En Sıcak Konular

'İran'ı vurmanın tam zamanı'

4 Eylül 2013 10:28 tsi
'İran'ı vurmanın tam zamanı' İsrail'i engelleyen bir şey var mı?

Times of İsrael (ToI) adlı haber sitesi dün yayınladığı bir makalede İsrail'in 2012 sonbaharında İran'ın nükleer tesislerini vurmak için harekete geçtiğini, ancak Washington'un Netanyahu üzerinde kurduğu baskı sonucu, bu karardan vazgeçtiğini yazdı. İsrail Milli Güvenlik Kurulu'ndan Tümgeneral Giora Eiland, Mida adlı muhafazakar bir haber sitesine verdiği demeçte, Netanyahu'nun tam da Amerika'daki başkanlık seçimlerinin en önemli safhasında, Eylül-Ekim arasında İran'ı vurmak için harekete geçtiğini ancak Washington'dan gelen baskılar sonucu caymak zorunda kaldığını söylemiş.

"Bir çok konuda İsrail serbestçe hareket edebilir. Kudüs'teki inşaatlar, Gazze'ye saldırı vs. gibi bölgesel meselelerde, harekete geçmeden önce Amerika'nın iznini almaya ihtiyacımız yok. Ancak konu ABD'nin çıkarları ile ilgiliyse, onların rızasına karşı harekete geçemeyiz." diyen Eiland, "değişen konjonktür"ün gelecekte İsrail'in İran'ı vurmasına müsaade edebileceğini öngörmüş.

Times of İsrael yukarıdaki açıklamaları kendisine sorduğunda, Eiland sözlerinin Mida tarafından çarpıtıldığını belirtmekle yetinmiş.

Suriye krizinde yeni bir safhaya geçilirken, Eiland'ın sözünü ettiği konjonktürel değişim de geldi diyebilir miyiz? Obama'nın askeri müdahaleyi Kongre'ye "danışma" fikrinin ardında "daha geniş bir strateji olduğunu" dün Beyaz Saray'da yaptığı açıklamadan biliyoruz. Kulislerde sadece Suriye'nin değil, İran'ın da bu operasyondan nasibini alabileceği söyleniyor. Dün Akdeniz'de gerçekleşen ve Ruslar tarafından dünyaya duyurulan ABD-İsrail ortak tatbikatı, acaba İran'ın vurulması ile ilgili bir mesaj taşıyor olabilir mi?

ABD'deki en güçlü İsrail lobilerinden Amerikan İsrail Kamu İşleri Komitesi (AIPAC), Suriye'ye askeri müdahale konusunda ABD Başkanı Barack Obama'ya destek vereceklerini bildirmesi, nasıl yorumlanmalı?

Hazır ABD askeri gücü İran'ın kapısına dayanmışken ve Washington'da bir daha seçilme derdi olmayan bir başkan oturuyorken, İsrail 'fırsat bu fırsat' deyip,  İran'ı vurmaya kalkışabilir mi?

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 4,265 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,403 µs