En Sıcak Konular

İpekböceği cennetini zehir tarlasına çevirdiler

1 Eylül 2013 09:36 tsi
İpekböceği cennetini zehir tarlasına çevirdiler Diyarbakır’ın verimli Hevsel Bahçeleri’nde bir dönem Bursa’yla yarışan ipekböcekçiliğinin yanı sıra sebze ve meyveciliğin yerini PKK’nın Hint kenevirleri aldı.

Terör örgütü PKK, 30 yıl öncesine kadar Bursa’yla birlikte ipek böcekçiliğinin merkezi olan Diyarbakır’daki Hevsel Bahçeleri’ni Hint keneviri tarlasına çevirdi. Uyuşturucudan büyük gelir elde eden PKK, Dicle nehri kenarındaki verimli topraklar üzerindeki ipekböcekçiliğinin yanı sıra sebze ve meyve yetiştiriciliğine darbe vurdu.
 
BURSA’YLA YARIŞIYORDU
 

Dicle Üniversitesi’nden Dr. Ahmet Taşğın’ın araştırmasına göre Türkiye’nin ipek üretiminde merkezi olan Bursa’nın yıllık ipek kozası üretimi bir milyon kilo iken resmi rakamlara göre 1930’lu yıllarda Diyarbakır’daki pek kozası üretimi de aynı seviyede. 1980’lere kadar iç piyasa ihtiyacını karşılamanın yanı sıra İran, Irak ve Suriye’ye ipek ihraç eden Diyarbakır’da merkez başta olmak üzere Lice, Silvan,Hazro ve Kulp’taki ipekböceği alanları PKK tarafından kenevir tarlaları haline dönüştürülmüş durumda.
 
Hevsel Bahçeleri’ne iki ayda bir operasyon
 
Bugün'de yer alan habere göre; PKK, Hevsel Bahçeleri’nden yıl içinde iki ya da üç defa kenevir hasadı yapıyor. Diyarbakır Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından bu yıl iki ay arayla iki defa operasyon düzenlenen Hevsel Bahçeleri’nde kenevirlerin yeniden hasat haline geldiği tespit edildi. Son iki yıl içinde sadece Hevsel Bahçeleri’ne düzenlenen operasyonlarda bir milyon iki yüz bin kök kenevir imha edildi.
 
 

Bu haber 691 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,944 µs