En Sıcak Konular

"Kafa koparma" PKK'ya nereden sızdı?

7 Ağustos 2007 13:20 tsi
PKK'ya yönelik Türkiye ile ABD'nin ortak operasyon yapacağı kararının, yaklaşık bir ay önce terör örgütünün üst düzey yöneticilerine bildirildiği öne sürüldü. İddialar hayli çarpıcı...

Washington Post gazetesinde Bush yönetimine yakınlığı ile bilinen gazeteci Robert Novak tarafından kaleme alınan “Bush’un Türk kumarı” başlıklı makale, Türkiye’de büyük yankı uyandırdı. Robert Novak’ın ortaya attığı iddiaya göre, Kuzey Irak’taki PKK varlığına karşı “örtülü” bir Türk-Amerikan askerî operasyonu yapılacaktı. Bu, klasik bir operasyondan ziyade, terör örgütü PKK’nın “kafasını kesme” şeklinde gerçekleşecekti. Ancak operasyonun yapılmadan deşifre olması, tüm planları altüst etti; askerî harekât şimdilik askıya alınmış gibi.

Örgüt içinde tarışmalar

Peki, “kafa kesme” operasyonunda deşifre olmayan kısımlar da var mıydı? İşte bu kilit sorunun cevabı aslında bazı “ilginç” ilişkilerin ortaya çıkmasını da sağlıyor. Nitekim, Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nda görevli Matthew Bryza’nın 23 Temmuz 2007 tarihinde yaptığı, “PKK’ya karşı 4 ya da 6 hafta içinde somut girişimler olabilir.” şeklindeki açıklamasıyla başlayan sürecin çok öncesinde “kafası kesilecek” terör örgüt liderlerine haber sızdırıldığı iddia ediliyor.

Sızdırmayı yapanların kim ya da kimler olduğu şimdilik meçhul. Ancak, bu bilgiler PKK’lı teröristlerin kendi aralarında yaptıkları tartışmalara da yansımış bulunuyor. PKK’nın önde gelen yöneticilerinin diğer bazı “komutanlara” haber vermediği için örgüt içinde bir tartışmaya sebep olduğu da gelen bilgiler arasında... Terör örgütünün Kandil Dağı’ndaki elebaşları Murat Karayılan, Cemil Bayık, Hüseyin Fehman’ın Amerikalılarla anlaşıp, sadece beş kişiyi askerî operasyon yapacak güçlere teslim edeceklerine dair söz verdikleri ileri sürülüyor. Bu beş kişinin kim olduğuna dair bilgiler ise dile getirilmiyor. Ama terör örgütünü yöneten birincil kişiler olmadığının altı çiziliyor.

Geçtiğimiz hafta Kuzey Irak’taki Kandil Dağı’nda teörr örgütü PKK’nın Avrupa’daki kasası olarak biline Rıza Altun’un da hazır bulunduğu bir toplantıda bir intihar eylemi gerçekleştirildi. İddiaya göre bu eylem operasyondan haberdar olan; ancak diğer elebaşlara haber vermeyenlere karşı yapılmıştı. Fakat “hain” elebaşıların toplantıya katılmaması ve katılanların toplantıyı erken terk etmesi saldırıyı başarısız kılmıştı. Terör örgütü PKK, patlamayı Murat Karayılan’ının ağzından yalanladı. Ancak örgüt içindeki intikam yeminleri ve tartışmalar henüz durulmuş değil.

Bir taşla birkaç kuş!

Terörist Murat Karayılan’ın görüştüğü iddia edilen Amerikalı komutandan “kelle koparma” operasyonuna karşılık Türkiye’nin sınır ötesi operasyon yapmaması konusunda söz aldığı savunuluyor. Amerika’nın Türkiye ile birlikte yapmayı planladığı operasyona üçüncü güç olarak dâhil olan PKK’nın bir taşla iki kuş vurduğu da ortaya atılan diğer iddialar arasında. Terör örgütü, böylece hem büyük bir operasyona maruz kalmayacak hem de zaten çıbanbaşı olan bazı komutanlardan bu vesileyle kurtulmuş olacaktı.

Türkiye, daha önce PKK konusunda ABD ile yürütülen çalışmalar çerçevesinde istediği 148 kişilik terörist listesini Amerikalılar vermişti. Remzi Kartal, Züyebir Aydar, Murat Karayılan, Cemil Bayık, Mehmet Ali Yiğit, Abdullah Hicap, Rüstem Cudi, Bergüzar Dumlu, Bozan, İbrahim Hüseyin, Ayfer Kordu, George Aryo, Cemal Şamoyan, Ömer Halep, Ferhat Abdi Şahin, Rıza Altun, Nizamettin Toğuç, Nilüfer Koç gibi isimler yer alıyordu.

Ancak bu listeye yönelik şimdiye kadar hiçbir operasyon yapılmadığı gibi söz konusu şahısların tam olarak nerede olduğu da bilinmiyor. Bir kısmının Avrupa ülkeleri ile Kandil arasında mekik dokuduğu ileri sürülüyor. Bilindiği gibi terör örgütü yöneticilerinin “paket” şeklinde teslimi daha önce de gündeme gelmişti. Hatta operasyon ilk etapta teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın kardeşi ve şu anda PKK dışında duran Osman Öcalan’la başlayacaktı.

Aksiyon dergisi

Bu haber 697 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,775 µs