En Sıcak Konular

Maliki'den önce mesajı geldi: PKK terör örgütüdür

7 Ağustos 2007 08:59 tsi
Maliki'den önce mesajı geldi: PKK terör örgütüdür Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin Ankara zyaretinden önce, Maliki hükümetinin sözcüsü Ali Debbağ'ın açıklaması geldi: PKK terör örgütüdür. Irak yönetimi ortak operasyona yeşil ışık mı yakıyor?


Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin bugün Ankara'ya yapacağı ziyaret öncesinde, Bağdat'tan sıcak mesajlar geldi. Hükümet sözcüsü Ali Debbağ, Irak'ın PKK'yı terör örgütü olarak kabul ettiğini söyledi.
 
 
Irak Başbakanı Nuri el Maliki
 
Amerikan The Washington Post gazetesi de Türkiye'nin, PKK'ya karşı harekete geçilmesi konusunda Irak'ı son defa uyaracağını yazdı. Haberde, Türkiye'nin yakın zamanda Kuzey Irak'a askerî operasyon düzenlemesinin muhtemel olduğu belirtildi. Gazeteye konuşan ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Morton Abramowitz de Washington'ın PKK'ya karşı eyleme geçmek için Iraklı Kürtlere baskı yapmasını istedi.

Irak Hükümet Sözcüsü Ali Debbağ, Maliki'nin gelişinden bir gün önce Ankara'da Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle bir araya geldi. Debbağ, ülkesinin PKK'yı silahlı bir örgüt olarak kabul ettiğini ve yasakladığını kaydetti. Ankara'daki temaslarının ardından NTV'ye konuşan Irak hükümet sözcüsü Debbağ, PKK'nın terör örgütü olduğu yönündeki mesajların Maliki'nin Ankara ziyaretinde de gündeme geleceğini söyledi. Ülkesinin PKK gibi birçok terör örgütüyle de mücadele ettiğini savunan Irak Hükümet Sözcüsü, buna rağmen Türkiye'nin Kuzey Irak'a yönelik sınır ötesi operasyon yapmasına karşı olduklarını, muhtemel bir operasyonun iki ülke ilişkilerini gölgeleyeceğini ifade etti.

Irak Başbakanı Maliki, Sünni grup 'Uyum Cephesi' üyesi 5 bakanın istifası ile sıkıntılı günler yaşarken 'destek aradığı' bölge turuna bugün başlıyor. Maliki, bugün Ankara'da temaslarda bulunacak, ardından da İran'a geçecek. Başbakan Tayyip Erdoğan, PKK'ya karşı 'somut adım atılması' talebini bir kez daha Maliki'ye iletecek. Ancak, uzunca bir süredir üzerinde çalışılan "Terörle Mücadele Anlaşması"nın 'yetiştirilebildiği takdirde' imzalanacağı bildirildi. Anlaşma, bilgi değişimi, uluslurarası yükümlülükler, sınır güvenliğinin kontrolü gibi hükümler içeriyor. Söz konusu metin, Türkiye ile Irak arasında yürürlükte bulunan "Hukuki ve Adli İşbirliği Anlaşması"na ek olarak terörle mücadele konusunda 'hukuki altyapının tamamlanması' açısından önem taşıyor. Ankara'nın Maliki'den bir başka beklentisi ise, Maliki'nin "PKK, terör örgütüdür" biçiminde bir ifadeyi kamuoyunun önünde telaffuz etmesi. Maliki'nin bu yönde bir açıklamada bulunması yüksek bir ihtimal olarak görülüyor. Türkiye, nisan başında PKK konusundaki talep ve beklentilerini Bağdat yönetimine bir nota ile bildirmişti. Irak'tan, geçtiğimiz günlerde Viyana üzerinden Irak'ın kuzeyinde bulunan Erbil'e geçen 'PKK'nın kasası' Rıza Altun dahil, terör örgütü elebaşılarının iadesi istenecek. Ziyaretin Irak Başbakanı Maliki açısından önemi ise, "Ankara'nın desteğini" alacak olması. Erdoğan, Irak'ın siyasal birliği ve toprak bütünlüğünün korunması doğrultusunda Türkiye'nin desteğini Maliki'ye bir kez daha iletecek. Maliki, ekonomi ve enerji alanında Ankara ile işbirliği içinde hareket etmeyi istiyor.

Doğalgaz alanında işbirliği kararının bugünkü ziyaretten çıkması bekleniyor. Bağdat yönetimi, iki ülke arasındaki bütün konuların oluşturulacak bir 'yüksek komisyon' tarafından ele alınmasını istiyor.

Zaman
 



Bu haber 168 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,465 µs