En Sıcak Konular

Erdoğan ya tazminat ya da kınama alacak

7 Ağustos 2007 11:10 tsi
Erdoğan ya tazminat ya da kınama alacak Başbakan aleyhinde "Yusuf Bozkurt Özal'ın Süleymaniye Camii Haziresi'ne defnedilmesi kararını iptal eden Danıştay'ın kararını uygulamaması nedeniyle açılan davayı iptal eden yerel mahkeme kararını" Yargıtay bozdu.

Erdoğan'a Özal tazminatı yolu

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Yusuf Bozkurt Özal'ın Süleymaniye Camisi Haziresi'ne defnedilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararını iptal eden Danıştay kararının gereğini yerine getirmediği iddiasıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aleyhine açılan tazminat davasını reddeden yerel mahkeme kararını bozdu.

Avukat Tezcan Çakır, yargı kararının uygulanmaması sonucu manevi zarara uğradığı iddiasıyla Erdoğan aleyhine 25 bin YTL'lik manevi tazminat davası açmıştı. Ankara 26. Asliye Hukuk Mahkemesi, Danıştay kararının yerine getirilmesi için Başbakanlık tarafından gerekli yazışmaların yapıldığı ve Erdoğan'ın olaydan kişisel olarak doğrudan sorumlu tutulmasının hak ve adalete uymayacağı gerekçesiyle davanın reddine karar vermişti.

Alınan bilgiye göre, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Çakır'ın temyiz istemini sonuçlandırarak, yerel mahkeme kararını 2'ye karşı 3 üyenin oyuyla bozdu.

Hürriyet

Yüksek mahkemenin kararında, Özal'ın 9 Ocak 2001 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla Süleymaniye Camisi Haziresi'ne defnedildiği anımsatıldı. Çakır tarafından açılan dava sonucunda Danıştay 10. Dairesi'nin söz konusu Bakanlar Kurulu kararını iptal ettiği ve kararın kesinleştiği anlatılan kararda, karın tebliğinden sonra Başbakanlık tarafından ilgili yazışmaların yapıldığı kaydedildi.

“Tebligat tarihinde Başbakan”

Kararda, Başbakan'ın Anayasa'nın 112 ve 138. maddelerinde yer alan görevlerine değinildikten sonra, İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 28. maddesi uyarınca da idarenin Danıştay, bölge idare, idare ve vergi mahkemesi kararlarına göre 30 gün içinde eylemde bulunma ve işlem tesis etme zorunluluğu bulunduğuna işaret edildi. Ceza hukuku yönünden yargı kararlarını yerine getirmemenin suç sayıldığı anlatılan kararda, uygulamada da yargı kararlarını yerine getirmeyenlerin tazminatla sorumlu tutulacağının kabul edildiği ifade anımsatıldı.

Kararın Başbakanlığa tebliğ edildiği tarihte Erdoğan'ın Başbakan olduğu anımsatılan kararda, yasada öngörülen 30 günlük süre içinde kararın yerine getirilmesi için işlem tesis edilmediği ve yargı kararının uygulanmadığı belirtildi.

Kararda, “Yargı kararını uygulamak durumunda bulunanların, kararın eksikliğini ya da yanlışlığını tartışma yetkileri bulunmadığı gibi bu kararları eksik uygulamaları, uygulamış gibi davranarak işleme yapay bir görüntü vermeleri de kararın uygulandığı sonucunu doğurmaz. Kararın 30 gün içinde uygulanmamış olması, kişisel sorumluluk için yeter sayılmaktadır” denildi.

“Kararın uygulanmasını istedi ama...”

Erdoğan'ın kararın uygulanmasını sağlamamakla birlikte, ilgili birimler ve Süleymaniye Camisi Haziresi'nin sahibi Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün bağlı olduğu Devlet Bakanlığı'ndan kararın uygulanması konusunda gerekli işlemlerin yapılmasını istediğine işaret edilen kararda, 30 günlük sürenin bu yazışma ve işlemler için yeterli olmayabileceğinin göz önüne alınması gerektiği kaydedildi. Kararda, idari yargı kararının uygulanması gereken 30 gün içinde Özal'ın cenazesinin mezardan çıkarılması ve başka yere nakledilmesi için yeterli olmayabileceği gözetilerek, Erdoğan'ın sorumluluk ölçüsünün belirlenmesi gerektiği ifade edildi.

Kararda, Borçlar Kanunu'nun 49/3. maddesinde yer alan “Hakim, bu tazminatın ödenmesi yerine diğer bir tazmin sureti ikame ve ilave edebileceği gibi tecavüzü kınayan karar vermekle yetinebilir ve bu kararın basın yoluyla ilanına hükmedebilir” düzenlemesinin de gözetilerek, hüküm kurulması gerektiğine işaret etti.
Bozma kararına katılmayan 2 üye, yerel mahkeme kararının usul ve yasaya uygun olduğunu belirterek, onanmasını istediler.

Başbakan Erdoğan'ın avukatının karar düzeltme isteminde bulunma hakkı var. Bu istem de 4. Hukuk Dairesince karara bağlanacak. İstem reddedilirse dosya yerel mahkemeye gidecek.
Yerel mahkeme ilk kararında direnir ve bu kararda temyiz edilirse dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na gelecek.



Bu haber 383 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,419 µs