En Sıcak Konular

İran Dışişleri'nden Facebook açıklamaları

5 Eylül 2013 13:47 tsi
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, sosyal paylaşım sitesi 'facebook' hesabından yaptığı açıklamada Suriye'de yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Suriye'de etkili olan her grubun müzakere masasına oturması, muhtemel bir müdahalenin uluslararası hukuka ve BM Şartı'na ne kadar uygun olduğunun da sorgulanması gerektiğini belirtti.

Cevad Zarif, sosyal paylaşım sitesi "facebook" hesabından yaptığı açıklamada, Suriye'de yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi.

Kimyasal silah kullanımının, onu kullananlar ve mağdurların kim olduğuna bakılmaksızın kınananması gerektiğini belirten Zarif, İran'ın "kimyasal silah mağduru bir ülke olarak" bu düsturu benimsediğine işaret etti.

"Kimyasal silah kullanmından sorumlu tuttukları kişiyi cezalandıracaklarını söyleyenlerin de sicilinin pek temiz olmadığını" kaydeden Zarif, bu güçlerin neden "Saddam Hüseyin döneminde İran ve Irak'taki siviller kimyasal silahlarla katledildiğinde seslerini çıkarmadıkları" sorusunu yöneltti.

Suriye'de kimyasal silahın radikal gruplar tarafından kullanılmış olması ihtimalinin yüksek olduğunu savunan Zarif, bazı ülkelerin tek taraflı suçlamalarına ihtiyatlı yaklaşılması gerektiğini dile getirdi.

Şiddet, baskı, öldürme ve radikalliğin affedilemez suçlar olduğunu vurgulayan Zarif, "Suriye'de etkili olan her grubun müzakere masasına oturması gerekir. Güç kullanmak acaba bir çözüm olabilir mi? Yoksa bu insani trajedi ve siyasi yıkımın doğmasına yol açan paradigmayı mı temsil etmektedir?" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Barack Obama'nın vurguladığı gibi gerçekten bütün seçeneklerin masada olup olmadığı sorusunu yönelten Zarif, olası bir müdahalenin uluslararası hukuka ve BM Şartı'na ne kadar uygun olduğunun da sorgulanması gerektiğine dikkati çekti.

"Bütün seçenekler masada diyenlerin, geçen asırda bu seçeneklerin kendilerine ve diğer ülkelere ne kazandırdığını sorgulaması gerektiğini" kaydeden İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, "geçen yüzyılda savaş aktörlerinin yüzde 85'inin gerçek amacına uluşamadığının unutulmaması gerektiğini" ifade etti.

Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,358 µs