En Sıcak Konular

ABD BM'den umudu kesti

6 Eylül 2013 11:20 tsi
ABD BM'den umudu kesti
ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Samantha Power, dün akşam bir açıklama yaparak ülkesinin Suriye meselesinde BM Güvenlik Konseyi'nin işbirliğini istemekten vazgeçeceğini belirtti.

Power, Rusya'yı "konseyi esir almakla" suçladı. Power'ın bu ifadeleri ABD'nin Suriye'ye operasyon için Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi onayı aramayacağının kesin işareti olarak yorumlandı.

İngiltere'nin geçtiğimiz hafta konseye sunduğu taslak kararın "öldüğünü" belirten Power, "İngiltere'nin teklifi sunduğu toplantıda ben de vardım. O toplantıda söylenen sözler ve sergilenen vücut dili kararın özellikle Rusya tarafından kabul edilmesinin hiçbir yolu olmadığına işaret ediyordu. Kimyasal silahlar konusunda aylardır gösterdiğimiz çabalar ve Cenevre barış görüşmeleri için 2.5 yıldır ortaya koyduğumuz girişimlere rağmen, Suriye'deki insani durumun bu Güvenlik Konseyi'yle ilerlememize imkan vermediğini düşünüyoruz" diye konuştu.

TÜRKİYE DESTEKLİYOR AMA...

Suriye'ye müdahaleden yana olan ABD'nin, Rusya'nın St. Petersburg kentindeki G20 zirvesinde de beklediği desteği bulamadığı belirtildi.

BBC'ye konuşan İngiliz kaynaklar, zirve kapsamındaki görüşmelerde Türkiye, İngiltere, Fransa ve Kanada liderlerinin Obama'ya büyük destek verdiklerini söyledi. Hatta İngiliz Maliye Bakanı George Osborne, "Türkler kimyasal silah kullanımına karşı dünyanın vermesi gereken cevap konusunda çok güçlü bir argüman ortaya koyduğunu" söyledi. Ancak St. Petersburg'daki muhabirlerin aktardığına göre, G20 içindeki müdahale karşıtı ülkelerin sayısı, destekçilerden çok daha fazla.

OBAMA'NIN İNADI

Bu arada G20 zirvesine katılan ABD Başkanı Barack Obama, dün üst düzey danışmanlarıyla bir araya gelerek ABD'li vekillerin ve çok güvendiği küresel müttefiklerinin Suriye'ye yönelik askeri operasyon karşısındaki direnişlerini kırmak için yollar aradı.

Suriye'ye askeri operasyon yapılması için çağrıda bulunarak hem ABD'nin hem de başkanlığının güvenilirliğini riske atan Obama'nın önündeki Kongre engelleri gittikçe yükseliyor. Anketler kamuoyunun çoğunluğunun da operasyonla ilgili şüpheleri olduğunu gösteriyor.

RUS HEYET İLE GÖRÜŞMEDİLER

ABD ile Rusya arasındaki gerilimin bir yansıması da Washington'da yaşandı. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner ve ABD Senatosu'ndaki demokrat çoğunluk lideri Harry Reid ise Suriye konusunu değerlendirmek üzere ABD'ye gitmesi planlanan Rus milletvekilleriyle görüşmeyi reddetti.

Boehner'in sözcüsü Michael Steel, Suriye konusunu görüşmek üzere Rus tarafından gelen öneriyi reddettiklerini açıkladı. Reid'ın sözcüsü Adam Jentleson da Rus tarafının teklifini geri çevirdiklerini teyit etti.

Washington'daki Rusya Büyükelçiliği Sözcüsü Maxim Abramov ise bu karardan dolayı hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, pazartesi günü Suriye'deki durumu ABD kongre üyeleriyle  görüşmek üzere milletvekillerinden oluşan bir heyeti Washington'a gönderme teklifinde bulunmuştu.

Hürriyet Planet

Bu haber 726 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,614 µs