En Sıcak Konular

FT: Gül'ün geleceği belirsiz

6 Ağustos 2007 23:45 tsi
FT: Gül'ün geleceği belirsiz Financial Times gazetesi, Başbakan Erdoğan’ın yeni ekibini kurarken Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün “geleceğinin belirsiz” olduğu öne sürüldü. Gazete, “Belirsizlik, yatırımcıları tedirgin ediyor” görüşünü dile getirdi.

Financial Times gazetesi, “Gül’ün geleceği belirsiz” başlıklı haberinde , “Belirsizlik, yatırımcıları tedirgin ediyor” görüşünü dile getirdi.

Financial Times, “Erdoğan, ekibini kurarken Gül’ün geleceği belirsiz” başlıklı haberinde Başbakan Erdoğan’ın hükümet kurma görevini Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’den aldıktan sonra “Dışişleri Bakanının cumhurbaşkanlığına aday olup olmadığı belirsizliğine karşın ekibini kurma çalışmalarına başlayacağı”nı belirtti.

AKP’nin seçimlerde “ezici bir zafer” elde ettiğini kaydeden gazete, AKP’nin köklerinin “siyasi İslam”da olduğunu vurguladı. Gazete şunları yazdı: “Sayın Erdoğan, ekonomik ve sosyal reform programına güç katmaya, Türkiye’nin bocalayan Avrupa Birliği’ne katılma çabasını canlandırmaya ve Irak’taki savaş nedeniyle zedelenen ABD ile ilişkiyi ele almaya çalışırken kilit görevlere birkaç yeni bakanın getirilmesi bekleniyor.”

Ancak Dışişleri Bakanlığı konusunda ne olacağı belirsizliğinin sürdüğünü belirten gazete, bu görevi 2003 yılından beri yürüten Erdoğan’ın yakın bakanlardan Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda ne yapacağına ilişkin sağlam bir işaret vermediğini kaydetti.

İngiliz gazetesi, “İslamcı hareket ile bağları olan Sayın Gül, Nisan’daki cumhurbaşkanlığı seçimi için AKP’nin adayı idi. Adaylığı ilanı, siyasi bir krizi başlattı ve güçlü askerlerden ülkenin laik anayasasına yönelik, belirtilmeyen bir tehditten söz edilen bir ultimatom gelmesine neden oldu. Kriz, genel seçimlerin öngörülenden dört ay önce 22 Temmuz’da yapılmasına yol açtı.”

-MUHALEFET VE MEDYA UZLAŞI İSTİYOR-

Gül’ün Cumhurbaşkanı olma isteğini gizlemediğini kaydeden gazete, “Türkiye’nin en üstteki sivil görevi geleneksel olarak ya bir general yada da kıdemli laik bir siyasi şahsiyet tarafından üstleniyor” diye yazdı.

Financial Times, muhalefet partilerinin ve medyanın büyük bir bölümünün, hükümet ile laik ve askeri düzen arasında olası yeni bir ihtilafın önlenmesi için AKP’yi uzlaşı bir aday seçmeye çağırdığını belirtirken de “Konuya ilişkin belirsizlik de, yatırımcıları, finansal piyasalar üzerindeki etkisi konusunda tedirgin ediyor” görüşünü dile getirdi.

“Sayın Erdoğan’ın, ulaşı bir aday seçeceğini ima etmesine karşın sanki nihai kararı Sayın Gül’e bıraktı” diye yazan gazete, birçok AKP’lilerin ise, “partinin seçimlerdeki zaferin büyüklüğünün Gül ‘ün cumhurbaşkanlığı için yetki oluşturduğu”nda israr ettiklerine dikkat çekti.

 

 



Bu haber 284 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,018 µs