En Sıcak Konular

CHP Türkiye nüfusunu ne kadar temsil ediyor?

7 Ağustos 2007 10:04 tsi
CHP Türkiye nüfusunu ne kadar temsil ediyor? Milliyet Gazetesi yazarı Meral Tamer, bugünkü yazısında CHP lideri Baykal'a sitemini sürdürüyor. Tamer'in yazısında verdiği rakamlardan yola çıkarak, "demokrasinin ve halkı temsilin yılmaz savunucusu" CHP'nin Türk halkını ne derece temsil ettiği soru

Tamer'in bugün köşesinde verdiği rakamlara bakarak %44.9'u 25 yaşın altında olan bir ülkeyi, 45 yaşın altında yalnızca 15 vekili (CHP'nin toplam vekil sayısının %15.1'ine denk geliyor) olan CHP'nin ne kadar temsil edebildiği sorusunu soralım dedik.

İşte rakamlar...

Meral Tamer'in yazısı

Ha Baykal, ha Gökçek! Ne fark var? (2)

Türkiye nüfusunun % 80'i, 50 yaşından genç. CHP'li milletvekillerinin % 75'i, 50 yaşın üzerinde

Kimi okurlarım cumartesi günkü yazım nedeniyle ateş püskürüyorlar:

Efendim ben Ankara'yı susuzluğa mahkum eden Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile CHP lideri Deniz Baykal'ı nasıl aynı kefeye koyup "Ha Baykal, ha Gökçek, ne fark var?" diye yazı yazabilirmişim?

Ankara'nın su sıkıntısı yıllardır ortadayken Gökçek, bir uzmanlar heyeti kurup rapor mu yazdırmış?
Yerinde inceleme yapacak yetkili ekipler mi kurmuş?

Konunun Belediye Meclisi'nde görüşülmesini sağlayıp, (ama iyi, ama kötü) bir oylamayla güven tazelemeye bile gerek görmemiş!

Neyi araştıracaklar?

Oysa seçimlerden 3 gün sonra toplanan CHP Merkez Yönetim Kurulu seçim sonuçlarının, parti dışından profesyonel 2 bağımsız komisyon tarafından incelenmesini kararlaştırmış. Siyaset ve iletişim bilimi dallarında uzmanlaşmış üniversite öğretim üyelerinden oluşacak komisyonların görev alanları şöyle belirlenmiş:

1. Komisyon: Seçim sonuçlarını etkileyen siyasi, ekonomik ve sosyolojik boyutları ayrıntılarıyla değerlendirip -grafik ve harita formatları da kullanılarak- raporlayacak.

2. Komisyon: CHP'nin seçim stratejisi, halka yapılan vaatler, propagandanın etkinliği, parti örgütünün seçimlerde izlediği çalışma yöntemleri, bu süreçte CHP'nin hata ve noksanları irdelenip değerlendirildikten sonra raporlanacak. (Detaylar CHP'nin internet sitesinde)
Okurlarım kusura bakmasınlar ama, gerçekler ayan-beyan ortadayken, avuç dolusu para karşılığı bu tür raporlardan sonuç beklemek, ancak üst yönetimi 70'lerine merdiven dayamış, kasasında bol parası olan, genel merkezini holdinglere taş çıkartacak bir gökdelen yavrusuna taşımış, halktan kopuk bir partinin yapacağı iştir. Ve bana göre Gökçek'in kuraklık savunması kadar abesle iştigaldir.

CHP'lilerin yaşları

Cumartesi günü milletvekilleri yemin ederken, Kanal 24'te ekranın bir köşesinde vekillerin doğum tarihleri ve eğitim durumları da görülebiliyordu. CHP üst yönetimi nasıl da yaşlanmış:
Genel Sekreter Önder Sav 70 yaşında.
Ali Topuz 75 yaşında. Deniz Baykal 69, Birgen Keleş ve Mustafa Özyürek 68, Eşref Erdem ve Onur Öymen 66 yaşında. CHP'nin "yeni yıldızları" Necla Arat 67, Derviş Günday 66 yaşında.
Dün asistanım Özlem'le birlikte üşenmedik, CHP'li 99 milletvekilinin (DSP'li 13 milletvekili hariç) yaş ortalamalarını hesapladık. Nüfusunun % 80'i 50 yaşın altındaki toplumumuz için, vahim bir tablo çıktı ortaya: CHP'li milletvekillerinin % 75'i 50 yaşın üzerinde!
Yaş gruplarına göre ayrıntıya inersek...
CHP'li 99 milletvekili:

30 - 35 yaş: Yok
36 - 40 yaş: 1 kişi
41 - 45 yaş: 14 kişi
46 - 50 yaş: 11 kişi
51 - 55 yaş: 25 kişi
56 - 60 yaş: 24 kişi
61 ve üzeri: 24 kişi
2004 yılı verilerine göre Türkiye nüfusunun yaş gruplarına göre dağılımı:

0 - 24 yaş: % 44.9
25 - 49 yaş: % 36.4
50 - 64 yaş: % 10.9
65 - 79 yaş: % 5.9
80 yaş ve üzeri: % 1.9
CHP ideolojisiyle, programıyla, siyaset yapma biçimiyle, kadro yapısıyla, Türk toplumunun çok gerisinde kalmıştır. CHP'li seçmen bunu idrak etmek zorundadır.

mtamer@milliyet.com.tr

Milliyet



Bu haber 279 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,758 µs