En Sıcak Konular

Başbakan Erdoğan'ın 7 kriteri

7 Ağustos 2007 08:02 tsi
Başbakan Erdoğan'ın 7 kriteri 

Erdoğan dün Cumhurbaşkanı Sezer ile yaptığı görüşmeye ilişkin olarak, "Çok anlamlı geçti" derken, 60 hükümetin hedeflerini açıkladı ve bu hedefler için 7 temel kriter ortaya koydu.

• Milli geliri öncelikle 10 bin dolara ulaştırmak.

• Daha ileri demokrasiyi geliştirmek.

• Barış ve dayanışma kültürünü daha da geliştirmek.

• Bölgeler arasındaki dengesizliği ortadan kaldırmak.

• Etnik ve dinsel milliyetçiliği zayıflatmak.

• Önyargıları gidermek, toplumsal mutabakatı sağlamak.

• Geleceğe yürüyen bir Türkiye inşa etmek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından 60. hükümeti kurmakla görevlendirildi. Erdoğan, dün saat 11.00'de Köşk'e çıkarak Cumhurbaşkanı Sezer ile 15 dakikalık bir görüşme yaptı. Görüşmeden sonra açıklama yapan Erdoğan, görevlendirme ile birlikte kabine oluşturulması için anayasal takvim süreci içerisinde çalışmaları yapacaklarına ısrarla vurgu yaptı. Erdoğan, önlerinde Meclis Başkanlığı ile Cumhurbaşkanlığı seçimi ve hükümet kurma çalışmalarını bulunduğunu ve bunların hepsinin de içiçe girdiğini belirtirken, kabine kurma çalışmasını en sona koyması dikkat çekti.

Erdoğan, “Anayasal takvim süreci içerisinde çalışmalarımızı yapacağız. Bakanlar Kurulu'nda yeralan isimleri tespit edip sunacağız. Oluşturulacak yeni kabine partinin ilgili kurullarıyla görüşeceğiz, aramıza yeni katılan arkadaşlarımızla değerlendirmeler yapacağız, eksiklikleri gidereceğiz” dedi.

ANAYASAL TAKVİM SÜRECİ İŞLEYECEK

Kabine çalışmalarını istişareye ve müzakereye dayalı olarak yürüteceğini anlatan Erdoğan, kabinenin ne zaman kurulacağına ilişkin sorulara Anayasal takvim sürecini hatırlattı. Erdoğan, “Buradaki öncelikleri arkadaşlarımızla değerlendirip adımları atacağız” dedi.

Başbakan Erdoğan, “Yeni kabineyi yeni Cumhurbaşkanı'na mı sunacaksınız?” sorusuna da aynı cevabı vererek “Anayasal takvimi işleteceklerini” belirtti.

Erdoğan, Meclis Başkanı'nın Perşembe günü seçilme ihtimaline karşılık olarak Çarşamba günü partisinin TBMM'deki grubunu toplayacağını da kaydetti.

Hükümetin kurma görevinin dün alan Başbakan Erdoğan'ın hükümeti kurmak için 45 günlük süresi bulunuyor. Bu süreyi kullanma hakkı bulunan Erdoğan'ın kabineyi sunma süresi 20 Eylül'de sona eriyor.

60. HÜKÜMETİN HEDEFLERİ

4 yıl 8 ay süren 59. Hükümet döneminin tecrübeleri ışığında bazı eksiklikleri giderecek güçlü bir kabine kurmayı amaçladığını anlatan Başbakan Erdoğan, yeni hükümetin Türkiye'yi 2013'e taşıyacak icraatlara imza atacağını kaydetti.

Erdoğan, hedeflere ulaşmak için toplumun hazır olduğunu vurgulayan “Milletimizin özgüveni tamdır. Yeter ki birbirimize şüphe ile değil güven ile bakalım. Bunu başardığımız anda da Türkiye yürüyerek değil sırçama yaparak arzuladığı mesafeleri yakalayacaktır” dedi.

DTP ile MHP'nin Meclis'te tokalaşması ile ilgili konunun hatırlatılması üzerine Erdoğan, “Bu konuda yorum yapmayı gereksiz buluyorum” şeklinde cevaplandırdı.

Atılacak her adımı görüşmem

Erdoğan, bu hafta TBMM Başkanlığı için muhalefet liderleri ile görüşmeyi düşünüp düşünmediğine ilişkin bir soruya da, muhalefetle diyalog halinde olmaya özen gösterdiğini ve seçimlerin hemen ardından liderleri telefonla aradığını hatırlattı. Erdoğan, “Her attığımız adımda da her konuyu görüşmek şart da değil. Hassasiyetim dayanışmaya dayalıdır. Ama bu yüzde yüz her konuya bağlı değildir” dedi.

İlk ziyareti yarım saat sürmüştü

Siirt Milletvekili olarak seçilen Recep Tayyip Erdoğan, yemini ettiği gün, 58. Hükümetin Başbakanı Abdullah Gül istifa etmiş, ardından da aynı gün saat 17'de Çankaya'ya çıkarak 59. hükümetin kurulması için görevlendirilmişti. Erdoğan o gün Çankaya'da Cumhurbaşkanı Sezer ile 30 dakika süren bir görüşme gerçekleştirmişti. Erdoğan görüşmeye ilişkin olarak, "Çok anlamlı geçti" derken, ileride cumhurbaşkanı olacak mısınız sorusuna da, "Yeni hükümeti kurmaktan başka bir düşüncem yok" cevabını vermişti. Erdoğan'ın 2. dönemi için dün çıktığı Çankaya'da Sezer ile yapılan görüşme 15 dakika sürerken, benzer sorularla karşılaştı. Erdoğan'a sorulan sorular, olası kabine değişikliği ile Cumhurbaşkanlığı seçimi oluşturdu.

yenişafak
 



Bu haber 463 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,877 µs