En Sıcak Konular

Erçakıca: Doğu Akdeniz’de gerginlik artacak

7 Ağustos 2007 16:49 tsi
KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, Rum tarafının Doğu Akdeniz'de petrol ve doğalgaz arama çalışmalarını 16 Ağustos'ta başlatma kararından sonra Türkiye'nin de bölgede çalışma başlatmasının gerginliği artıracağını söyledi.

Erçakıca, bugünkü haftalık basın brifinginde Türkiye’nin, sorunu derinleştiren Rumlara engel olma girişiminde bulunduğunu, Kıbrıs Rum tarafının çabalarının önümüzdeki haftadan itibaren yoğunlaşması halinde bu gerginliğin giderek tırmanmasının beklendiğini belirtti. Gerginliğin, Rumların kendini ‘hiçbir iç ve dış sorunu olmayan bir devlet' yerine koyarak Doğu Akdeniz’i parsellemeye kalkışmasından kaynaklandığını kaydeden Hasan Erçakıca, Rum tarafının bu çabalarına Mısır ve Lübnan gibi ülkeleri de ortak ederek sorunu derinleştirmeye çalıştığını anlattı. Hasan Erçakıca, Kıbrıs'ın kendi içinde, hem de uluslararası alanda önemli sorunları bulunan bir ülke olduğuna dikkat çekerek, “Bu ülkedeki siyasi sorunları çözmeden, kapkaççı bir zihniyetle yapılacak uygulamalar, bölgemizde gerginliği tırmandırmaktan ve Kıbrıs’ta yaşayan iki halk arasındaki ilişkileri bozmaktan başka işe yaramayacaktır” dedi. Kıbrıs Rum tarafının Doğu Akdeniz’de yeni krizler yaratarak Kıbrıs sorununu kendi amaçları doğrultusunda ilerletmeye çalıştığını ifade eden Erçakıca, Rum Yönetimi lideri Papadopulos’un “egemenlikö söylemine de dikkat çekti.
KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Erçakıca, Kıbrıs'ın hava sahası ve karasularının da sorunlu bölgeler olduğunu hatırlatarak, mevcut durumu taraflardan birinin aleyhine olacak şekilde değiştirmeye çalışmanın, tepki çekeceğini vurguladı. Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de Kıbrıs sorunundan bağımsız hakları bulunduğunu ve bunların uluslararası deniz hukukuna dayandığını ifade eden Erçakıca, “Bu nedenle Doğu Akdeniz’de olduğu varsayılan petrol ve gaz rezervlerinin bölge insanlarının yararına kullanılabilmesi için Kıbrıs sorununa erken ve adil bir çözüm bulunması gerekmektedir. Bu nedenle konuyla ilgilenenler, bu kaynakların kimler tarafından kullanılacağından önce Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgilenmelidirler” diye konuştu.

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, Rum tarafından geçtiğimiz hafta sonu Maraş’ın eski sakinlerine iade edilmesi istemiyle düzenlenen gösterinin, Rum tarafının çabalarına örnek oluşturduğunu belirterek, “Maraş sorununun çözümlenmesini isteyen Kıbrıslı Rumlar, kapsamlı ve acil çözüm çabalarına destek olmalıdırlar” dedi. Erçakıca, haftalık basın brifinginde, Maraş için yapılan gösteriye değinirken, Rum tarafının Kıbrıs sorununun bütünlüklü çözümünün peşinde koşmak yerine, sorunun bazı yanlarını ilerletmek ve böylece Ozmosis politikasına destek sağlamak gayreti gösterdiğini belirtti. Maraş’ın Kıbrıs’ta bütünlüklü çözümün parçası olduğunu Rum tarafına hatırlatmak istediğini kaydeden Hasan Erçakıca, BM kapsamlı çözüm planını reddeden Rumların, kapalı Maraş gibi daha başka bazı bölgelere dönüşü de engellediğini söyledi. Erçakıca şöyle konuştu:
“Kıbrıs sorunu tarafların kendi lehlerine olabileceğini düşündükleri hususları güncelleştirerek çözüm bulabilecekleri bir sorun değildir. Uzun yıllardan beri devam eden bu soruna, kapsamlı bir çözüm bulunması gerekmektedir. Türk tarafı bu çözümün aciliyeti üzerinde de önemle durmaktadır. Bu nedenle Maraş sorununun çözümlenmesini isteyen Kıbrıslı Rumlar, kapsamlı ve acil çözüm çabalarına destek olmalıdırlar.”

Tarihi ve kültürel mirasın bütün insanlığın ortak malı olduğuna değinen Hasan Erçakıca, bu mirası istismar ederek siyasi sorunları etkilemeye çalışmanın, ilişkileri olumsuz etkilediğini vurguladı. Erçakıca, Cumhurbaşkanlığının, maddi olanakları ölçüsünde 6 dini eserin bakımını yaptırdığını, son olarak da Boltaşlı köyündeki Kanakarya Kilisesi’nin bakım ve temizliğiyle yardımcı binalarının tamirinin sürdürüldüğünü bildirdi. Pazar günü Türkiye gazetelerinden birinde yayımlanan bir haberde Rodos adasındaki Osmanlı eserlerinden Muradiye Camii’nin AB fonları da kullanılarak kiliseye çevrileceği haberinin yer aldığını hatırlatan Erçakıca, bu haberin dün Türkiye’nin Rodos Başkonsolosu Ahmet Arda tarafından yalanlandığını kaydetti. Arda’nın “Bu haberler tümüyle yalandır, provokasyondur” dediğini belirten Erçakıca, Türkiye ve Yunanistan yanında Kıbrıs Türk ve Rum halklarının da bu tür haberlerden etkilendiğine işaret etti. Kıbrıs’ta özellikle Rum Ortodoks Kilisesi yetkililerinin Kuzey Kıbrıs’taki tarihi ve dini eserlerin durumunu istismar etmeye çalıştıklarını belirten Sözcü Hasan Erçakıca, “Kilise yetkilileri bu tür istismarlarla kendilerinin ’milli dava’ dedikleri amaçlarına hizmet etmeye çalışırken, Kıbrıs Türk ve Rum halkları arasındaki ilişkilerin olumsuz etkilenmesine de yol açmaktadırlar” dedi.

Erçakıca, Rum Ortodoks Kilisesi yetkililerinin olumsuz tutumuna karşın, Kuzey Kıbrıs’taki tarihi ve dini mirasın korunması için çalışıldığını, ilgili dairelerin çalışmaları yanında Cumhurbaşkanlığı’nın maddi olanaklarının imkan sağladığı ölçüde dini yerlerin bakımını sürdürdüğünü açıkladı. Bu kapsamda 6 dini eserin bakımının yapıldığını bildiren Erçakıca, son olarak da daha önce basında çok yer alan Boltaşlı köyündeki Kanakarya Kilisesi’nin bakım ve temizlik işleriyle yardımcı binalarının tamirinin tamamlanmak üzere olduğunu ifade etti.Tarihi ve kültürel mirasın tüm insanlığın ortak malı olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Erçakıca, “Bu miras kullanılarak veya istismar edilerek siyasi sorunları etkilemeye çalışmak boşuna bir uğraş olduğu kadar, halklar arasındaki ilişkileri olumsuz etkilemektedir. Farklı kültürlere ev sahipliği yapmış topraklarda, kültürel mirası siyasi malzeme yapmak, kültürel mirasın korunmasına hizmet etmemekte, tam tersine bu mirasın hor görülmesine ve hatta tehlikeye düşmesine neden olmaktadır” diye konuştu.

Hürriyet

 

 



Bu haber 392 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,435 µs