En Sıcak Konular

Barzani: PKK'ya destek vermedik, vermeyeceğiz

7 Ağustos 2007 17:14 tsi
Barzani: PKK'ya destek vermedik, vermeyeceğiz Irak'ın kuzeyindeki bölgesel hükümetin başkanı Neçirvan Barzani, terör örgütü PKK'ya destek vermediklerini iddia etti.

Neçirvan Barzani, bölgesel yönetimin Petrol Bakanı Dr. Aşiti Havrami ile düzenlediği basın toplantısında, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin Türkiye'ye yaptığı ziyareti "çok önemli" olarak nitelendirdi ve "Türkiye ile yaşanan sorunların bu ziyaretle çözüme kavuşması umudunu" dile getirdi.

Kerkük'e giden 6 bin Peşmergenin bu bölgedeki petrol ve elektrik santrallerinin güvenliğini sağladığını belirten Barzani, yerel parlamentoda yapılan görüşmeler sonucu petrol yasasının onaylandığını ve kuzeyde "Kürdistan Milli Petrol Şirketi"nin kurulacağını kaydetti.
Gazetecilerin terör örgütü PKK ile ilgili soruları üzerine Barzani, “Örgütlerin topraklarımızı savaş alanına çevirmesini istemiyoruz. PKK'ya şimdiye kadar destek vermediğimiz gibi bundan sonra da destek vermeyeceğiz. PKK'nın kuzey Irak'tan Türkiye'ye saldırmasını onaylamıyoruz. Çünkü bu, bize de zarar verir” dedi.

Neçirvan Barzani, ABD ve Türkiye'nin PKK'ya karşı ortak bir operasyon planlayıp planlamadığına ilişkin bir soruyu ise şöyle yanıtladı.
“Bizim ana fikrimiz, Irak topraklarının komşu ülkelere tehdit veya onlara karşı saldırı yeri olmamasıdır. Birileri gitsin başka bir toprakta bir şeyler yapsın, daha sonra Kürt bölgesi topraklarına geri dönsün. Bu, bizce de olmaz. Bu, bizim siyasetimiz değildir. Biz komşularımıza çok iyi ilişkiler içerisinde olmak istiyoruz. Ben ortada bulunan sorunun askeri yöntemlerle çözüleceği kanısında değilim. Aksine bu, siyasi bir sorundur ve o şekilde çözülmesi gerekir. Geçmişte askeri operasyonlar düzelendi. Ama sonuç alınmadı. Biz Türkiye ile iyi komşu olmak istiyoruz. Bu bizim siyasetimizdir, buna devam edeceğiz.”

Türk ordusunun Irak sınırındaki hareketliliğine ilişkin bir soru üzerine de Barzani, Türk ordusunun eskiden beri Irak sınırında bulunduğunu ve Türkiye'nin güvenliğini sağladığını belirtti.


Hürriyet 
 



Bu haber 363 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,941 µs