En Sıcak Konular

Müstakbel bakanlar hükümeti "merkeze" çekecek!

6 Ağustos 2007 21:07 tsi
Müstakbel bakanlar hükümeti Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Başbakan Erdoğan’ı hükümeti kurmakla görevlendirmesinin ardından Ankara'daki siyasi kulisleri hareketlendi. Kulislerde "geleneksel bakan toto" oynanmaya başlanırken, yeni isimlere büyük şans tanınıyor. İş

Erdoğan’ın "daha güçlü ve kapsamlı hükümet" sözlerini yorumlayan deneyimli siyasetçiler, Erdoğan'ın önemli bakanlıklardaki isimleri koruyacağını, ancak "merkez parti" imajını güçlendirecek isimlere öncelik vereceği ifade ediliyor. Erdoğan'ın en çok İçişleri ve Adalet Bakanlığı için isim bulmakta zorlanacağı ifade ediliyor. Tahminlere göre, 59. Hükümetten 10 bakan koltuklarını koruyacak, geri kalan 12 bakan ise değiştirilecek. Böylece kabinenin sadece yarısı değişecek.

"Banko bakan" olarak anılan yeni isimler arasında, Mehmet Sağlam, Zafer Çağlayan, Mir Dengir Mehmet Fırat, Salih Kapusuz, Aliye Kavaf, İdris Naim Şahin, Veysel Eroğlu, Köksal Toptan geçiyor. Seçimlerde önplana çıkan, Mehmet Şimşek, Edibe Sözen, Ertuğrul Günay, Necati Çetinkaya gibi isimlere fazla şans tanınmıyor.

Kulislerde Cemil Çicek'in ismi TBMM Başkanlığı için geçerken, Ertuğrul Günay ve Murat Başesgioğlu'nun da Meclis başkanvekili olarak görev yapacakları konuşuluyor. İddialı söylentilere göre Erdoğan'ın parti içi dengeleri gözetmek ve küskün yaratmamak için yeni hükümette bakanlık sayısını arttıracak.

BAKANLIĞA DEVAM EDECEKLER


Kulislere göre, şu andaki bakanlardan, Abdullah Gül, Beşir Atalay, Mehmet Aydın, Vecdi Gönül, Mehdi Eker, Kürşad Tüzmen, Ali Babacan, Mehmet Ali Şahin, Kemal Unakıtan, Recep Akdağ, Faruk Nafiz Özak kabinede kalacak isimler olarak öne çıkıyor.

Bu isimler arasında, Mehmet Ali Şahin başbakan yardımcısı olarak kalırken Maliye Bakanı Unakıtan da ekonominin koordinasyonundan sorumlu başbakan yardımcısı olacak. Unakıtan aynı zamanda Maliye Bakanlığı görevini sürdürecek.

Diğer bakanlar da görevlerine devam edecekler.

12 YENİ BAKAN
Kulislerde, 59. hükümetteki performansları ve icraatları açısından yapılan değerlendirmelere göre 12 bakan koltuğundan ayrılacak. Bunların yerine "banko bakan" olarak isimi geçenler şöyle:

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Veysel Eroğlu, Kadın sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Salih Kapusuz, Ulaştırma Bakanı Şaban Dişli, Milli Eğitim Bakanı Mehmet Sağlam, İçişleri Bakanı Mustafa Çetin, Adalet Bakanı Mir Dengir Mehmet Fırat, Kültür ve Turizm Bakanı Murat Mercan, Çevre Bakanı Eyüp Fatsa.

Bu arada, İdris Naim Şahin'in de yeni kurulacak AB ile koordinasyon Bakanlığı'na getirileceği konuşuluyor. Köksal Toptan'ın da güçlü bir Devlet bakanlığı görevi verileceği belirtiliyor.

ŞANSLARI AZ OLANLAR
Seçimlerde önplana çıkan ve isimleri bakanlar arasında sayılan Mehmet Şimşek, Edibe Sözen, Ertuğrul Günay, Necati Çetinkaya gibi isimlere fazla şans tanınmıyor. Kulislerde bu isimlerin Günay hariç, daha çok parti kadrolarında görevlendirileceği belirtiliyor.

Kulislerde Cemil Çicek'in ismi TBMM Başkanlığı için geçerken, Ertuğrul Günay ve Murat Başesgioğlu'nun da Meclis başkanvekili olarak görev yapacakları konuşuluyor. İddialı söylentilere göre Erdoğan'ın parti içi dengeleri gözetmek ve küskün yaratmamak için yeni hükümette bakanlık sayısını arttıracak.

hürriyet
 



Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,662 µs