En Sıcak Konular

Gül çekiliyor mu?

7 Ağustos 2007 08:20 tsi
Gül çekiliyor mu?  
TBMM Başkanlığı için az bir süre kala AKP kulislerinde Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığına aday olmayacağı, yerine “ılımlı bir ismin” aday gösterileceği konuşuluyor... Dün yapılan bir toplantıyla Köşk için 5 isim belirlendiği iddia edildi

AKP’de “Gül yerine ılımlı bir ismi Köşk’e çıkaralım” tartışması yaşanıyor. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün, Cumhurbaşkanlığı’na aday gösterilmesi halinde sorun yaşanabileceğine dikkat çeken Erdoğan’a yakın bazı isimler, devletin kurumları arasında birleştirici rol oynayabilecek bir ismin aday gösterilmesini istedi. Gül’e yakın bazı isimler ’aday olmama ihtimali daha yüksek’ diyerek başka bir ismin aday gösterilebileceğine dikkat çektiler.

TBMM Başkanlığı için son 48 saate girilirken AKP kulislerinde Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün aday olmayacağı bilgisi konuşulmaya başlandı. Adaylığı konusunda resmi bir açıklama yapmayarak açık kapı bırakan Gül’ün, Cumhurbaşkanı adayı olmayacağı belirtiliyor. Gül’ün yerine toplumun ve devlet kurumlarının üzerinde uzlaşabileceği ’ılımlı bir kişinin’ aday gösterileceği konuşuluyor. Bu yöndeki düşünceler, Başbakan Erdoğan’a da iletildi. Erdoğan’a yakın bazı isimlerin, Gül dışında bir ismin aday gösterilmesini önerdikleri kaydedildi. Bu görüşün AKP MYK’da da dile getirildiği iddia edildi. MYK üyeleri ise toplantıda Meclis Başkanlığı’nın ele alındığını ancak Köşk seçiminin görüşülmediğine ifade ettiler.

Aktif siyasette kalacak

Gül’ün yakın çevresi, son günlerde sürpriz yaşanabileceğini hatırlatıyor. Parti içindeki istişareleri bekleyen Gül’ün, ’aday olmama’ yönünde eğilim içinde olduğu ifade edilirken, aktif siyasette kalmayı tercih edeceğine vurgu yapılıyor. AKP’de önemli bir isim son gelişmeleri “Gül adaylığını açıklamadı ki çekildiğini açıklasın” diyerek başka bir ismin adaylığının gündeme gelebileceğine dikkat çekti. AKP’de ağırlıklı eğilim, Gül’ün aday olmamayı isteyeceği yönünde ortaya çıkıyor.

vatan

Köşk için 5 isim belirlendi


AKP MYK'da Meclis Başkanlığı için Vecdi Gönül, Cemil Çiçek, Murat Başesgioğlu, Köksal Toptan ve Ertuğrul Günay'ın isimleri öne çıktı. Köşk adaylığı için kararı Gül'ün vermesi gerektiği konuşuldu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün yapılan AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında TBMM Başkanlığı için 5 isim tartışıldı. Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda ise son kararı Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün vermesi gerektiği üzerinde duruldu.

Erdoğan, basına kapalı yapılan toplantıda TBMM Başkanlığı için üyelerin tek tek görüşlerini aldı. Toplantıda TBMM Başkanlığı için Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, eski Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu, eski Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan ve İstanbul Milletvekili Ertuğrul Günay'ın isimleri öne çıktı.

Meclis Başkanlığı ile ilgili son kararın bugün saat 11.00'de yapılacak MKYK ve 16.00'daki grup toplantısının ardından verilmesi benimsendi.

Toplantıda Cumhurbaşkanı adayının kim olması konusu da ele alındı. Erdoğan bu konuda da üyelerin tek tek görüşlerini aldı. Üyeler tarafından Abdullah Gül'ün ismi dışında başka bir isim gündeme getirilmedi. Gül'ün seçilmesinde herhangi bir sorun yaşanmayacağına vurgu yapan bazı üyeler, sonrasında devletin bazı kurumlarıyla yaşanabilecek sıkıntıları dile getirdi. Ancak Köşk'le ilgili net bir karar alınmadı. Üyeler son kararı Gül'ün vermesi gerektiği üzerinde de durarak, "Artı ve eksiler iyi değerlendirilmeli" dedi. Bazı üyeler de, "Seçmen Gül'ün adaylığının devamı için oy verdik, geri adım atmayın diyor. Bunlar da iyi düşünülmeli ona göre bir adım atılmalı" dedi.

Bu arada AKP'nin geçen dönem grup başkanvekilliğini yapan Ankara Milletvekili Salih Kapusuz da başkanlık seçimi işlemlerinin hızla tamamlanması için partilerle uzlaşma arayışına girdi. Kapusuz, aday isimler ortaya çıktıktan sonra partilere bir nezaket ziyaretinde bulunacağını, ilk üç turun aynı gün yapılması konusunda destek arayacağını söyledi. CHP'nin Toptan ve Çiçek'in isimlerine sıcak baktığı belirtiliyor.

 
İlk aday Kamer Genç

TBMM Başkanlığı için adaylığını açıklayan ilk kişi Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç oldu. Geçmişte hem sol hem de sağ partilerden seçildiğini bu anlamda bağımsız olacağını belirten Genç, "Ben iki dönem sosyal demokrat, üç dönem de sağdan geldim. İnanıyorum ki muhalefet de iktidar da seçer bizi. Ama seçmezlerse de kıyamet kopmaz" dedi.

Milliyet



Bu haber 337 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,414 µs