En Sıcak Konular

İMKB Wall Street'ten dirençli çıktı

7 Ağustos 2007 16:50 tsi
İMKB Wall Street'ten dirençli çıktı Wall Street’te Cuma günü yaşanan çöküşün ardından haftaya ‘Kara Pazartesi’ sendromuyla başlayan piyasalarda korkulan olmadı. İMKB, dirayetini koruyarak piyasaları sarsmadı.

Borsalardaki çöküşü future işlemler önledi

ABD borsalarının Cuma günü yaşadığı çöküşün ardından dünya piyasalarında beklenen ’ Kara Pazartesi’ sendromu hafif atlatıldı. Haftasonu tatilinin ardından dün büyük bir stres içinde güne başlayan piyasalar ilk dakikalarda yaşadıkları şokun etkisinden çabuk sıyrıldı. Tüm dünyanın odaklandığı Wall Street’in future (vadeli) endeksleri hızla yükselişe geçerken, sarsıntıların etkisi bu sayede sınırlı kaldı.

Uluslararası piyasalardaki dalgalanma Türkiye’de de hissedildi. Sabah saatlerinde yaşanan panik satışlar İMKB’yi 50 bin puanın altına iterken dolar 1.2980, bono faizleri ise yüzde 17.6’ya kadar çıktı. Ancak uluslararası piyasalardan gelen olumlu haberler daha sonra toparlanmalara yol açtı. Gün içinde en düşük 49 bin 749 puanı gören borsa kapanışı yüzde 0.57 kayıpla 50 bin 429 puandan yaptı. Dolar 1.2850’ye kadar gerilerken, bono faizlerinde kapanış yüzde 17.44’ten gerçekleşti. Türkiye piyasalarında etkinin sınırlı kalmasında Cuma günü beklenden düşük açıklanan enflasyon oranları da etkili oldu.

Avrupa da çalkalandı

Benzer bir çalkantı Avrupa borsalarında da yaşandı. Sabah saatlerinde yüzde 1’in üzerinde kayıpla açılan Avrupa hisse senedi piyasaları daha sonra günü kısmi toparlanmalarla kapattı. Frankfurt Borsası günü primle tamamlarken, Paris’te yüzde 1.16, Londra Borsası’nda ise yüzde 0.57 düşüş yaşandı. Piyasalardaki düşüşün sınırlı kalmasında ABD Merkez Bankası FED’in duruma el koyacağı beklentisinin ağırlık kazanması etkili oldu.

FED Başkanı Ben Bernanke’nin piyasalardaki likidite tıkanıklığının aşılması için bu yıl içinde mutlaka faiz indirimine gideceği yönündeki öngörüler tüm dünyada olumlu beklentiler yarattı.

Piyasalar FED’in halen yüzde 5.25’te tuttuğu kısa vadeli faizleri Ekim ayında indirmesini bekliyor.

Piyasalar Bernanke’nin iki dudağının arasında

Uluslararası borsalar dün ABD’deki olası faiz indirimi beklentisinin kuvvetlenmesiyle ayakta kalırken, tüm gözler ABD Merkez Bankası FED’in Başkanı Ben Bernanke’nin yapacağı açıklamalar çevrildi. Bernanke’nin bugün sona erecek toplantıda yüzde 5.25 olan kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmesi beklenmezken, piyasalar Ekim ayında yapılacak bir indirimi fiyatlamaya başladı. Piyasaların faiz indirimi beklentisinde en önemli neden ise Cuma günü ABD’de açıklanan istihdam verilerinin ekonominin zayıfladığına ilişkin sinyaller vermesi.

Borsalar 500 milyar dolar daha kaybetti

ABD’nin subprime kredilerinde yaşanan sorunun önce kredi piyasasına sonra ABD ekonomisine yayılacağı endişesi dünya borsalarına 2.66 trilyon dolara maloldu. Geçen hafta 2.1 trilyon dolar değer yitiren dünya borsalarındaki zarara, Cuma günü Dow Jones’da yaşanan yüzde 2.09 kaybın ardından 560 milyar dolar daha eklendi. Öte yandan küresel likidite darlığı ve ABD’nin ekonomik büyümesiyle ilgili endişeler euro/dolar paritesini de rekor seviyeye yükseltti. Parite gün içinde 1.3839’la tarihi zirvesine yaklaştı. Petrol piyasalarında ise ekonomik büyümeye ilişkin endişeler fiyatları 74 doların altına indirdi.

Krizin yeni adresi enerji sektörü

Kredi sektöründe değerinin yüzde 25’ini kaybeden Avusturalyalı Macquarie Bank’ın Başkan Yardımcısı Nauman Barakat, “Dünya piyasasının makro resmi göründüğü kadar iyi değil” yorumunu yaptı. Barakat, hizmet ve enerji sektörünü de etkilemeye başladığını da sözlerine ekledi. Cuma günü yaşanan yüzde 2.09 düşüşü değerlendiren Barakat, yatırımcıların riskli kağıtlardan kaçındıklarını bu senaryonun kısa süreli bir kâr realizasyonu olmadığını da söyledi.

Vatan



Bu haber 295 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,917 µs