En Sıcak Konular

MGK 28 Şubat’ın tutanaklarını göndermedi

3 Eylül 2013 08:38 tsi
MGK 28 Şubat’ın tutanaklarını göndermedi
28 Şubat darbesinden 16 yıl sonra cunta yargı önüne çıktı. İlk duruşmaya bir numaralı sanık emekli Orgeneral Karadayı rapor bildirerek katılmadı.

28 Şubat sürecinde, hükümeti devirmeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla 37’si tutuklu 103 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması başladı. Ankara 13. Ağır Ceza’da görülen davaya tutuklu sanıkların tamamı katılırken tutuksuz isimlerden davanın 1 numaralı sanığı dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ile birlikte 6 sanık rapor sunarak mazeret bildirdi.
 
İsim tespitinin ardından dosyaya gelen evraklar okundu. Ankara TMK10. madde ile Görevli Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili’nin Milli Güvenlik Kurulu’ndan istediği ancak devlet sırrı gerekçesiyle gönderilmeyen belgeler istenmişti. Yaptığı açıklamayla belgelerin istenmesi durumunda göndereceğini belirten MGK Genel Sekreterliği tutanakları göndermedi.
 
Mahkemenin talebine MGK Hukuk Müşavirliği tarafından “Tutanakların açıklanmasına yönelik bir imkan bulunmadığı ifade edilerek’’ olumsuz yanıt verildi. 54. hükümetin istifasına ilişkin dilekçe örneğinin mahkemeye ulaştığı görüldü. 14Mart 1997 tarihli 28 Şubat dönemi genelgesinin daha sonra Başbakanlık tarafından kaldırıldığına dair yazı geldiği ifade edildi.
 
Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal’ın ara vermesine izin vermeyen avukatlar davanın usulsüz olarak açıldığını savundu. 28 Şubat hakkında daha önce İstanbul’da verilen bir takipsizlik kararı olduğunu savunan avukatlar, iddianameyi hazırlayan Savcı Mustafa Bilgili’nin kararı veren mahkemeden izin almadan soruşturma açtığını savundu.
 
‘DGM etkin soruşturma yürütmedi’
 

Sanık avukatları, 28 Şubat sürecine ilişkin daha önce takipsizlik kararı verildiği argümanına sarıldı. Savcı Kemal Çetin ise Hasan Celal Güzel’in suç duyurusu üzerine açılan soruşturmada Ankara DGM Başsavcılığı’nce etkin soruşturma yürütülmeden takipsizlik kararı verildiğine dikkat çekti.
 
Çetin, bu durumun o dönem yürürlükte olan CMK tarafından soruşturma engelinin ortadan kaldırdığını dile getirdi. 28 Şubat için yüzlerce suç duyurusu olduğunu ifade eden Çetin, CMK 173. maddesinin sadece Güzel için uygulanabileceğini ifade etti. 2013’te İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin “soruşturma devam ettirilmeli” kararının doğru olduğunu belirten Çetin, talebin reddedilmesini istedi. Çetin, Karadayı’nın hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs ettiğini kaydederek bunun görev suçu olmadığını ve Yüce Divan’ın görev alanına girmediğini ifade etti.
 
Doğan münakaşa etti
 
Orgeneral Çetin Doğan savunmasına ilişkin beyanlarda bulunmak isteyince avukatlarca uyarıldı. Avukatlar, Doğan’a iddianamenin henüz okunmadığını hatırlattı. Doğan’la sanıklar arasında ara sıramünakaşaların yaşandığı da görüldü. Karadayı’nın avukatı Erol Aras ise,müvekkilinin Genelkurmay Başkanı olduğunu hatırlatarak, Yüce Divan’da yargılanması talebini yineledi.
 
Reddi hâkim talebine ret
 
Tutuklu sanık Kenan Deniz’in avukatı Mustafa Bir söz alarak 28 Şubat soruşturmasında yer alan hakim Hakan Oruç’un kovuşturma aşamasında hakimlik yapamayacağını iddia etti. CMK 23.maddede bu durumun anlatıldığını kaydeden Bir, hakim Oruç’un soruşturma aşamasında müvekkilinin tutukluluğunun devamına karar verdiği belirterek reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme ise sanık avukatlarının reddi hakim talebini reddetti.

Bugün
 



Bu haber 572 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,774 µs