En Sıcak Konular

Maliki’yi geldiği gibi gönderin!

7 Ağustos 2007 12:28 tsi
Maliki’yi geldiği gibi gönderin! Irak Başbakanı, Kuzey Irak, PKK ve Kerkük sorunlarının konuşmak için Ankara’da. Bu görüşmelerden bir şey çıkar mı? İşte o çok tartışmalı. Zira Maliki ayakta bile duramıyor. Batı’nın ve Bağdat’ın isteği, Türkiye’ye ‘Irak Kürtl

Türkiye artık baygınlık verecek süredir Kuzey Irak’a yönelik bir operasyonun etrafında dönüp duruyor. Bu döngünün yarattığı bıkkınlık sadece operasyon için değil, konuyla ilgili tüm tarafların aylardır hatta yıllardır aynı şeyleri söyleyip, söylediklerini umursamamasından kaynaklanıyor.

Ankara da dönüp dolaşıp aynı noktaya geliyor; Operosyan yapılsın mı yapılmasın mı? Ancak kısa süre önce bu sorunun yanıtında ağırlık harekatın yapılmasına kayıyor. Araya seçim girdiğinden yine öteleniyor ama gündemdeki yerini kaybetmiyor.

Nihayet Irak Başbakanı Maliki Ankara’ya geliyor. Şimdi beklenen, Bağdat hükümetinin Kerkük, Kuzey Irak ve terörist PKK konusunda adım atması.

Bunun için üzerinde uzun süredir çalışılan bir güvenlik anlaşmasının imzalanması bekleniyor.
Bu anlaşmaların maddeleri şu ana kadar net biçimde kamuoyuna yansımış değil. Ancak hep söylenen şu ki, Maliki’ye “ne yapıyorsan yşimdi zamadır. Sonra biz yaparız” denecek olması.

Maliki ayakta zor duruyor!

Nuri el Maliki yönetimindeki Bağdat hükümeti başından beri zaten “kukla hükümet” olarak tanımlanıyor ama durum bu merkezden de daha kötü bir durumda aslında.

Maliki hükümeti en zayıf günlerini yaşıyor. Kuzey Irak bir yana, kendi oturduğu Bağdat’ta dahi düzen ve hakimiyet sağlayamıyor. ABD olmasa şu an Maliki’nin adı bile ortada kalmazdı. Ancak bu desteğin de bir sınırı var.

Geçtiğimiz hafta sonu hükümetin altı bakanı istifa etti. Yine hükümette yer alan ve güçlü konumda bulunan Şii bakanlar da hükümette sadece bulunuyorlar. Başbakan ve hükümetle ilişkilire sıfır noktasında.

Yetmezmiş gibi önceki başbakanlardan İyad Allavi’nin kabine üyeleri de bakanlar kuruluna bile katılmıyor. Parlamentoda güçlü bir desteğe sahip bu bakanlar.

Maliki hükümetinin parlamentodaki dayanağı da yere sağlam basmıyor. Yani rahatlıkla denebilir ki Maliki’nin kendi partisinden ziyade Irak’ta güvenebileceği tek odak Kuzey Irak’taki Kürtler!

ABD’ye gelince. Washington’da Maliki’den pek memnun değil. Şimdilik “performansınız zayıf” sözcükleriyle kendisini ikaz etmiş bulunuyor ama belli ki koltuğun ABD ayağı da sallanıyor.

Ankara nereye bakmalı?

İşte Ankara bugün en hassas konularından birini bu Maliki’den çözüm isteyerek gündeme getiriyor. Çok belli ki Maliki hükümeti Türkiye’nin isteklerini yerine getirebilecek siyasi güce sahip olmadığı gibi “fiziki” güce de sahip değil.

Maliki ne kadar daha Bağdat koltuğuna sahip olabilir bilinmez ama o süre içinde Kürtlere dayanmak zorunda! Ve onlara rağmen PKK’ya karşı haraketlenmesi oldukça zor.

Hele ne ABD’nin ne de Kürtlerin böyle bir arzusu olmadığını bildiğimiz düşünülürse. Peki o zaman ne olacak?

Türkiye kime gidecek? Burada yine dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü açık biçimde seziliyor ki, ABD ve Bağdat, PKK konusunda Ankara’yı bölge kürtlerine doğru itiyor.

İstenen Ankara’nın bölge kürtleri ile doğrudan temas kurması ve buradaki Kürtleri meşrulaştırmak! Bu tablodan Türkiye’nin “Irak Kürtleri ile ilişki kurmadan sonuç almak mümkün değil” sonucuna varmasını umuyor ve istiyorlar.

Peki Ankara’nın tercihi ne olacak? Maliki’nin Ankara’ya davet edilerek bir metin imzalamaya zorlanması “diplomatik adımların tüketilmesi”ne yönelikse tali bir adım ve doğru.

Peki sonra? Sonrası netameli. Ankara ya “Kurdun boynu niye kalın” diye kendine soracak ya da bölge Kürtleri ile görüymekten başka çok ince bir formül bulacak!
www.iyibilgi.com



Bu haber 465 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,442 µs