En Sıcak Konular

28 Şubat Demirel'e ulaşamadı

5 Eylül 2013 14:04 tsi
28 Şubat Demirel'e ulaşamadı 28 Şubat darbesinin sivil ayağıyla ilgili dava açılsa bile dönemin Cumhurbaşkanı Demirel yargılanamacak.

28 Şubat 1997 tarihinde yapılan MGK toplantısından sonra fiili olarak uygulanan postmodern darbenin askeri ayağı şu an sivil yargıda... Davanın başlamasından bu yana en çok dillendirilen konulardan biri "Darvebinin sivil ayağı"nın ne olacağı yönünde... Darbenin sivil ayağının yargılanması durumunda o dönemin siyasetçilerinin de yargılanıp yargılanmayacağı da tartışılıyor. Özellikle o dönemde Cumhurbaşkanı olan Süleyman Demirel'in bu konuda nasıl değerlendirileceği en çok konuşulan konulardan...

Emekli Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek, Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yargılanıp yargılanmayacağı yönündeki muğlaklığa açıklık getirdi. Petek, haber7.com'daki yazısında Süleyman Demirel'in o günlerde cumhurbaşkanı olmasının bu davada yargılananlar arasında olmasını gerektiren delillerin mevcut olduğunu ancak, yasalar gereği Demirel'in yargılanamayacağını söyledi.

Darbenin sivil ayağına yönelik soruşturmanın savcılık tarafından yürütüldüğünü belirten Reşat Petek, "28 Şubat soruşturmasının açılan bu dava ile sınırlı kalmayacağı, önümüzdeki günlerde delilden sanığa gitme yöntemiyle yeni operasyonların olacağı ve suça iştirak eden sivil unsurlar hakkında da davaların açılacağını söyleyebiliriz." dedi.

Söylediğinin sadece bir temenni olmadığı, iddianame içeriğinden çıkarılan bir sonuç olduğunu belirten Petek bu konunun iddianamede şöyle izah edildiğini aktardı:

"...soruşturma kapsamında Batı Çalışma Grubu ile fiili ve hukuki irtibatı tespit edilip, delillerle ortaya konan asker veya sivil şahıslar hakkında iddianame düzenlenmeye devam edilecektir. 28 Şubat - BÇG Ana soruşturma dosyası 2011/206'da şüpheli sıfatıyla ifadesi alınanlardan soruşturması tamamlananlar tefrik edilerek 2013/307 soruşturmaya kaydedilmiş ve iddianame bu soruşturma üzerinden açılmıştır. 28 Şubat-BÇG Ana soruşturma dosyası halen Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğimizin 2011/206 sırasında devam etmektedir."

DEMİREL TEKNİK OLARAK YARGILANAMAZ

Petek, Süleyman Demirel'in mevcut yasalar kapsamında 28 Şubat davasından yargılanamayacağını ise şöyle izah etti: Darbe teşebbüsü suçlamasıyla yargılananlar, tabii hakim ilkesine uygun dayanağını Anayasa ve yasalardan alan meşru mahkemelerde yargılanmaktadırlar. Her ne kadar Sayın Demirel hakkında 28 Şubat darbesine fiilen iştirak ettiği hususunda hakkında kamu davası açılmasını gerektirecek yeterli delil ve belgeler var ise de, suç tarihlerinde Cumhurbaşkanı olması sebebiyle yargılanma imkanı yoktur. Anayasa gereği Cumhurbaşkanları ancak vatana ihanetten yargılanabilir. Kanunlarımızda "vatana ihanet" suçu bulunmamaktadır. Anayasa hazırlandığı zaman yürürlükte bulunan "Hıyaneti Vataniye Kanunu" 1991 yılında yürürlükten kaldırılmıştır. Kanunsuz suç ve ceza olmaz. Darbeci de olsa meşru hukuk içinde yargılanamıyorsa, başka yol aranmamalıdır. 

Bu haber 865 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,245 µs