En Sıcak Konular

MGK 28 Şubat tutanaklarını neden göndermedi?

5 Eylül 2013 09:33 tsi
MGK 28 Şubat tutanaklarını neden göndermedi? MGK'nın 28 Şubat toplantı tutanakları olmadan görülmeye başlanması dikkat çeken darbe davasında ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı.

Tutanak tartışmasının arka planından, Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) devlet sırrına dayalı eski devletçi refleksi kadar, mahkemenin tutanakları doğrudan istemek yerine, sadece istermiş gibi yapması çıktı.

28 Şubat 1997 tarihli Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantı tutanaklarının henüz mahkemeye gönderilmemesiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Tutanakların 28 Şubat davasına bakan mahkemeye iletilmemesinin altından ise “sivilleşti” denen MGK’nın devlet sırrına dayalı eski devletçi refleksini koruması ve mahkemenin tutanakları doğrudan istememesi çıktı.

Mahkemenin, MGK’ya “Bu tutanakları gönderin” demek yerine; tutanakların açıklanıp açıklanmadığını sorarak, açıklanmış ise bunun kendilerine de gönderilmesini istediği belirlendi. Oysa mahkemenin tutanakların açıklanmadığını ve hâlâ gizli olduğunu bilmesi gerekiyordu. Zaten bu konuda gönüllü olmayan MGK Genel Sekreterliği de mahkemenin bu zaafını kullanarak “Mahkeme bizden tutanakları istemedi, isterse göndeririz” açıklamasını yaptı. Bu tartışma, hem MGK, hem de mahkemenin kısmen ipe un serdikleri değerlendirmelerini de gündeme getirdi.

İSTERMİŞ GİBİ YAPTI

Mahkemenin, MGK’ya yazdığı talep yazısı davada yazılan tensip tutanağında şöyle yer aldı:

“MGK Genel Sekreterliği’ne yazı yazılarak 28.02.1997 tarihli Milli Güvenlik Toplantısı’na ilişkin tutanakların 2945 sayılı Kanun’un 10. maddesine göre açıklanıp açıklanmadığı, bu yönde bir karar alınıp alınmadığı hususunun sorulmasına, açıklanmış ise bir örneğinin gönderilmesinin istenilmesine...”

İSTEDİK, GÖNDERMEDİLER

Mahkeme başkanı ilk duruşmada, MGK Genel Sekreterliği’nden istenen 28 Şubat toplantısına ilişkin tutanakların kendilerine gönderilmediğini, açıkladı. Ancak başkan, mahkemenin bu konuda CMK’ya göre işlem yapmaya yetkili olduğunu ve bu durumun yeniden değerlendirileceğini de duruşma zabıtlarına geçirdi. Bu bilgi ertesi gün gazetemiz dahil basında MGK’nın ‘devlet sırrı’ gerekçesine dayanarak 28 şubat tutanaklarını mahkemeye göndermediği şeklinde eleştirilere, haberlere konu yapıldı.

GİZLİLİK BİTMEYECEK

Bu arada, MGK mahkemenin istemesi halinde o tutanakları gönderebileceğini açıklarken, mahkemenin de bu tutanakları yeniden istemeye meyilli olduğu duruşmada sanık avukatlarıyla yapılan tartışmada açığa çıktı. Ancak, o tutanakların mahkemeye gelmesi üzerindeki devlet sırrı gizlilik örtüsünü kaldırmayacak. MGK açıklamasında olduğu gibi bu tutanak-kayıtlar yalnızca mahkeme hâkimlerince incelenebilecek.

HANİ SİVİL MGK

Davada yaşanan bu gelişme, sivilleşti denen MGK’nın yapısını ve devlet sırrını yeniden tartışılır hâle getirdi. Çünkü MGK’da 2001 yılındaki anayasa değişikliği ve ardından, 2003’de çıkarılan AB uyum yasalarıyla sivilleşme adımları atılmıştı. MGK yapısı değiştirilirken asker genel sekreter uygulaması bitirilmiş ve ilk kez MGK Genel Sekreterliği’ne sivil bir kişi atanmış, bu da büyük sükse yapmıştı.

Taraf



Bu haber 794 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,594 µs