En Sıcak Konular

Arap teklifi: Suriye için ABD'ye kaç dolar önerildi?

6 Eylül 2013 11:41 tsi
Arap teklifi: Suriye için ABD'ye kaç dolar önerildi? İlk siz okuyacaksınız: Hangi Arap ülkeleri, kaç para teklif etti?..

iyibilgi Ankara

Baştan söyleyelim, “Suriye’den vazgeç”mesi için Rusya’ya 15 milyar dolar önerildiği (S. Arabistan tarafından) iddiasından farklı bir durum var ortada. Arap ülkelerinin, daha belirgin bir ifade ile Körfez ülkeleri olan S.Arabistan, Kuveyt, BAE’nin Suriye yönetiminin değişmesi için büyük fedakârlıklar üstlenmeye hazır olduğu zaten biliniyor.

Öte yandan Suriye operasyonu için şu an tek büyük güç olarak gözüken ABD yönetimi ile kamuoyu arasında bir “anlaşmazlık” da var. Bunun sebebi de, zaten savaştan yılmış ve kriz içinde olan ülkeye getireceği ağır yük!

Beyaz Saray bu nedenlerle hem Kongre’yi hem medyayı hem de halkı ikna etmekte zorlanıyor. İşte Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, bazı Arap ülkelerinin operasyon maliyetini üstlenmeyi teklif ettiğini açıklaması bu zamanlamaya denk düşüyor.

ABD, bu Arap ülkelerinin hangileri olduğunu ve önerilen rakamı açıklamış değil. Ancak yukarıda teklifi yapan ülkeleri-iyibilgi farkıyla-zaten okumuş bulunuyorsunuz ve Washington’a teklifi ileten başkent de Riyad! Yani bu aslında bir Suudi Arabistan teklifi.

Peki miktarı ne kadar? Bunu da ilk kez bu sayfalarda okuyacaksınız; Arapların kısa süreli bir operasyon için 3 ve 5 günlük opsiyonlu olarak zikrettikleri toplam rakam 500 milyon dolar! Bunun içine olası aksaklıklardan kaynaklanan, örneğin uçak düşmesi gibi riskler de dahil edilmiş durumda.

Bu ABD tarafından gerçekleştirilecek bir hava-füze saldırısı için oldukça yüksek bir rakam! Günlük bazda 100 milyon dolara kadar çıkabiliyor ki, böyle bir harcama ya ulaşılması zor. Zaten John Kerry’nin, teklifi “oldukça kayda değer” olarak nitelemesi de bu yüzden.

Peki ama gerçek rakam ne olabilir? Amerikan kaynakları bunu toptan söylemiyorlar ama günlük 25-28 milyon dolarlık bir olası maliyet çıkarılmış görünüyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,755 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,991 µs