 µs