En Sıcak Konular

O rapor Barzani ile PYD'nin arasını açtı

5 Eylül 2013 14:03 tsi
O rapor Barzani ile PYD'nin arasını açtı Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi tarafından hazırlanan ve Suriye'nin Rojava bölgesinde iddia edilen katliamla ilgili herhangi bir ifade barındırmayan rapora PYD/PKK'nın tepkisi artıyor.

PKK/ PYD'ye yakın haber siteleri ve ajanslar haberlerinde Barzani'yi hedef gösteriyor.

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani'nin talimatıyla Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi'nin oluşturduğu bir heyet, geçtiğimiz günlerde Suriye'nin Rojava bölgesine giderek PKK ve PYD tarafından dile getirilen katliam iddialarını yerinde inceledi. Buradaki izlenimleri üzerine bir rapor kaleme alan heyet, raporu önceki gün Barzani ve Kürt Ulusal Kongresi'ne sundu. Raporda PYD tarafından El Nusra Cephesi tarafından yapıldığı iddia edilen katliamlar doğrulanmadı. Raporun içeriğinde genel olarak bölgedeki Kürtlerin sorunlarına değinilmiş ve bunların çözümü için öneriler sunulmuştu. Metinde bölgedeki Kürt grupların birbirleri ile olan çatışmalarına değinildiği halde El Nusra veya başka bir grubun Kürtlere yönelik yaptığı herhangi bir katliamla ilgili herhangi bir ifade yer almamıştı.

Bunun üzerine PKK'ya yakın haber siteleri ve ajanslarda PDK ve Barzani'ye yönelik eleştiriler yer alıyor. Kürt Ulusal Kongresi'nin de bu sebeple sürekli ertelendiği gelen iddialar arasında. Bugün ajanslara düşen haberlere göre hazırlık komitesinin son toplantısında kavga meydana geldiği için kongre 25 Kasım 2013 tarihine ertelendi.

PKK ve PYD, El Nusra Cephesi'nin Rojava'da Kürtleri katlettiğini ve köyleri yaktığını iddia etmişti. PYD ayrıca, daha önce 'Özgür Suriye Ordusu ve dini grupların 'Rojava'da yaptığı bir katliam yok." diyen Suriyeli Kürt gazeteci Siyamend Haco'yu ölümle tehdit etmişti. Avrupa Kürt Araştırmaları Merkezi'nde de görev yapan Haco, PKK'ya yakın medya organlarının 'Kürtler katlediliyor' haberlerinin gerçeği yansıtmadığını, Kürt bölgesinde herhangi bir katliamın olmadığını, aksine PYD ile rejime karşı savaşan Müslüman gruplar arasında çatışmalar olduğunu söylemişti. PYD'nin uzun zamandır Özgür Suriye Ordusu'na bağlı sivil Kürtleri katlettiğini söyleyen Haco, "Bölgedeki hiçbir arkadaşımız bunu doğrulamıyor. PYD bugüne kadar Beşşar Esad rejimiyle bağlantısını kesmediği gibi, Baas rejiminin Kürt bölgesindeki kurumlarını da koruyor." demişti.

PYD/PKK çizgisi ile Barzani ve partisi PDK arasındaki gerginlik çok geçmişe dayanıyor. PKK/PYD çizgisinde yayın yapan ajans ve medya kuruluşları genellikle Barzani ile ilgili haberlere ya hiç yer vermiyor ya da eleştirel veriyor. Öte yandan Barzani Yardım Vakfı tarafından bölgeye gönderilen yardımlar da engelleniyor.

Öte yandan Barzani liderliğindeki Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, son beş yılda 4 bin PKK'lıyı ikna ederek topluma kazandırdı. Barzani, örgütü terk edenlere ev ve iş imkanı sağlıyor.

Bu haber 1,053 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,325 µs