En Sıcak Konular

RTÜK, gıda takviyesi reklamlarına savaş açtı

4 Eylül 2013 12:05 tsi
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), toplum sağlığını tehdit eden gıda takviyesi reklamlarının engellenmesi için harekete geçti.

Bugüne kadar kanallara uyguladığı ‘uyarı’ ve ‘para’ cezalarından sonuç alamayan kurul, sorunu kökten çözmek için işbirliği kararı aldı. Sağlık ile Tarım Gıda ve Hayvancılık bakanlıklarının müsteşarlarıyla bir araya gelecek olan RTÜK yöneticilerinin gündeminde radikal yaptırımlar var. Önümüzdeki günlerde yapılması beklenen toplantıda, gıda takviyesi ürünlerinin televizyonlarda ‘her derde deva’ gibi tanıtılmasının yasaklanması ve bazı ürünlerin toplatılması değerlendirilecek.
 
RTÜK şimdiye kadar gıda takviyelerine yönelik yanıltıcı reklam yapan yayıncılara çok sayıda ceza verdi. Ancak ceza alan kuruluşlar, yayın ihlaline devam etti. İhlali tekrar edenler, kapatılma gibi yaptırımlarla karşı karşıya kaldı. RTÜK de sorunu aşabilmek için gıda takviyelerinin üretimi, içeriklerinin belirlenmesi gibi konularda yetkili olan Sağlık ve Tarım bakanlıkları ile bir araya gelme kararı aldı. Bir de reklamlarla ilgili rapor hazırladı. Toplantıda gündeme gelecek raporda şu ayrıntılar yer alıyor: Gıda takviyeleri, Tarım Bakanlığı’nın izni ile üretiliyor. Sağlık Bakanlığı ise sağlık beyanlarını inceliyor. Bakanlık, bazı firmaların izin sürecinde mevzuata uyduğunu ancak reklam ve satış aşamasında beyan dışına çıktığını belirtiyor. Ürünlerin pek çok hastalığı tedavi ettiğinden bahsedilip tüketici aldatılıyor. İzleyicinin tecrübe ve bilgi eksiklikleri istismar ediliyor. Bu nedenle yayınların ‘genel sağlık’ kapsamında değerlendirilip mevzuata eklenmesi gerekiyor.

zaman


Bu haber 504 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,357 µs