En Sıcak Konular

'Şırnaklı köylüleri öldürüp yerlerde sürükledik'

4 Eylül 2013 13:36 tsi
Şırnak'ta altı köylünün öldürülmesine ilişkin açılan davada yer alan ifadeler tüyler ürpertti. Tanık askerler, dönemin Tümen Komutanı Mete Sayar'ın "öldürün" talimatı verdiğini verdiğini söyledi.


Şırnak’ın Görümlü Köyü’nde 1993 yılında altı köylünün öldürülmesi olayında tanık olan askerlerin ve gözaltına alınıp serbest bırakılan kişilerin verdiği ifadeler, dönemin Şırnak 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tuğgeneral Mete Sayar’ın sanık sandalyesinde yerini almasını sağladı. Altı köylünün öldürülmesi olayında zaman aşımına iki gün kala açılan davanın iddianamesinde, görevli askerler tanıklık ettikleri olayın detaylarını tüm çıplaklığı ile anlatırken, köylülerin nereye gömüldüğü ise hâlâ gizemini koruyor.

Taraf'ın haberine göre, o dönem görev yapan askerler, altı köylünün tabura getirildiğini asker ve subaylar tarafından işkence yapıldıktan sonra Mete Sayar’ın “Bu şerefsizleri öldürün” talimatı verdiğini anlattı. Askerler, talimat üzerine yan yana dizilerek dizden aşağıya G3 ile ateş edilen köylülerin ayaklarından bağlanarak, Land araçlara kafaları yere gelecek şekilde bağlanarak bindirilip dolaştırıldıklarını, ölenlerin taburdaki garajın arkasında bulunan kuyulara götürüldüğünü söyledi.


CESETLERİ TABURUN ORTASINA GÖMDÜM

Şırnak Cumhuriyet Savcısı Tayyip Eroğlu tarafından hazırlanan iddianamede, o dönem görevli olan üç askerin ifadelerine yer verildi. Askerliğini Tekirdağ Ulaş’ta piyade olarak yapmakta iken tabur olarak Görümlü Köyü’ne nakledildiğini anlatan Necdet O., altı-yedi köylünün tabura getirildiğini bu köylülere karşı bazı asker ve subaylar tarafından işkence yapıldığına tanık olduğunu söyledi. Askerlerden Remzi B., ise Görümlü Köyü’nden getirilen köylülerin kurşuna dizildiklerini arkadaşlarından duyduğunu, daha sonra taburun meydanına gittiğinde altı-yedi köylünün cesedini gördüğünü, sivil bir kamyonun tabura gelerek cesetleri bilmediği bir yere götürdüğünü söyledi.

KIBRIS’TA GÖREV ALMIŞTI

O dönem asker olan Yusuf Ö.’nün verdiği ifade ise daha detaylı. Yusuf Ö., 14 Mayıs 1993’deki çatışmanın ardından Mete Sayar’ın helikopterle taburları ziyarete geldiğini ve cebinden çıkardığı kağıdı tabur komutanı Hasan Basri Vural’a vererek “Bu köylüleri buraya getirin” diyerek talimat verdiğini bizzat duyduğunu söyledi. Bunun üzerine 3. Bölükten üsteğmen İbrahim Kıraç’ın timi ile birlikte köylüleri almak için Görümlü Köyü’ne gittiklerini anlatan Yusuf Ö., İbrahim Kıraç’ın yedi köylüyle tabura geldiğini, Mete Sayar’ın “Bu şerefsizleri öldürün” diye askerlere talimat verdiğini anlattı. 1974 yılında Kıbrıs işgalinde yer alan ve Genelkurmay Özel Harekat Dairesi Komutan Yardımcılığı görevinde de bulunan Tuğgeneral Mete Sayar, 1991 yılında Şırnak Tugay Komutanlığı’na atanmıştı.

Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,251 µs