En Sıcak Konular

Rus ordusu yeniden Ortadoğu'ya mı dönüyor?

7 Ağustos 2007 08:13 tsi
Rus ordusu yeniden Ortadoğu'ya mı dönüyor?
Eski Sovyetler Birliği'nin yayılmacı politikalarını izlemekle suçlanan Rus yönetimi, tarihi amacı olan Akdeniz Havzası'na inme konusunda önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Demirperde'nin çöküşünün ardından Rusya ilk defa Ortadoğu'da kalıcı üsler kur

Rus güçleri, yapılan kapsamlı silah anlaşması çerçevesinde Suriye topraklarına yerleşecek


Eski Sovyetler Birliği'nin yayılmacı politikalarını izlemekle suçlanan Rus yönetimi, tarihi amacı olan Akdeniz Havzası'na inme konusunda önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Rusya, Soğuk Savaş'ın ardından ilk defa Ortadoğu'da kalıcı üsler kurma kararı aldı. İsrail'de yayımlanan Yediot Ahronot gazetesinin haberine göre Rusya, Suriye'nn Akdeniz kıyısındaki Tartus ve Lazkiye limanlarını, Rus Deniz Kuvvetleri'nin kalıcı üsleri olarak tekrar faaliyete geçirmeye hazırlanıyor. Suriye yönetiminin de kabul ettiği planın, geçen yıl iki ülke arasında imzalanan büyük çaplı silah anlaşmasının parçası olduğu belirtildi. Gazete, silah anlaşmasında, Rusya ile Suriye arasındaki borç ihtilafının çözülmesinin etkili olduğuna dikkat çekti. Suriye, Rus hükümetine kalan borcunun bir kısmını nakit, diğer kısmını ise, Tartus ve Lazkiye limanlarının, Rus savaş gemilerine kalıcı üsler olarak tahsis edilmesi suretiyle ödeyecek.

İSRAİL TEDİRGİN

Gazeteye konuşan İsrailli yetkililer, Kremlin'in bu adımının, son dönemde ABD ile Rusya arasında füze savunma sisteminden kaynaklanan gerilimle ilgili olduğuna dikkat çekti. Limanların, Rusya'nın bölgedeki çıkarlarını korumasına imkan vereceğini söyleyen bir yetkili, Moskova'nın başta savaş gemileri ve denizaltılar olmak üzere, son iki yılda deniz kuvvetlerini modernize etmek için büyük çaba harcadığını kaydetti.


CASUS GEMİLERİYLE TANINIYORLAR

Rus deniz kuvvetlerinin casus gemileriyle tanındığını da ekleyen yetkili, limanda konuşlanacak Rus güçlerinin, İsrail'e karşı casusluk faaliyetinde bulunmasından endişe edildiğin belirtti. Rusya'nın Akdeniz'deki artan faaliyetleri için, Rus Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Vladimir Masorin'in, “Akdeniz'de mevcut olmak, Karadeniz'deki donanmamız için çok önemli” demişti.


TARİHİ İTTİFAK

Suriye, Soğuk Savaş yıllarından beri Rusya'nın bölgedeki en önemli müttefiki. Suriye'de 35 bin kişinin Rus üniversitelerinden diploma aldığı belirtiliyor. Baba Hafız Esad da Rusya'dan, yekünü 25 milyar doları bulan askeri mühimmat almıştı. Suriye ordusunda 4 bin 600 Rus tankı, 600 Mig ve Sukhoi savaş uçağı, 170 helikopter ve en az 2 denizaltı bulunuyor. Rusya, düşük irtifalı uçuşlara karşı kullanılacak füzeler satmayı da taahhüt etti.


Moskova çevresindeki füze sistemi faaliyette

Rusya'nın başkenti Moskova çevresine yerleştirilen Triumph hava savunma füze sisteminin bugün itibariyle faaliyete geçtiği bildirildi. Interfax Haber Ajansı'nın haberine göre, Rus Hava Kuvvetleri Başkumandanı Albay Alexander Zelin, Moskova'da yapılan açılış töreninde, “Yeni uçaksavar roket sistemi Moskova semalarını koruyacak” dedi.

yenişafak



Bu haber 457 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,718 µs