En Sıcak Konular

Mayınların altından petrol fışkırdı

7 Ağustos 2007 11:15 tsi
Nusaybin'de, Suriye sınırının sıfır noktasında mayınların temizlendiği alanlara açılan 25 kuyunun 21'inden petrol çıktı. Kuyulardan günde 2 bin 400 varil petrol çıkarılıyor

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü, Suriye sınırının sıfır noktasında mayınların temizlendiği alanlara açtığı 25 kuyudan 21'inde petrol buldu.
TPAO, 2005'te Mardin Nusaybin'de Suriye sınırına sıfır noktasında bulunan mayınlı alanlarda başlattığı petrol arama çalışmalarında başarıya ulaştı. Tel örgülerle çevrili ve kırmızı renkli "mayın" yazılı levhaların asıldığı Çamurlu, Batı Kozluca ve Sınırtepe bölgelerinde açılan 25 kuyudan 21'inde petrol bulunurken, güvenlik güçlerinin görev yaptığı karakolların bahçelerine de petrol aramak için kuyu açıldı. 6 karakolun bahçesine açılan kuyulardan da günde 50 varil petrol üretimi elde edildi.
Sınırda açılan kuyulardan günde 2 bin 400 varil petrol çıkarılırken, Türkiye'nin kendi topraklarına giden damardan petrol çıkardığını gören Suriye de, hemen her kuyunun karşısına bir kuyu açarak petrol çıkarmaya başladı.


'Odamızı da kazın'
TPAO Batman Bölge Müdürü Bayram Kara, bölgede 10 kuyu daha açmayı hedeflediklerini belirterek, "Bazı karakol bahçelerine de kuyu açtık. Güvenlik görevlilerimiz bize büyük kolaylık sağlıyor. Karakolda görev yapan bazı komutanlarımız, 'Eğer petrol varsa, odalarımızı kazıp petrol aramanız için vermeye hazırız' diyor. Bu da işimizi kolaylaştırıyor. Mayınların temizlenmesiyle bölgede kuyu sayımızı artırmayı hedefliyoruz" dedi.
TPAO'nun mayınlı alanlarda açtığı kuyularda petrolün yanı sıra doğalgaz da çıkarılırken, bu doğalgazın 30 bin metreküpünün satıldığı, 15 bin metreküplük bölümünün de TPAO'nun bazı kuyularında kullanıldığı kaydedildi. Kuyulardan çıkarılan bu doğalgazın Mardin Çimento, Mersan Kireç ve Nusaybin YİBO'ya verildiği de dile getirildi.
Bu arada, mayınlı alanlardaki otlara Suriye tarafından alev sıçraması ihtimaline karşı hemen her gün otlar biçilerek temizlenmeye başlandı. Yetkililer, çıkabilecek bir yangının büyümesi halinde mayınlı alanlarda söndürme çalışmalarının imkansız olduğuna, bu nedenle otların biçildiğine dikkati çekti.


 Yılda 876 bin varil petrol

TPAO, Suriye sınırında iki yıldan bu yana açtığı 25 kuyudan 21'inde petrol çıkarıyor. Son dönemde bu kuyulardan elde edilen petrol miktarında dikkat çekici bir artış yaşandı. Sınırda yapılan sondaj çalışmaları sonucunda günlük 1750 varil (1 varil yaklaşık 0.7 tona denk geliyor) olan üretim 2 bin 400 varile kadar çıktı.
TPAO yetkilileri, söz konusu üretim artışını hem sondaj çalışmalarının yoğunlaşmasına, hem de artan hava sıcaklıklarına bağladı. Yetkililer kuyulardan petrol çıkarmanın sıcak havalarda artan "akışkanlık" nedeniyle kolaylaştığını ifade etti.
Suriye sınırında yıl boyunca aynı kapasitede üretim yapılması halinde, kuyuların yıllık üretime katkısı 876 bin varile denk geliyor. Yetkililer, enerji tüketiminin gösterdiği artış dikkate alındığında bu üretim miktarının küçümsenemeyecek boyutta olduğunu ifade ediyor.
TPAO yetkililerine göre, Türkiye 2006'da 6 milyon 863 bin 457 varil ham petrol üretimi yaptı. Bu rakamın 2007'de 7 milyon 158 bin 940 varile ulaşması bekleniyor. Türkiye yılda yaklaşık 30 milyon ton petrol tüketiyor. Ancak geçen yılın verilerine göre üretimin tüketimi karşılama oranı yüzde 15'te kalıyor.

Milliyet



Bu haber 321 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,936 µs