En Sıcak Konular

İşte size mini test! Faşist misiniz, değil misiniz?

7 Ağustos 2007 14:55 tsi
İşte size mini test! Faşist misiniz, değil misiniz?    
Boğaz Köprüsü'nden geçerken gecekondulara, Taksim'e giderken Tarlabaşı'na bakıp "Bunların hepsini buldozerle süpüreceksin" diye iç mi geçiriyorsunuz?

Ülkenizin gerçek sahipleri olduğunuzu, sizin gibi düşünmeyen ötekilerin ise burada yaşamayı hak etmediğini mi düşünüyorsunuz? Fakirin, hırsızın, sokakta görünce yolunuzu değiştirdiklerinizin çoğunun etnik kökeni mi aklınıza geliyor? Petkim'in satılmasından öte kime satıldığı mı sizi ilgilendiriyor? "Türkiye Türklerindir", "Türk'ün Türk'ten başka dostu yok" gibi sözleri onaylıyor musunuz?Heteroseksüelliğin asıl norm olduğuna, geylerin, lezbiyenlerin,  travesti-lerin, transseksüellerin hasta mı olduğuna inanıyorsunuz? "Hepimiz Ermeniyiz" sloganı sizi bir şekilde rahatsız mı ediyor?

Kimi "istisnai koşullarda" düşünce ve eylem özgürlüklerinin kısıtlanması, genişletilen polis yetkileri gibi durumları olumlu mu karşılıyorsunuz? 301. madde ve 324. maddenin varlığını destekliyor musunuz? "Ülkenin bütünlüğü", ülkede yaşayan insanların haklarının korunmasından önemli mi? Vicdani Redcilere ve "Vicdani Ret bir insanlık hakkıdır" diyenlere gıcık mı oluyorsunuz? Ermeni Sempozyumu düzenleyenlerden nefret mi ettiniz? 301,324 gibi maddelerin ihlali sebebiyle mahkemeye verilen Orhan Pamuk, Perihan Mağden, Hrant Dink gibi isimlerin ceza almasını istediniz mi?

Askerin siyasi konularda fikir beyan etmesini, sözlü müdahalelerini onaylıyor musunuz? "Doğudaki nüfus artışı kontrol edilmeli", "İstanbul'a vizeyle girilmeli", "Eşcinsellikle ilgili gruplar üniversitelerde kurulmamalı", "Kürtçe yayın yapılmamalı", "Türban şurada burada ya-saklanmalı-şurada burada iyi ki yasak" gibi söylemler size gayet olumlu mu geliyor? "Onlar da bizim mini etek giymemizi yasaklardı" sözleriyle desteklenen türban yasakları söylemleri size makul mü geliyor? Sokakta türbanlı bir kadın gördüğünüzde ona gizlice kötü bakışlar atmaktan kendinizi alamıyor musunuz? "Türbanlılar illa ki türban takmakta ısrar ediyorlarsa İran'a gitsinler" diye mi düşünüyorsunuz?

Bir dini, etnik, cinsel kimliğe sahip topluluğun üyelerinden birinin olumsuz özelliklerini farkında olmadan onun ait olduğu grubun tamamına mı atfediyorsunuz? "Faşist değilim ama Kürder..." "Faşist değilim ama Ermeniler..." "Faşist değilim ama Eşcinseller..." "Faşist değilim ama Çingeneler..." Cümlelerinden herhangi biriyle başlayıp "..." bölümüne herhangi bir olumsuz cümleyle hiç devam ettiniz mi?

Bu soruların çoğuna cevabınız "Evet" veya "Sanırım" ise, üzülerek söylemeliyim ki faşizm yolunda emin adımlarla ilerliyorsunuz. "Yok canım daha neler! Ben mi faşistim?" dediğiniz ve gözünüzün önüne tıraşlı kafaları ve toplama kampları ile Almanya Nazi'lerini getirdiğinizi tahmin edebiliyorum. Ancak Yahudi Soykırımı ve Alman Faşizmi üzerine incelemelerinde "Banality of Evil" kavramından bahseden Hannah Arendt'in dediği gibi, kötülük sıradandır. Sizin, benim gibiler, öğretmenlerimiz, halamız, annemiz, babamız, eşimiz, dostumuz gibi sıradan insanlar da, bayrak sallayarak yürümek gibi sıradan eylemlerimiz esnasında faşizmin asil kanımıza yavaş yavaş girdiğini fark etmeyebiliriz. Oysa sadece insanları doğrayıp onlardan "sabun yaparak" faşist olunmuyor.

Hiç fark etmeden, onca sıradanlığıyla insanları saran bir kötülük bu.

 Birgün



Bu haber 2,083 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,500 µs