En Sıcak Konular

Saldırıyı uzatmak için...

5 Eylül 2013 16:31 tsi
Saldırıyı uzatmak için... Operasyon sırasında ya ciddi bir saldırı olursa?

TRT Haber kanalında her hafta Çarşamba günleri yayınlanan ve Faruk Bilgin'in sunduğu Açı programının bu haftaki bölümünde G-20 zirvesinde Suriye'ye dair yapılacak anlaşmaları ve PKK'nın çekilme takvimine neden tam olarak uymadığı masaya yatırıldı.

Gazeteci Faruk Bilgin sordu, Prof. Dr. Sedat Laçiner, Prof. Dr. Talip Küçükcan ve Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan yanıtladı. Programdan satır başları şöyle: 

Prof. Dr. Sedat Laçiner:

Amerikalıların bir endişesi şu: İngilizler bizi kandırdı. İngilizlere dair bir güvenilmezlik algısı vardır Amerika cenahında. Bu şüphecilikte Irak mirasinin çok önemli bir rolü var. Şunu da unutmayalım İngiltere ciddi bir ekonomik sıkıntıda dolayısıyla çok da maceraya girmek istemiyorlar. Obama'nın Kongre'ye gitmesinin en önemli sebebi İngiliz parlamentosunun tezkere kararını reddetmesidir. Amerikan yönetimi, kendi kamuoyunu bir çatışmaya hazırlamamıştı. Batı dünyasında bir kararsızlık hakim. Sadece Suriye meselesi değil. Amerika'da Kongre'den karar çıkmasın, Obama'nın meşruiyetinin altını oyalım diyen insanlar da var.

Amerika ve Batı'nın özgüveninde ciddi bir azalma var. Irak, Amerika'nın hoyrat, sınırsız güç kullanarak yaptığı meydan savaşıydı. Suriye, Lübnan vs gibi konularda Amerika'nın bir daha öyle geniş davranabileceği kanaatinde değilim. ABD Dışişleri Bakanı neredeyse yemin edecek, kara savaşı yapmayacaklarına dair.

İsrail istediği şu: Kuzey Irak'ta İsrail ve batı yanlısı bir grup olarak ayrı bir devlet  kurma arifesindeler. Aynısı Suriye'de olabilir mi? İsrail yanlısı Musevi lobileri Kongre'de bu tasarının geçmesi için uğraşıyorlar. İsrail'deki bir Yahudi ile New York'taki bir Yahudi aynı çıkarlara sahip olmayabilir.

PKK uluslararası bir mevzu haline daha fazla geldi. Eskiden uluslararası boyutu vardı bugün geldiğimiz noktada tamamen uluslararası konu haline geldi. PKK Suriye'de şube açmış devlet kurmak istiyor. Barzani yanlısı Kürtleri sürüyor, öldürüyor. Bazı yerlerde İran'la pazarlık yapmış durumda. Ortadoğu'daki bu türbülansın aktörlerinden bir tanesi. Tamemen Ortadoğu dengelerine bir gözüyle bakan, o dengelere göre Türkiye'deki politikaları belirlemeye çalışan bir PKK var. PKK'nın başına Cemil Bayık geldi. Bayık dediğiniz kişi İran'ın has adamı olarak bilinir. Karayılan çözüm sürecinin başında demişti ki, "İran bizi uyardı, silahlarınızla Türkiye'yi terk etmeyin". Şimdi İrancı bir isim PKK'nın başında. Sürekli Türkiye'yi tehdit eden bir adam...

Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan:

İngiltere, savaşın ekonomik maliyetine katlanmaktan itina ediyor. Devletin harcamaları çok yüksek. Herkesin refahını etkileyecek bir ortamdan endişeliler. Büyük Britanya'ya kıyasla Fransa daha saldırgan. İngiltere'nin daha aktif olması beklenirdi.

Operasyon sırasında ya ciddi bir saldırı olursa? Suriye operasyonunun sınırlı kalmakta çok zorlanacağının bir göstergesi bu. Obama aslında adım adım geliştiriyor. Buraya çekileceğini biliyor. Meşruiyet zeminine çekmeye çelişiyor. Amerika'nın Irak ve Afganistan müdahalesi, Amerika'yı vuran bir saldırının üzerinden gelişen bir ruh haliyle söz konusu olmuştu. Saddam, El Kaide ile bağlantılandırılmıştı. Amerikan halkı buna hazırlıklıydı. Amerika açısından buradaki dalgalanmanın genişlemesi, kendisi açısından iyi değil. Bir gövde gösterisi yapması lazım, ben Ortadoğu ile ilgileniyorum hala, diye. Bu da minimum maliyetli bir gösteri. Can kaybı beklemiyoruz, diyorlar. Bir takım terör hücrelerinin çalışması sayesinde zarar görebilirler.

Irak'ta nasıl İngilizler net bir şekilde harekete geçtiyse, burada da Fransızların harekete geçmesi bekleniyor. Yani düzen devam ediyor. Yanlarına Amerikalı abilerini alarak tekrar müdahil olmaya çalışıyorlar.

Prof. Dr. Talip Küçükcan:

İngiltere'nin Ortadoğu'daki çıkarlarına baktığınzıda Suriye ciddi bir çıkar bölgesi değildir. Körfeze doğru inmeye başladığınızda İngilizlerin esas çıkar bölgesine gelirsiniz. Amerikan halkının çıkarlarına ve güvenliğine bir tehdit oluşursa, Amerika oraya müdahil olur. Öteki türlü o etkiyi ve sermayeyi kaybetme riski ile karşı karşıya kalır. Hiçbir ülke, Çin, Brezilya, Hindistan yükselirken, buraları bırakmak istemez. Şimdi bir müdahale olmazsa, başka ülkelerde benzer silahlara sahip olanlar onları kullanacaktır. Suriye çok sıkışırsa bu krizi başka ülkeleri savaşa çekmek için büyütecektir. 



Bu haber 2,283 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,780 µs