En Sıcak Konular

YÖK saldırganı, olaydan sonra elinde bira şişesiyle arkadaşından yardım istemiş

7 Ağustos 2007 17:40 tsi
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) girişinde silahlı eylem yapan Nurullah İlgün ile birlikte hareket ettiği yargılanmasına başlandı. Ağırlaştırılmış müebbet hapis talebiyle açılan davanın dün Ankara 11. Ağır Mahkemesi'nde yapılan ilk duruşmasında ifade veren sa

Duruşmaya, tutuklu sanıklar Nurullah İlgün, Bülent Askeroğlu ve Muhammet Akman ile tutuksuz yargılanan sanıklar Mehmet Akyürek ile Selami İğrek ve avukatları katıldı. Davaya müdahil olma talebinde bulunan YÖK'ün avukatları da duruşmaya katıldı.

YÖK girişinde güvenlik güçleriyle tartışan ve silahıyla havaya ateş eden sanık Nurullah İlgün, YÖK'e Erdoğan Teziç'le görüşmeye gittiğini silahlı saldırı amacının olmadığını savundu. Mahkeme Başkanı Orhan Karadeniz'in, "Saldırı amacı taşımıyorsan neden silahla gittin" sorusu üzerine sanık İlgün bocalayarak bir karışıklık çıkması ihtimaline karşı silahı yanında götürdüğünü söyledi. YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'i öldürmek gibi bir amacı bulunmadığını söyleyen İlgün, Teziç'in Türkiye'de eğitimle ilgili çok önemli bir konumda bulunduğunu ancak eğitimle ilgili konuşmak yerine siyasi demeçlerle ortalığı karıştırdığını öne sürdü. İlgün, bu şekilde hareket etmemesi için Teziç'le görüşmek istediğini söyleyince, Mahkeme Başkanı Karadeniz., "Sana ne, adam nasıl konuşursa konuşsun" dedi. İlgün, toplumsal konulara karşı duyarlı bir insan olduğunu ancak Teziç'le görüşmek için YÖK'e gittiğinde kendisine izin verilmediğini ve psikolojisinin bozulduğunu belirterek olayların istemediği şekilde geliştiğini savundu. İlgün, YÖK'e önce silahsız gittiğini ancak görüşme izni verilmeyince bu sefer kendisini başka bir yerde bekleyen Bülent Askeroğlu'nun yanına giderek silahı adlını ve tekrar YÖK'ün giriş kapısına geldiğini anlattı. "Silahını eline alarak girişteki güvenlik bölümüne girdiğini söyleyen İlgün, "Teziç'le görüşmeme izin vermeyen güvenlik görevlileriyle tartıştım ve yardım çağırmamaları için telefonun fişini çekip tezliside alarak oradan hızla uçaklaştım" dedi. Kaçarken, yaşlı bir kişinin kullandığı bir aracı durdurduğunu daha sonra bu araçtan inerek ticari taksiye bindiğini anlatan İlgün, İstanbul'a dönmek için gittiği tren garında yakalandığını anlattı.

Sanık, olaydan sonra elinde bira şişesiyle arkadaşından yardım istemiş

Sanık Bülent Askeroğlu da, Nurullah İlgün'e silahı kendisinin temin ettiğini ve İstanbul'dan Ankara'ya otobüsle birlikte gittiklerini söyledi. İlgün'ü kötü bir şey yapmaması için yanında gittiğini ve otobüste vazgeçirmeye çalıştığını ifade eden Askeroğlu, silahı Muhammet Akman adındaki bir arkadaşından parayla satın aldığını aktardı. Sanık Akman ise, daha önce merak duyduğu için temin ettiği silahı paraya ihtiyacı olduğu için sattığını sanık Nurullah İlgün'le ilk defa bu olaydan sonra cezaevinde tanıştığını söyledi. Tutuksuz sanıklardan Mehmet Akyürek ise kendisinin bu olayla hiçbir ilgisinin olmadığını ancak olaydan sonra sanık Bülent Askeroğlu'nun elinde bira şişesiyle alkollü bir halde bürolarına geldiğini ve olayı anlatarak yardım istediğini söyledi. Sanık Selami İğrek, savunma yaparken bir ara avukatına dönüp dilini çıkararak garip bir hareket yapınca mahkeme başkanı tarafından "o dilini keseriz" sözleriyle uyarıldı.

Duruşmada müşteki olarak dinlenen Mustafa Çiftçi de Bilkent'te aracıyla giderken İlgün'ün ''Dur polis'' diyerek kendisini durdurduğunu ve aracına bindiğini anlattı. İlgün'ün silahı karnına tutarak hızlı gitmesini söylediğini anlatan Çiftçi, bir süre sonra İlgün'ün aracından inerek bir ticari taksiye bindiğini söyledi. Duruşmada, ticari taksi şoförü ve YÖK'te hizmetli olarak çalışan bir kişi de müşteki olarak dinlendi. Bu kişiler İlgün'den şikayetçi olmadı.

Mahkeme Başkanı Karadeniz, savunmaların bitmesinin ardından sanıklara nasihatte bulunarak, "Kimseye güvenmeyin, babanıza bile. Oturduğunuz kalktığınız yeri bileceksiniz. Biz bu yaşımıza geldik kanuna karşı aykırı davranmamak için elimiz ayağımız titriyor. Sizler ne kadar cesaretlisiniz. Sizin yaşınızdaki adamlar ruhsatsız silah taşımanın suç olduğunu bilmiyor mu, yaptığınız suç olacağını bilmiyor mu?" diye konuştu.Duruşma sonunda sanıklardan Muhammed Akman'ın tahliyesine, diğer tutuklu sanıklar Nurullah İlgün ve Bülent Askeroğlu'nun ise tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in, olayı görmemesi nedeniyle duruşmada dinlenmesine yer olmadığına karar verilerek dosyadaki eksikliklerin tamamlanması için duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

İddianamede sanıklar Nurullah İlgün ve Bülent Askeroğlu'nun, Türk Ceza Kanunu'nun 309.maddesine göre ''cebir ve şiddet uygulayarak devletin iç güvenliğini, kamu düzenini bozmaya teşebbüs'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.
 
Zaman



Bu haber 482 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,771 µs