iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Gül adaylıktan çekilir mi?

7 Ağustos 2007 15:17 tsi
Gül adaylıktan çekilir mi? Ahmet Taşgetiren ile Gül’ün adaylığını ve bizi bekleyenleri konuştuk. iyibilgi özel

Cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışma yaratan Abdullah Gül 22 Temmuz seçimleri sonrasında acaba ne düşünmüştür? Muhafazakar kesimin saygın düşünürlerinden Ahmet Taşgetiren geçtiğimiz gün bir internet sitesinde Gül'ün aklından geçenleri şöyle özetliyor:

Seçimlerden büyük zaferle çıktık. Millet söyleyeceğini söyledi. Partim arkamda. MHP, Meclis'e gireceğini açıkladı, 367 problemi kalmadı, en az üçüncü turda Cumhurbaşkanı olmam kesin. Bu durumda hiçbir dayatma netice alamaz. Ama acaba hükümette mi kalsam... Başbakan'la yola beraber çıktık. İstişarelerimiz her zaman hayati değer taşıyor. Hükümetin, bu ikinci döneminde ahenk içinde çok daha önemli hizmetlere imza atabiliriz. Benim Cumhurbaşkanı adayı olmam seçimlerde önemli rol oynadı. Seçimler bir tür demokrasi mücadelesine döndü. Ayrıca, Cumhurbaşkanı olduğum takdirde, farklı bir performans sergileyeceğime de inanıyorum. Ama, her şeye rağmen sistem parlamenter bir sistem ve cumhurbaşkanının yetkileri sınırlı. Hele yeni Anayasada bu yetkiler daha da kısılırsa, Cumhurbaşkanlığı bir "geri hizmet" haline gelebilir. Bu durumda acaba, Cumhurbaşkanlığına, milletin hassasiyetlerini yansıtan bir başka arkadaşımız gelse ben de, hükümette, Başbakan'ın yanında onun yükünü paylaşsam..."

"Böyle düşünebilirdi" diyor Taşgetiren yazısında… Ancak Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'ın "12 Nisan'daki sözlerimin arkasındayız" şeklindeki açıklaması ile Gül'ün artık geri adım atamayacağını belirtiyor.

Arından bugünkü yazısında Büyükanıt'a bir çağrıda bulunuyor Taşgetiren. Büyükanıt'tan Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili bir açıklama bekliyor. O açıklamanın Türkiye'yi rahatlatacağını şu sözlerle dile getiriyor: O zaman, Cumhurbaşkanı adaylığı gündemde olan Abdullah Gül'ün de, Başbakan Erdoğan'ın da eli rahatlayacaktır. O zaman Meclis rahatlayacaktır. O zaman CHP bile rahatlayacaktır. O zaman Abdullah Gül Cumhurbaşkanı da olabilir, herhangi bir görev de almayabilir. Siyaset özgür ve rahat nefes alır. Millet iradesi nefes alır.

Taşgetiren'in Büyükanıt'tan beklediği çağrıyı da kendi satırlarından okuyalım:

"Cumhurbaşkanını seçme görevi Yüce Meclis'e aittir. Anayasal durum budur. Dolayısıyla bu konuda bizim sadece şahsi düşüncelerimiz olabilir. Onu da açıklamak istemem. Benim, 12 Nisan'da yaptığım konuşma yanlış anlaşıldı. Sanki Türk Silahlı Kuvvetleri özel bir şart dayatıyormuş ve bunu bir kişiye karşı yapıyormuş gibi sunuldu. Oysa Anayasa, laiklik yanında demokrasi, hukuk devleti, sosyal devlet vurgusu da yapıyor. Bizim, askeri vesayet görüntüsü içine girip Anayasa'nın demokratik hüviyetini gözardı etmemiz söz konusu olabilir mi?"

Taşgetiren sadece muhafazakar kesimin yakından izlediği değil, muhafazakar kimliğiyle tüm Türkiye'nin yazdıklarına dikkat kesildiği bir isim. Taşgetiren'in bu saygınlığı tecrübesi ve bilgi birikimine dayanmıyor sadece… AK Parti iktidarını eleştirdiği için Yenişafak gazetesinden ayrılmak durumunda kalan bir isim Taşgetiren. Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmayıp Başbakan olarak kalmasını, ama kendi ağırlığında bir isim olarak Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı adayı gösterilmesini öneren bir isim. Ayrıca Başbakan'ın bu yönde sergileyeceği tavrı "Şövalyelik" olarak nitelemişti Taşgetiren. Bütün bunlarla analizleri esaslı temellere oturan ve özellikle AK Parti'nin iç dengelerini ve Türk siyaset yapısını çok iyi bildiğini kanıtlayan bir isim…

Belki dikkatlerden kaçıyordur, ancak geçtiğimiz Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde süreci en doğru okuyan ismin son günlerde Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili yazdıkları bizi kendisiyle iletişime geçmeye zorladı. Taşgetiren süreçle ilgili sorularımızı yanıtladı.

Büyükanıt açıklama yapmalı!

Taşgetiren'e "Büyükanıt'ın sözlerinden sonra Gül geri adım atamaz' demiştiniz, Arınç bugün Meclis Başkanı olmayacağını açıkladı. Dengeler değişiyor gibi. Hala aynı düşüncede misiniz?" diye sorduk. Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde farklı açılımlar da söz konusu olabileceğini belirten Taşgetiren bugün Büyükanıt'a yönelik yaptığı çağrıyı hatırlatıyor ve ekliyor: Büyükanıt bir açıklama yaparsa, "Meclisin vereceği karar belirleyicidir, bizim için önemlidir" derse denklem değişebilir.

Peki, denklem hangi yöne doğru değişebilir? Taşgetiren'e göre Büyükanıt'ın bu açıklaması Türkiye'yi ve AK Parti yönetimini rahatlatabilir ve Gül adaylıktan vazgeçebilir. "Hadiseyi kilitleyen olay Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'ın yaptığı "sözde değil özde" açıklaması" diyor Taşgetiren ve "Meclis iradesi üstüne bir şey söylemeyiz" şeklindeki bir açıklamanın TSK'nın demokrasiye bağlılığını vurgulamak açısından bütün dünyada takdir göreceğini belirtiyor.

Gül adaylıktan vazgeçer mi?

"Gül adaylıktan vazgeçebilir mi" şeklindeki sorumuza verdiği yanıtta Taşgetiren "Abdullah Gül'ün beyninin içinde değilim" yanıtını veriyor. "Dışardan değerlendirme yapmaya çalışıyorum. Verilere bakarak bir şey söylemeye çalışıyorum" diyen saygın düşünür Cumhurbaşkanlığı yetkileri azalacaksa Gül'ün adaylıktan geri dönebileceğini belirtiyor. Gül'ün aday olmaması için önünde hiçbir meşru engel bulunmadığının altını çizen Taşgetiren'e göre "TSK Gül'e karşı" gibi bir hava yaratıldığını ve bu durumu Gül'ün kabul edemeyeceğini söylüyor.

Gül'ün adaylığı ne getirir ne götürür?

Taşgetiren'e Gül'ün Cumhurbaşkanı olması halinde Türkiye'nin kazanacakları ve kaybedeceklerini de soruyoruz. Gül'ün Cumhurbaşkanlığı halinde hükümet ve Köşk arasında yoğun bir sinerji doğacağını ve bunun Türkiye'nin dış dünya ile ilişkilerinde faydalı olacağını düşündüğünü vurgulayan Taşgetiren'e göre içerde de bu durum toplam devlet ilişkilerinde çok olumlu gelişmelere yol açacak. Taşgetiren'in sözleri şunlar:

"Gül hükümette kalıp bu vesayet görüntüsü kalkmış olsaydı daha sağlıklı değerlendirilebilirdi. Hükümette kalıp çalışması başbakan için de önemliydi. Yola birlikte çıkmış birbirini en iyi anlayan insanlar. Bu Türkiye'ye artı sağlayabilir. Ancak bunun gerçekleşmesi için öncelikle cumhurbaşkanlığı seçimleri üzerindeki askeri vesayet gölgesinin kalkması gerekiyor."

www.iyibilgi.com



Bu haber 12,892 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,002 µs