En Sıcak Konular

Vitrinde kırmızı plaka heyacanı

7 Ağustos 2007 09:09 tsi
Vitrinde kırmızı plaka heyacanı 2. Erdoğan hükümeti kabinesinin ilkinden yalnızca 5 ya da 6 bakan bulunduracağı yolunda söylentiler devam erken, 2. Erdoğan hükümetinin olası isimlerinin Köşk adayına göre belirleneceği düşünülüyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yeni kabineyi ne zaman Çankaya Köşkü'ne sunacağı merak konusu oldu. Erdoğan'ın Köşk çıkışı "anayasal takvimi kullanma" vurgusu, tartışmayı alevlendirdi. AK Parti'de aralarında grup başkan vekilleri Salih Kapusuz, Sadullah Ergin ile bazı bakanların da bulunduğu isimler hükümet listesinin yeni cumhurbaşkanına sunulmasından yana.

Gerekçe ise Sezer'in veto edeceği bazı bakan adaylarının işin başında yıpratılması kaygısı. Cumhurbaşkanı Sezer'in son dönemdeki icraatlarına işaret eden Sadullah Ergin, "Sayın Cumhurbaşkanı'mız, istifa etmiş hükümetin kararname sunmasına sıcak bakmıyor. Kendisi de görev süresini tamamlamıştı. Dolayısı ile kabine listesinin yeni cumhurbaşkanına sunulmasını kendisi de arzu edebilir." dedi.

Grup başkan vekillerinden Faruk Çelik ise yeni hükümetin Cumhurbaşkanı Sezer'e sunulabileceği görüşünde. Çelik'in tahmini, "Liste sunulur ve veto olmaz." yönünde. Bu tartışmalar sürerken Meclis başkanlığı seçim süreci hızlandırıldı. AK Parti, beş günlük süresi bulunan TBMM başkanını bir günde seçtirerek bir an önce yeni cumhurbaşkanının koltuğuna oturmasını istiyor.

Başbakan Erdoğan, parti içi istişarelerden sonra önce TBMM başkanı ve cumhurbaşkanı adayını netleştirecek. Bakanlar Kurulu listesinin de Köşk adayının belli olmasının ardından Çankaya Köşkü'ne sunulması bekleniyor. Başbakan Erdoğan'ın bekletme yerine yeni kabine listesini Sezer'e sunması durumunda takvim şu şekilde işleyecek: Köşk'ün onayından en geç bir hafta sonra hükümet programı Meclis Genel Kurulu'nda okunacak. İki tam gün geçtikten sonra ise program görüşülecek. Güven oylaması ise bir tam gün sonra yapılacak. Yani listenin Köşk'ten çıkmasından 10 gün sonra hükümet güven oyu alarak görevine başlayabilecek.

Zaman

Kabineye yeni isimler

Yeni hükümette eski bakanlardan 5 ya da 6'sının yerini koruyabileceği belirtiliyor. Gül'ün Köşk adayı olması durumunda Dışişleri Bakanlığı'na Ali Babacan düşünülüyor

 AKP kulislerinde yeni kabinede eski bakanlardan 5-6'sının yerini koruyabileceği, bu isimlerin dışında geniş çaplı bir revizyona gidilebileceği belirtiliyor.

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni hükümet kurma görevi almasının ardından kulislerde yeni kabinede hangi isimlerin yer alacağı tartışmaları alevlendi.


Vitrin isimler

Kulislerde Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı olması durumunda Dışişleri Bakanı koltuğuna Devlet Bakanı, Başmüzakereci Ali Babacan'ın oturtulacağı belirtilirken Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın yerine ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde Erdoğan'ın Genel Sekreterliği'ni yapan Sivas Milletvekili Mustafa Açıkalın'ı getirebileceği konuşuluyor. Açıkalın, aday olmayan Devlet Bakanı Abdüllatif Şener'in yerine Sivas 1'inci sıraya konulmasıyla dikkat çekmişti.
Babacan'ın yerine partinin vitrin isimlerinden ekonomist Mehmet Şimşek'in, aday gösterilmeyen Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un yerine ise eski Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan'ın getirilebileceği belirtiliyor.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in Meclis grup yönetimine kaydırılabileceği konuşulurken, Çelik'in yerine Mehmet Sağlam'ın, Şahin'in yerine de Ertuğrul Günay'ın ismi geçiyor.

3 kadın bakan

Kabinede 3 kadın bakanın yer alabileceği belirtiliyor. Bu çerçevede eski Kadın Kolları Başkanı Denizli Milletvekili Selma Kavaf ile Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Edibe Sözen'in ismi gündemde bulunuyor.

Kabineye girebilecek olası diğer isimler şöyle: "Afif Demirkıran, Sait Açba, Mehmet Zeki Özcan, Faruk Çelik, Yaşar Eryılmaz, Cenap Gürpınar."

Milliyet



Bu haber 446 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,219 µs