En Sıcak Konular

Körfez parasıyla vuracak

6 Eylül 2013 09:35 tsi
Körfez parasıyla vuracak ABD, olası Suriye saldırısı için finans kaynağını buldu.

Irak ve Afganistan işgallerinde büyük zarar eden ABD, olası Suriye saldırısı için finans kaynağını buldu. ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Körfez ülkelerinin, Suriye'ye yönelik askeri müdahalenin masraflarını karşılamaya hazır olduğunu söyledi.

ABD Senato Dış İlişkiler Komitesi'nden Suriye'ye askeri müdahale onayı alan Başkan Barack Obama'nın 'savaş'ı nasıl finanse edeceği ise Amerikan kamuoyunun yeni tartışma konusu. Irak ve Afganistan işgalleriyle milyarca dolarlık zarar eden Washington'ın yeni bir askeri müdahale için kesenin ağzını ne kadar açacağı merak edilirken, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Körfez ülkelerinin, Suriye'ye yönelik askeri müdahalenin masraflarını karşılamaya hazır olduğunu söyledi. Washington Post gazetesindeki habere göre, ABD'nin Suriye'ye yapmayı planladığı askeri müdahalenin finansmanını Körfez'deki Arap ülkeleri karşılayacak.

TEKLİF MASADA DURUYOR

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'ndeki toplantıda, Suriye'ye olası askeri müdahalenin masraflarının nasıl karşılanacağı da gündeme geldi. Cumhuriyetçi senatör Ileane Ros-Lehtinen, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'ye Suriye savaşının finansmanını sordu. Bu soruyu cevaplandıran Kerry, Beşşar Esed'i devirmek için ABD önderliğinde Suriye'ye yapılması planlanan askeri müdahalenin bütün masraflarının karşılanması için Körfez'deki Arap ülkelerinin teklifte bulunduğunu söyledi. ABD'li bakan, 'Gerçekte, bazı Arap ülkeleri, ABD'nin daha önce birkaç yerde yaptığı gibi, bütün işi üstlenmesi durumunda, tüm masrafları karşılayacaklarını söyledi' dedi ve söz konusu teklifin masada olduğunu vurguladı.

MALİYETTE LİBYA ÖRNEĞİ

2011'deki Libya krizinde NATO güçlerinin müdahalede bulunmasının birkaç haftalık maliyeti 600 milyon doların üzerindeydi. Bunun büyük bir kısmı ise füzeleri yerleştirmek için kullanıldı. ABD sözkonusu saldırıda yaklaşık 221 tane Tomahawk füzesi kullanmıştı. ABD, 1999'da Kosova'ya yaptığı geniş çaplı ve 77 gün süren müdahalede 5 milyar dolar harcamıştı. Başkan Barack Obama'ya Suriye'ye sınırlı askeri saldırı izni veren tasarı, önceki gün Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde 7'ye karşı 10 oyla kabul edilmişti. Tasarının önümüzdeki hafta ABD Senatosu Genel Kurulu'nda da görüşülmesi bekleniyor.

Bir füze 1,5 milyon dolar

ABD'nin Akdeniz'de bulunan 6 adet savaş gemisinin 5'i 200'den fazla Tomahawk füzesi taşıyor. Bir Tomahawk füzesinin hedefe fırlatılmasının maliyeti ise 1,5 milyon dolar. Senato Silahlı Hizmetler Komitesi'nin verdiği bilgiye göre Suriye'de 'uçuşa yasak bölge' ilan edilmesinin aylık masrafı ise 500 ila 1 milyar dolar arasında değişebileceği hesap ediliyor.

Yeni Şafak



Bu haber 708 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,904 µs