En Sıcak Konular

Petrole Mısır darbesi

2 Eylül 2013 15:43 tsi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Mısır’ın petrol üretiminin dünya üretiminin yüzde 1’inden daha az olmasına rağmen fiyatlara etkisinin yüzde 10 olduğunu söyledi.



Bir TV kanalında konuşan Yıldız, Mısır ve Suriye’nin enerjiye etkisi nasıl olduğunu şu sözlerle anlattı:

“Mısır’da darbe öncesi ham petrol 103 dolardı, şimdi 113 dolar. Üç gün önce 117 doları gördü. Süveyş Kanalından günlük 5 milyon varil ham petrol geçiyor. Mısır’ın ham petrol üretimi dünya üretiminin yüzde 1’inden daha az olmasına rağmen fiyatlara etkisi yüzde 10 oldu. Yalnızca bu 10 dolar artışla yıllık gelirleri 50-100 milyar dolar artan ülkeler var. Üretici ve tüketici ülkeler arasında olan denge bu olaylarla sarsılıyor. İsteğimiz, ham petrol fiyatlarının sürdürülebilir ve daha düşük seviyelere, 100 dolar seviyelerine inmesidir.”

Mısır ve Suriye’nin Türkiye'deki fiyatlara da etkisinin olduğunu kaydeden Yıldız, "Bunun yanında dövizdeki artışın da etkisi olmuştur. Çünkü biz dışarıdan enerji kaynaklarını dolarla alıp tüketiciye TL’yle satan bir ülkeyiz. Türkiye bu anlamda bankacıların dediği gibi açık pozisyonda kalan bir ülkedir. Dövizin her yükselmesi bizi olumsuz etkiliyor. Ham petrolün ve dövizin artması, fiyatların bizim istemediğimiz rakamlara gelmesine sebep oluyor. Enerji piyasası en ufak bir dalgalanmayı kabul etmiyor. Mısır’daki istikrarsızlığın Türkiye enerji maliyetlerine faturası 300 milyon dolar olmuştur. Ancak ben bunların sürdürülebilir olmadığını düşünüyorum" dedi.

Yıldız, doğalgaz fiyatları ile ilgili olarak da şunları kaydetti:

“Enerjide maliyetlerimizin artığını herkes biliyor. Şu anda doğalgaz maliyetleri, döviz fiyatları ve ham petrol fiyatlarının arttığı bir süreçteyiz. Biz bunları yerli kaynaklarla dengeleyerek vatandaşlarımıza yansıtmıyoruz. Biz olabildiğince bunda ısrarlı olmaya çalışıyoruz. 28 AB ülkesi arasında doğalgazı en ucuz alan ülke biz değiliz, ama tüketiciye en ucuz satan ülke biziz. Bu, yerli kaynaklarımızı harmanlayarak oluyor. Biz su kaynaklarımızı harekete geçirmiyor olsaydık, artan bu maliyetleri fiyatlara yansıtmak durumunda kalırdık.”



Bu haber 665 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,256 µs